Вторник, 30 Април 2024, 02:19

Защо и Борисов влиза в учебниците по история

10 Юли 2012, 10:45
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 995 1



Директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски обясни, че учебникът по история не е обновяван от около 2000 г.
Новини
Информациите в медиите, че от тази година единадесетокласниците ще изучават ролята и мястото на Бойко Борисов в историята предизвика дискусия през последните дни.
Темата бе дискутирана и от читателите на Vesti.bg, като в коментарите се изкзват полярни мнения.
"Ей на това му се вика жива легенда! А кой знае след годинка-две може и цял учебник да има посветен на ББ. Добре че вече не съм ученик!", пише един от читателите.
В интервю за БНР тази сутрин директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски обясни, че учебникът по история не е обновяван от около 2000 г. и завършва с правителството на Иван Костов, чието правителство е управлявало по времето, когато е издаден.
Направена е процедура в Министерството на образованието за осъвременяване на учебниците и е вкаран периодът от тогава досега, като освен Бойко Борисов в учебниците по история са влезли и бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.
 
Кицевски посочи, че идеята е на децата да се поднася актуална информация. Той отбеляза, че повечето от тях не помнят и не знаят за управленето на Жан Виденов, на Андрей Луканов.
 
В новото издание има нова голяма тема "Трудностите на прехода": "Правителството на Любен Беров", "Крахът на БСП във властта" за управлението на кабинета на Виденов,  "СДС начело на властта", "България - член на НАТО", "Правителство на тройната коалиция", "България - член на Европейския съюз" и "ГЕРБ начело на властта".
 
В понеделник и министърът на образованието Сергей Игнатов взе отношение по темата, като обясни, че става дума за актуализиране на старите учебници по история с добавянето на периода от 2001 до 2012 г.
 
Игнатов обясни, цитиран от Дарик, че актуализацията е направена заради критики към старото съдържание и тромавия стил на писане на учебниците.
 
"Сега е 2012 г. От 2001 г. досега България стана член на Европейския съюз. Защо вашите деца да не знаят, че България е член на ЕС? Вие си изберете дали децата ви да учат на учебници до 2001 г. или да учат по актуализирана учебна програма. Най-важното е, че тук не става въпрос само за история и география, а за гражданското образование", каза Игнатов.

Източник: vesti.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Юли, 23:23

    децата ни трябва да знаят фактите от новата ни история, за да не бъдат заблудени от функционери на стогодишна отдавна провалила се система. истината за историята вече не може да се цензурира,другари.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete