Четвъртък, 28 Март 2024, 10:41

Защо не трябва да купувате евтини млечни продукти?

29 Септември 2022, 20:04
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1679


Традиционните за българското млекопроизводство бяло сирене и кисело мляко са сред стоките, с които България се прочу преди две десетилетия дори до Япония. Но дали днес родното производство се слави със същия износ на качествени млечни продукти в Европа и света?

Преди 5 години бяхме на 32-ро място по износ на кисело мляко, след като руските пазари бяха затворени поради санкциите, последвали анексирането на Крим през 2014 г.

През годините на преход млекопреработвателната индустрия в България се разви изключително към частния сектор. Това се отрази както положително, така и отрицателно върху качеството на крайните продукти. Днес остава да си спомняме с въздишка за киселото мляко от преди няколко десетилетия, продавано в стъклени бурканчета, което беше наистина кисело и вкисваше за два дни.

Промяната в качеството на млечните продукти е свързана най-вече с навлизането на съвременните технологии, които позволиха на млекопреработвателните предприятия да използват различни млечни заместители в процеса на производство. Методите за понижаване на стойността на продукцията отговориха на нуждата на най-големия контингент в страната - ниско бюджетните потребители. Но дали по-ниските цени означават добро качество, осигуряващо безопасно съдържание за здравето на потребителя и същевременно приятен вкус?

По-евтините продукти съдържат некачествени суровини
Трябва да сте наясно, че няма как да закупите качествени млечни продукти на много ниска цена. Млечните продукти започнаха да се обогатяват с немлечни мазнини и нивото на белтъчините в обезмаслените млечни продукти да се повишава изкуствено. Стигна се дотам, че при проверка на някои марки кисело мляко, се отчете пълната липса на млечни мазнини. Това не само говори за факта, че качеството на продукта е под всякаква критика, но е и ясен сигнал за опасен за здравето на потребителя продукт. Липсата на млечни мазнини в млечните продукти говори за намесата на инженерно-химичната мисъл в производствения цикъл, което би трябвало да бъде ясно обозначено и редовно следено от съответните органи.

За да избегнете некачествени млечни продукти и същевременно те да са на достъпни цени, можете да разгледате последната т маркет брошура, където ще намерите качествени кисели млека, сирена и кашкавали на намалени цени.

Как се произвеждат евтините млечни продукти?

Голяма част от българските консуматори на млечни продукти не четат съдържанието на опаковката, но предпочитат да закупят по-евтина стока. Причините са за това са ограничените финансови възможности на голяма част от обществото. Ето защо млекопреработвателните предприятия се стремят да произвеждат сирена със значително по-ниски от себестойността на суровината цени. Постигането на тези атрактивни цени е възможно с употребата на имитиращи продукти, които не могат да се сравнят по състав с млечните. Цената им е значително по-ниска, а ползата за здравето на потребителите е поставена под въпрос.

Други фактори, които правят млечните продукти толкова евтини
Преди 2005 г. водата в млечните продукти не е надвишавала 55%. След това производството започва да бълва продукция с по-високи нива на вода - 60%, а през 2016 г. всеки втори продукт вече има такъв и дори по-голям процент вода в съдържанието си.

Друга причина да купувате по-евтино сирене е използването на сухо мляко в производството на продукта. Известно е, че сухото мляко е суровина, която може да се запази по-дълго време, има по-ниска масленост от прясното мляко и струва по-малко. Липсата на достатъчно мазнини обаче, може да стане причина за допълнително обогатяване с друг вид немлечни мазнини, които са имитиращ продукт. Така получената по-евтина продукция обаче, трябва да минава през редовни проверки от БАБХ, за да се предотврати по-нататъшно уронване престижа на българската хранителна традиция в млекопроизводството и да се гарантира здравето на потребителите.



Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (34)
70% Complete