Понеделник, 6 Май 2024, 15:22

Засилен или понижен е интересът към имотния пазар в Ботевград и Зелин?

4 Август 2015, 08:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5115 13


Безспорно Ботевград е предпочитано място за живеене и предимствата му са много – разположен е в котловина, обграден от планина и има благоприятен климат, в близост е до столицата, предлага алтернативни работни места за своите жители, оживен е, но и липсва засиленият и претоварен трафик, от което много хора търсят спасение. Какъв е обаче интересът към закупуване на имоти в ботевградско, какви цени предлага имотния пазар и какви са предпочитанията на купувачите – отговори на тези въпроси потърсихме от г-жа Искра Лекова, брокер на недвижими имоти към брокерска къща „Вадис” ЕООД в Ботевград.

През последните години в Ботевград се построиха няколко жилищни сгради. Закупуването на жилища е приоритет предимно на млади семейства. Новото строителство в централната градска част почти вече е продадено. Изключение правят големите жилища (тристайни апартаменти и къщи) – те най-много се предлагат на имотния пазар, но най-малко се продават поради по-високите им цени.
„В момента хората купуват и празни, и застроени парцели. Не мога да кажа, че има много предложения, тъй като пазарът е свит и от продавачи, и от купувачи. Но хората все още не го разбират. Те смятат, че щом Ботевград е провинциален град, откъснат от столицата, следователно тук е евтино. Но истината е, че градът е малък и никой не го напуска”, коментира Лекова.

Свободни жилища все още има във френското селище в ж.к. „Васил Левски” в Ботевград. Искра Лекова отчита сериозен спад на цените там – стартирали от 650лв за кв.м., преминали през 550лв и 450лв, а с днешна дата сумата е намалена на 350лв на кв.м.
В цените на апартаментите в Ботевград не се забелязва промяна през последните няколко години. В момента гарсониерите са между 30хил. и 40хил. лв, двустайните жилища са между 40хил. и 60хил. лв, а тристайните – между 60хил. и 70хил. лв. Според брокерите, най-търсени са двустайните жилища.
Бум в търсенето на недвижими имоти в Ботевград и района се наблюдаваше в периода от 2006 до 2009г., след което търсенето бавно започва да спада. През 2008 г. един панелен двустаен апартамент се е продавал за 75 хил.лв., спомня си Искра Лекова. Сделките на къщи в Ботевград също драстично са паднали. Цената е около 100 лв. за кв.м.
В последните години се наблюдава засилено строителство във вилна зона Зелин. Много от къщите там са наследствени, а силен интерес към имотите проявяват и софиянци. „Ако столичани се насочат към ботевградския край, то в повечето случаи причината е, че имат близки или роднини, които да ги доведат тук. Но определено има интерес от тяхна страна. Предпочитат да купуват празни парцели и да ги застроят. Модерно в момента е и готовото строителство, т.н. „сглобяеми къщи”. Докато вилна зона „Лозята” в с. Трудовец например не е толкова развита, колкото Зелин. Няма тези условия и инфраструктура.” Запазва се и търсенето на празни места от купувачи, които се връщат от чужбина. За около 80-100 хил.лв. там може да се купи двуетажна вила с дворно място.
Цените на във вилна зона Зелин започват от 20лв и продължават до 50лв за 1 кв.м. Тези цени се поддържат от около 5г. „От 20лв до 50лв е сериозна амплитуда. Някъде има завишаване, някъде има и падане на цените”, добавя Лекова.
Имотите във вилната са много разнообразни и цените им се диктуват предимно от разположението на парцелите спрямо АМ „Хемус” – колкото по-близо е имотът до магистралата, толкова повече неговата цена пада.

Повечето места в Зелин не са основните имоти на хората, а техен втори имот. В регистъра обаче има постоянно живеещи хора с адресна регистрация във вилната зона. От отдел Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението – Ботевград (ЕСГРАОН) заявиха, че има много регистрирани домакинства, но тъй като към момента не се води статистика, не може да се каже каква е точната им бройка.

За разлика от минали години, когато хората инвестират в закупуване на  имоти, за да ги отдават под наем, сега хората търсят жилища заради житейска нужда. Така Лекова обяснява промяната в спада на търсенето на имотния пазар.

Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Август, 10:02

    Как по- точно преценихте , че е благоприятен климата- да не би въздуха да е чист и водата , която пием - също.Децата ни боледуват непрекъснато през есента и зимата.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Август, 10:13

    Евтини били апартаментите цените са като като кварталите в софия все пак е ботевград а не софия или продаваме скъпо и търсим евтино

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Август, 10:31

    Ооооо не,живеем тук ,защото нямаме възможност да живеем другаде...
    Какво ни е дал бтг нищо,работа няма ....Дават работа на изчадията от др населени места...
    Ами центъра,той е скучен ...абе тъпа работа като цялОооо

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Август, 10:37

    Заповядайте и си купете виличка във вилна зона Зелин и ви обещаваме :
    Разбити или либсваща асфалтова настилка.
    Режим на водата или спиране на водата за дълго време.
    Лошо изградена и недействаща канализация .
    Шум от АМ Хемус .
    Пиянски купони .
    Почти никакъв достап през зимата освен с 4й4
    От време на време вилите ви ще бъдат претарашвани от крадци , може и докато спите.

  • Отговори (0) (1)
    5. добавен от: Анонимен 4 Август, 11:15

    #4 много е точен коментара ти абе с две думи пълна простотия.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Август, 11:41

    4-ти явно живее в вилна зона Звлин

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 4 Август, 12:12

    В Ботевград проблем са циганите, водата, кмета и криминала. Правилното място за живеене в този район е Правец, но там цените са два пъти по-високи от Ботевград. Но си струва!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 4 Август, 12:48

    100 лв за квадратен метър и ми обяснявате, че цената на имотите е като в квартал на София. От кога не сте ходили в София, от преди перестройката?! Или веднъж са ви водили от училище на екскурзия до еНДеКато на културата?

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 4 Август, 17:22

    В Зелин има новозаселили се крадливи и незаконно забогатели МАНГАЛЕТА.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 4 Август, 17:26

    Що за лъжливи глупости пишете. 100 кв апартамент не струва 35000 лв.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete