Неделя, 5 Май 2024, 09:38

Засилват контрола на вноса на зеленчуци

1 Юли 2013, 16:08
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 560 0


Министерството на земеделието и храните ще предложи създаване на мобилни групи за контрол на вноса на зеленчуци от Македония, съобщи Фокус.
"Още днес ще предложим на Министерския съвет да се създадат мобилни групи за контрол на влизащите от Македония продукти за периода юли, август и септември. Договорихме се със зеленчукопроизводителите да има по един представител от тях в тези работни групи. Контролът ще бъде много сериозен и на граничните пунктове. В дългосрочен план ще помислим за създаването на звено, което да планира маркетинговия пазар на зеленчукопроизводството", обясни министър Димитър Греков.
Проблемите на зеленчукопроизводителите и проблемите на животновъдите са проблеми, които са натрупани от 20 години, смята министърът.
Греков заяви, че вчера е направена спешна проверка на два гранични пункта с турската и гръцката граница, за да се види какво се случва на място с износа и вноса на зеленчуци. Двата пункта са Капитан Петко Войвода и Капитан Андреево. На Капитан Андреево бяха проверени няколко ТИР-а с продукция, като едва около 10% от минаващите през пункта зеленчуци са предназначени за България, останалите се изнасят в чужбина, уточни министърът.
Веднага след двете изненадващи проверки на двата пункта секна притокът на бусове и рейсове, прекарващи плодове и зеленчуци, обясни Греков.
В Любимец министърът е посетил тържища, за да се запознае с цените на продукцията. "Голяма част от производителите не са обединени в никакви браншови организации - търгуват разделно. Вчера в Любимец видяхме търговци, които продават само по една касетка, но те оказват влияние на тези, които продават по-големи количества", обясни министър Греков.
Днес зеленчукопроизводители блокираха за кратко движението по главен път Е-79 край Сандански. Те настояват за предприемане на спешни мерки в сектора, тъй като висококачествената българска продукция не се реализира на пазара.


Източник: http://www.trud.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete