Петък, 29 Март 2024, 16:01

Завладяващ патриотичен спектакъл по случай 145-та годишнина от Освобождението на Ботевград (ВИДЕО)

30 Ноември 2022, 14:57
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2430 4


Изключително въздействащ поетично-музикален спектакъл, посветен на 145-та годишнина от Освобождението на Ботевград, бе представен на Голямата сцена на НЧ „Христо Ботев – 1884“. Негов режисьор е Николай Найденов. Една завладяваща композиция от слово, поезия, музика, танц и светлини, бе поднесена на ботевградската общественост, която не спря да аплодира изпълнителите.

„На пътя, който идва от старата столица към новата столица на България се намира моя град. Ако се изкачиш ей там, на хълма, и погледнеш отвисоко, ще останеш възхитен от фантастичния изглед, който примамва всеки пътник да посети нашия град.

Героично и славно е миналото на нашия град – Зелинград, Самунджиево, Орхание – 3 незабравими имена, дали толкова много и оставили диря след себе си. Откупени със златните накити на момите, главите на Ботевите четници, за да се казваме днес и да се гордеем с името Ботевград. Няма друг град, който да заслужава това име и да разнася славата му по света!“

Тези слова от сцената трогнаха присъстващите, а изпълнението на прочувствената творба на поета и родолюбец Стамен Панчев – „Сине мой“ просълзи присъстващите в залата:


…Сине мой, надежда скъпа моя, радост в грижи, грижа в радостта,
може би последен ден е тоя, в който виждаш своя ти баща.
Аз отивам, за да се не върна, дълг отечествен зове ме в бой –
дай да те целуна и прегърна, може би за сетньо, сине мой!“

Фолклор, песни за България и родния край, акробатична хореографи, мажоретки – бяха част от спектакъла спиращ дъха. Артистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили на РБ към Националната гвардейска част с командир Кънчо Иванов, певицата Съни, Емилия Валенти и Веселин Вачев, местни театрали, Младежкият духов оркестър, Детски хор "Бонка Големанова", децата от местния Клуб по акробатика – това са част от изпълнителите в Концерт-спектакъла.

Поздравителни адреси по случай годишнината, бяха получени от: Гълъб Донев - министър-председател на България, Иван Шишков - министър на МРРБ, Радослав Стойчев - областен управител на Софийска област, Даниел Панов - председател на Уравителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново, Силвия Георгиева – изп. директор на НСОРБ, Димитър Асенов – директор на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти – Банкя, Янка Такева – предс. на Синдиката на българските учители, общините – Правец, Етрополе и Елин Пелин.

В края на концерта на сцената излязоха изпълнителите и публиката стана на крака за да изпеят всички заедно „Мила Родино…“, докато мажоретките с помпони изобразиха цветовете на трикольора - бяло зелено червено.

Целият концерт, който "Балканец" засне, може да гледате тук:




Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 20:57

    Поздравления за участниците и специално на режисьора Николай Найденов.
    Благодарност на "Балканец", че ни направи съпричастни с духа и красотата на празника.
    Здраве и успех!

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Радка Микова 1 Декември, 19:41

    Поздравления за прекрасния концерт,за режисьора,за участниците и удоволствието,което ни доставихте като заснехте за тези,които нямаха възможност да бъдат в салона ! Бъдете благословени !

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Декември, 23:46

    БРАВО, НИКОЛАЙ НАЙДЕНОВ!

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Декември, 08:20

    Поздрави на сайта Балканец.Те са единствените които са качили видео от концерта,за което заслужават поздравления!.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete