Неделя, 5 Май 2024, 22:20

Завод "Биовет" се присъедини към националния протест срещу увеличението на тока за индустрията

26 Юни 2015, 11:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3990 9


„Ден на траур за българската икономика”. Под това мото днес служители и работници на фирма „Биовет” Ботевград излязоха на ефективен протест срещу очакваното поскъпване на тока с 13 до 20 процента за индустрията. Около 70 човека протестираха от 11.00 до 12.00ч. пред портала на завода. Цялото електрозахранване на предприятието бе изцяло изключено, съобщи за balkanec.bg Илиян Радев-управител на „Биовет”. Според него това увеличение е неправомерно, защото то ще убие българската икономика.
 
Фирма „Биовет” се присъединява към националния протест, в който над 1 000 предприятия спират работа или намаляват мощностите си за час днес. Протестът навсякъде бе обявен за 11 часа. В него се включиха над 160 000 души в 34 града. Най-масово недоволството бе в Стара Загора и Казанлък, където работниците излизат на шестви. Очаква се потреблението на ток да спадне със 160 мегавата
 
„Напоследък се вижда, че икономиката на България има някакъв ръст. С повишение цената на тока, ще намалее броя на работните места, ще бъдат съкратени работници, няма да могат да се повишават заплатите на хората, тъй като ще се повиши себестойността на продукцията. През изминалите години работните заплати бяха увеличавани на няколко пъти с по 10%, а през изминалата година на два пъти, но догодина ще сме изправени пред невъзможност това да го направим”, така Радев коментира последствията от предприетите действия на правителството.По думите му продукцията на фирмата ще стане непродаваема, поради спиране на производството днес. Освен това стана ясно, че фирмата не може да изпълни и заявеното количество електроенергия.

В момента цената на електроенергията за индустрията се определя от потреблението, заяви Илиян Радев. Цената не е твърда и зависи, откъде се закупува,  посочи той.  По думите му за твърде голямо потребление на ток или за неконсумиране има наказателни такси. Ако не се приемат исканията на индустрията от правителството, фирмата отново ще проведе ефективни протестни действия като днешните, увери управителят. Той каза още, че ще търси контакт с други фирми, които са готови на протестни действия за спиране повишение цената на тока за индустрията. Според Радедв има други механизми за излизане от ситуацията – по-добър мениджмънт на енергийните разпределителни дружества, както и такива механизми, които не се използват изцяло – загуби, които не могат да бъдат преодоляни по енергопреносната мрежа. Първо да се помисли в тази посока, и след това да се мисли за извиване ръцете на бизнеса, обощи управителят на „Биовет” Ботевград.
 
Според финансовия министър Владислав Горанов, увеличението на цената на тока е неизбежно при дефицит в НЕК от 3 милиарда и 700 млн. лева.
 
Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква днес да реши окончателно дали да отложи планираното поскъпване на тока за бизнеса от първи юли.
 
Вчера Народното събрание създаде възможност за отсрочка като одобри промени в закона за енергетиката, които позволяват цената на електричеството да бъде променена от първи август, вместо от първи юли. Целта е през следващия месец правителството да намери резерви, които да облекчат ценовия скок.


Източник: balkanec.bg

Коментари (9)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 12:35

    6e im stigne i na teh!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:30

    Браво на Биовет! Трябва да сме единни! Това, което причиняват на българите е нечовешко! Искам да кажа на работещите българи.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:37

    Нали не мислите,че ако цената на тока остане същата,Домусчиев ще вдигне заплатите на работниците си!Най-много да си купи нова яхта или самолет!А може и нова перла в селекцията на Лудогорец!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Юни, 18:14

    Като му даде държавата да си построй трибуна 4 млн не протестираше да го еба в зализания педал!!!Па и тея работниците му ако ги питаш за кво протестират немогат да ти кажат,

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Юни, 20:56

    4, ти си доста прост. Протестират, защото така трябва да постъпят всички българи, които ги е грижа за утрешния ден. Олигофрен неблагодарен.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Юни, 09:32

    #5 и добре де,кажи за какво протестират??Зимат заплати по 400-500 иначе излезнали да протестират шефа им да плаща по-малко ток,да не би да обеднее (в случая Домусчиев)

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Юни, 11:29

    6 как разбра че взимат 400-500лв взимат колкото всички останали фирми в Ботевград! ела и виж а не пиши на изуст

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Юни, 12:17

    срамота.тези си плащат тока на нек на много по ниска цена.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Юни, 13:44

    8 да не ти плащат сметките за тока на теб та знаеш че са по-ниски

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete