Неделя, 5 Май 2024, 10:09

Здравният министър също поиска оставката на шефа на НЗОК

29 Юни 2013, 20:14
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 584 0


Здравният министър Таня Андреева поиска оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков от парламентарната трибуна по време на парламентарен контрол. БЛС за пореден път поиска същото. Депутатът от БСП Мая Манолова смята, че НЗОК е пред фалит.

Здравният министър съобщи, че НЗОК има преразход за лекарства със 17 млн. лв. и с 15 млн. лв. за болнична помощ. Тя обвини шефа на здравната каса в "непрозрачност", липса на диалогичност със съсловните организации и действия, които вече са оборени в съда.

Преди дни Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, чрез което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК.

Андреева подчерта, че Цеков е отказал да даде на здравното министерство информация за състоянието на бюджета на НЗОК.
Вчера на заседание на здравната комисия в парламента тя отново е поискала отговори и късно вечерта е получила данни от д-р Цеков.
Министърът изрази съмнение дали средствата на касата за оказване на медицинска помощ ще стигнат, както парите за онкомедикаменти, защото са били намалени от първоначално заложените в бюджета.
 
„Аз единствено мога да се присъединя към искането на съсловните и пациентските организации да поискат оставката на д-р Пламен Цеков, изтъкна Андреева.

Това тя каза в отговор на въпрос на зам.-председателя на НС Мая Манолова относно състоянието на бюджета на НЗОК.

Манолова подчерта, че Здравната каса е пред фалит и има проблеми с доставките на лекарства за онкоболните. През последните седмици напрежението ескалира допълнително и заради забавените разплащания за болничната помощ.

"На практика парите до 31 май до вчера не бяха разплатени на болниците. Сериозни проблеми има и с разплащанията в доболничната помощ. С 8-10% са намалели парите за личните лекари, а с 20-30% спрямо миналата година са намалели парите за лекарите специалисти в доболничната помощ. В резултат на това направленията не достигат", обясни Манолова.

По-рано Управителният съвет на БЛС взе решение, че докато д-р Пламен Цеков е управител на НЗОК, те няма да преговарят за следващия Национален рамков договор.
От БЛС през последните дни са получили десетки писма от болнични мениджъри, които сигнализират за закъснели плащания от страна на НЗОК.

При тази обстановка преговорите са безсмислени и обречени на неуспех поради стила и метода на работа на управителя, е позицията на БЛС.  

Цеков: Касата не е пред фалит

Пламен Цеков отхвърли твърденията, че НЗОК е пред фалит и определи състоянието й в момента като стабилно.

„До момента ние имаме изразходван около 48% от годишния бюджет на полугодието, т.е движим се в абсолютни норми и всички публикации..., че касата е пред колапс, че няма пари и т.н... това е просто несериозно. Вчера представих в НС всички разходи и приходи на касата по параграфи до 31 май 2013 г.”, каза още Цеков.

Той бе депутат от ГЕРБ, избран за шеф на НЗОК в края на март 2012 г.

ГЕРБ: Това е политическа чистка

Искането за оставка на д-р Пламен Цеков е в тенденцията през последните седмици – намерението да се направи политическа чистка във всички ръководства – и на институции, и на лечебни заведения, коментира депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова каза, че искането на оставката на Цеков е ярка некомпетентност, тъй като "предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на НС".

Източник: http://dir.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete