Петък, 17 Май 2024, 06:37

Здравно-информационен материал за отбелязване на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември

12 Ноември 2013, 12:05
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1165 0


Диабетът е световен проблем с огромно хуманитарно и социално-икономическо значение. По данни на Международната диабетна федерация зае 2012 година от коварното заболяване са засегнати близо 370 млн. души в света, а прогнози сочат, че до 2030 г. броят на болните ще надхвърли половин милиард. Всяка година се диагностицират 7 млн. нови случаи, а около 3,5 млн. болни умират. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. През 1991 г. ООН обявява 14 ноември за Световен ден на диабета. На тази дата е роден Фредерик Бантинг (1891) - канадски физиолог, откривател на инсулина, за което през 1923 г.получава Нобелова награда за медицина.Захарният диабет е група от метаболитни (обменни) заболявания, характеризиращи се с повишени нива на кръвна захар – хипергликемия, която е резултат от нарушение в инсулиновата секреция, в инсулиновото действие, или и двете заедно.(СЗО, 1990 г.).Съществуват три основни типа захарен диабет – тип 1, тип 2 и гестационен. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет. Като гестационен се означава захарен диабет, който възниква или се открива по време на бременността, по-често във втората и половина.Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.
Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.Прогнозата за болните от диабет зависи от типа на диабета, контрола на кръвната захар, наличието и прогресията на усложнения и пр.Чрез измерване на кръвната захар на гладно, което според СЗО трябва да е двукратно при две различни измервания в различни дни, има решаващо значение в изясняване на диагнозата захарен диабет. Установяване на кръвна захар на гладно над 7 mmol/l означава наличие на захарен диабет.
Бърз метод за профилактично приложение е измерването на кръвната захар с глюкомер. Този метод не се използва за окончателно поставяне на диагнозата, а по-скоро за отсяване на пациентите, които се нуждаят от по-прецизно изследване или за самоконтрол на вече диагностицирани болни в домашни условия.
Глюкозо-толерантният тест, наричан още глюкозно обременяване, се използва за изясняване на диагнозата при спорни или гранични резултати от другите изследвания.Назначените последващите изследвания целят определяне на типа, тежестта и стадия на заболяването.
Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.Добрият контрол над кръвната захар, намаляването на наднорменото тегло, контролът на кръвното налягане, нормализирането на холестерола с повишаване на „добрия” и понижаване на „лошия” холестерол, прилагането на аспирин в показаните случаи, добрата хигиена с особено засилено внимание на ходилата и други намаляват прогресията на усложненията и дори могат да предизвикат обратното им развитие и значително подобрение.


РЗИ София област

Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето”



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete