Събота, 27 Април 2024, 02:32

Зелен сертификат: как, къде и кой го проверява?

26 Октомври 2021, 09:48
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5422 37


В неделя приключи гратисният период за зеления сертификат, който беше въведен като единствения начин за достъп до по-голямата част от обществените пространства.
Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обясни, че въвеждането им е единственият начин да не се стигне до пълно затваряне - „локдаун“.
Недоверието на хората във ваксината срещу КОВИД-19 е все още голямо. Това е причината и за протестите в цялата страна.

В следващите редове ще намерите отговори на въпросите как, къде и кой ще проверява зелените сертификати.

Кой може да получи зелен сертификат?

- Всеки, които е със завършен ваксинационен цикъл в последните 12 месеца. Това означава, че има поставени 2 дози от някоя от разрешените двудозови ваксини или 1 доза от еднодозовата.
- Всеки, който доказано е преболедувал COVID-19 през последните 12 месеца. Това се доказва с представянето на положителен резултат от антигенен или PCR тест, проведен в лаборатория или болница. Удълженият срок на този вид сертификат ще важи само за територията на България.
- Всеки, който предостави негативен резултат от PCR тест, направен през последните 72 часа.
- Всеки, които предостави негативен антигенен тест, направен през последните 48 часа. Такива тестове ще бъдат предоставени от районните здравни инспекции на всички лицензирани лаборатории в страната. Единственото, което гражданите ще заплащат за тези тестове, е такса за вземането на проба.
- Временен документ за срок от един месец, който има функцията на зелен сертификат, ще може да бъде издаван и след поставянето на първата игла от двудозовите ваксини (Pfizer, Moderna и Astra Zeneca). Той ще важи в периода до поставянето на втората доза, след което всеки ще може да си извади зелен сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Всички тестове трябва да бъдат валидирани през Националната здравно-информационна система. Проблеми със системата обаче има, тъй като вече няколко пъти тя се срина.

Къде е нужен сертификат?

Зеленият сертификат ще се изисква за всички места, на които се предоставят услуги или се провеждат събития, както и за нехранителните магазини с площ над 300 кв. м., в това число:

- Заведенията за хранене, развлечения, хотели
- Кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии
- Магазини тип МОЛ и магазините над 300 кв. м.
- Фитнес центрове, спортни зали, басейни, клубове за занимания
- Организирани групови посещения и екскурзии
- Посещение на футболни мачове на открито
- Посещения на журналисти, които отразяват събития
- Посещения на студенти и преподаватели, продължаващи с присъственото обучение. Всеки университет ще има право да взема самостоятелно решението дали занятията да са присъствени или онлайн.

Контролът ще се упражнява от съответния организатор на събитие, от собственика на пространството или от предоставящия услугата.

От четвъртък зеленият сертификат е задължителен за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, хосписи, диализни центрове, комплексни онкологични центрове, както и за работещите в старческите домове.

Къде не се изисква зелен сертификат?

Зелен сертификат няма да се изисква за дейности, чието ограничаване или преустановяване пряко ще засегне нормалната дейност за цялото общество. Сертификати няма да се изискват за:

- Посещение на хранителни

магазини, аптеки, банкови институции и магазини с площ под 300 кв. м.
- Посещение на държавни институции и работещите в държавната администрация
- Използването на обществения транспорт
- Преподавателите в училищата
- Децата под 18 годишна възраст.

Трябва ли сертификат за работа?

Зелените сертификати са задължителни само за повечето медицински лица.

Зеленият сертификат може да бъде използван от работниците в местата, в които такъв е задължителен за функционирането им.

В останалите случаи здравните власти предложиха алтернативен вариант, който да облагодетелства работодатели и работници – тестове за работа.

Бизнесите имат възможност да изискват тестове за служителите си от местните РЗИ. При такава опция пробите ще бъдат вземани само от „оторизирани лица“ на място. В случай на отрицателен тест работниците ще могат да изпълняват служебните си задължения без да нарушават правилата. Резултатите от тези тестове обаче няма да влизат в общата база данни и не могат да служат за издаване на зелен сертификат. Ако някой от работниците иска да отиде на кино след работа, то той ще трябва да си издаде зелен сертификат.

Какво се случва в училищата?

Режимът на преподаване в училищата ще се определя на базата на 14-дневната заболеваемост в отделните общини.

Графиците, с които ще се определя работата им на ротационен принцип между присъствено и онлайн обучение, ще се изготвят от Министерството на образованието и директорите на училищата.

Учебният процес ще се ограничава както следва:

Във всички общини, в които средната заболеваемост за 14 дни е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените занимания. Отделните учебни заведения ще бъдат разглеждани по общини, а не по области или като цяло в страната.

В случай, че заболеваемостта е между 500 и 750 души на 100 хил., ще се пристъпи към 50% присъствено обучение на седмичен ротационен принцип за отделните паралелки.

Към обучение 50% ще се преминава и в общините с достигнати 14 дневна заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души население, когато 20% от учениците в съответното училище отсъстват или когато са поставени под карантина над 30% от паралелките.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал, трябва да носят маски по време на присъствието си в училище.

Извънкласните дейности за деца под 12 години ще могат да се провеждат при наличие на не повече от 5 души в помещение и при спазване на всички мерки.

В понеделник министерствата на здравеопазването и образованието съобщиха, че ще въведат вариант, с който ограниченията за неприсъствено обучение да бъдат преодолени. От кабинета предлагат децата да се върнат в училище, но само ако бъдат тествани два пъти седмично с разрешение на родителите. Това ще се извършва с т.нар. „щадящи“ тестове.

За учителите ще бъде въведено изискване за предоставяне на зелен сертификат. Те ще имат възможност да бъдат тествани и на място.

Кой ще следи за спазването на мерките?


Контрол ще може да се извършва само от РЗИ (районни здравни инспекции), органите на МВР, общинските инспекторати и общинската полиция.

Служители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват проверки за спазването на мерките в заведенията за хранене. Главната инспекция по труда поема контрола над ограниченията за бизнеса.

Работодатели и органи по назначаване на всички администрации ще трябва да установят работно време между 07:30 и 22:00 ч., както и възможност 50% от работниците да работят от разстояние. И двете мерки ще бъдат прилагани, когато естеството на дейността го позволява.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: коронавирус , COVID-19 , ваксинация , зелен сертификат

Коментари (37)

  • Отговори (13) (8)
    1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 11:01

    25 % са ваксинирани, от тях смежду 5 и 10 % са с фалшиви ваксини..... контрола е ниакакъв, не мога да разбера какво се цели, хората не искат да се ваксинират и пос коро ще излезнат на улицата и ще е*ат майката на всичко..... или пък се цели стресиране на хората преди изборите, защото при висока избирателна активност стола на Радев се клати...

    • (4) (1)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:53

      Тодор Живков - И на коча мад*те се клатят, ама не падат!

    • (7) (1)
      2. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 17:30

      Тъпичък си № 1, тъпичък...
      Истината е, че българина не вярва на нищо, докато сам не се опари и не се убеди лично дали нещо го ползва или му вреди.
      Когато дойде това време нещата ще се поуспокоят. Но няма да е толкова скоро, очевидно.

  • Отговори (8) (18)
    2. добавен от: ..... 26 Октомври, 11:07

    Публична ваксинация за учители и медицински персонал,пред представител на РЗИ!!!

    • (5) (5)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 11:11

      хахахаха и като откажат после какво правим? Няма медици няма доктори......

    • (20) (2)
      2. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 11:19

      #2, а защо не за администрацията? За да продължават да седят вкъщи ли? Защото медицинският персонал се скъса от работа, за разлика от някои други. Учителите също работят и то се вижда, с изключение на тия по физическо.

    • (3) (1)
      3. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 15:25

      Грешиш, не го е казал бай Тошо, на него му го е казал един генерал, истински българин

  • Отговори (6) (3)
    3. добавен от: .... 26 Октомври, 11:27

    Няма да откажат всички,ще има достатъчно съгласни,взимат вече нормални пари и учителите и медиците с бонусите за Ковид.

  • Отговори (4) (4)
    4. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 11:51

    Бонусите за медици драстично ги намалиха. Колкото до учителите 70 % отказват ваксинация........

  • Отговори (10) (5)
    5. добавен от: ..... 26 Октомври, 12:24

    Ами като отказват да си тръгват,Грузия уволни 2008-ма цялата си полиция за една нощ,тъкмо ще се започне на чисто с хора непокварени от системата!!!

    • (3) (5)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 14:07

      Щурата ти глАва е непокварена.

    • (3) (1)
      2. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 17:32

      А ако наистина ги уволнят № 5-ти, какво ще стане?
      Ще дойдат младоци, част от които ще са доста по-умни от настоящите служители.
      Но ще има и много такива, които ще са там за авантата, на която се надяват.
      Погледни какво става в нашето районно.

  • Отговори (8) (5)
    6. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:26

    Само си задайте въпроса дали естественият имунитет е по-добър или изкуственият. :)

    • (4) (5)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 14:10

      Естественият, много ясно. Организмът ти се сбъсква с пълният потенциал на вируса, а не само със спайк протеина, както е при ваксината. Ама искат да се ваксинирама, за да има да лапат пари от поръчки за ваксини.

    • (12) (9)
      2. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 23:55

      Ти си задай въпроса, колко дето чакат естествения имунитет ще доживеят да го ползват. То е лесно да мелиш от страни,нали тебе не те е опарило. Я се пусни до ковид отделението да видиш колко е готино да си с естествен имунитет. Като човек ,ваксиниран трябваше да ходя да помагам на роднина заболял, който лежа месец и половина, едвам го преживя, и сега още месец ще лежи домашно,защото е инат, като вас,и си мисли че всичко масово е конспирация на масоните. Стегни се и се ваксинирай, преди да ти се наложи да гледаш възрастните си родители да са на прага на смъртта с кислородна маска, глупак

    • (1) (8)
      3. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 08:12

      6.2 е.и си майката или кажи кой си аз ще дойда да ти я е.а ако е умрела ще ти я извада от гроба амант от изтръпнали мишки ще живееш ти още
      2-:
      год с тея игли после ЧАО та ще те питам кое е по добре аз съм го карал тоя коФид и кво ???? и с нолни съм бил и с здрави ма с уроди като теб не

    • (5) (8)
      4. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 11:50

      6.2. Всеки има избор, но след като ти предлагат нещо безплатно стоката си ти, а колкото до естественият имунитет, познавам доста, които са го прекарали и не ги е повторило, включително и аз, така че боцкай се с каквото искаш и където искаш ;) Проблема е, че с ваксината нищо не приключва и пример ще ти дам-Англия. Там са с по две дози и заболеваемостта е 4-5 пъти по-голяма от преди да се ваксинират, тоест помисли си пак дали ваксината ще ти помогне или навреди ;)

    • (4) (4)
      5. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 11:50

      6.2. Всеки има избор, но след като ти предлагат нещо безплатно стоката си ти, а колкото до естественият имунитет, познавам доста, които са го прекарали и не ги е повторило, включително и аз, така че боцкай се с каквото искаш и където искаш ;) Проблема е, че с ваксината нищо не приключва и пример ще ти дам-Англия. Там са с по две дози и заболеваемостта е 4-5 пъти по-голяма от преди да се ваксинират, тоест помисли си пак дали ваксината ще ти помогне или навреди ;)

    • (1) (3)
      6. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 11:50

      6.2. Всеки има избор, но след като ти предлагат нещо безплатно стоката си ти, а колкото до естественият имунитет, познавам доста, които са го прекарали и не ги е повторило, включително и аз, така че боцкай се с каквото искаш и където искаш ;) Проблема е, че с ваксината нищо не приключва и пример ще ти дам-Англия. Там са с по две дози и заболеваемостта е 4-5 пъти по-голяма от преди да се ваксинират, тоест помисли си пак дали ваксината ще ти помогне или навреди ;)

    • (0) (3)
      7. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 11:50

      6.2. Всеки има избор, но след като ти предлагат нещо безплатно стоката си ти, а колкото до естественият имунитет, познавам доста, които са го прекарали и не ги е повторило, включително и аз, така че боцкай се с каквото искаш и където искаш ;) Проблема е, че с ваксината нищо не приключва и пример ще ти дам-Англия. Там са с по две дози и заболеваемостта е 4-5 пъти по-голяма от преди да се ваксинират, тоест помисли си пак дали ваксината ще ти помогне или навреди ;)

  • Отговори (10) (0)
    7. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:26

    Как се решава въпросът в най големите инкубатори, циганските гета. Там хигиената е под нулата, поради умствен потенциал мерки не се спазват

    • (10) (2)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:30

      Напалм брат

  • Отговори (1) (1)
    8. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:37

    Ебало си е мамата

  • Отговори (8) (0)
    9. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:49

    Ще ви се да сте в Европа, но ви липсва почти всичко необходимо.

  • Отговори (9) (3)
    10. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 12:51

    Тази информация е напълно излишна и неприложима в Община Ботевград, така, че не виждам смисъл от публикуването ѝ! Населяващите нашите земи биологични същества (защото това не са хора), са над всякакви закони и правила!

    • (9) (16)
      1. добавен от: Анонимен 26 Октомври, 14:13

      Ваксинираните са "същества" и то много заблудени. бетер овцете. През прозореца да им кажеш, ще скочат.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete