Вторник, 21 Май 2024, 10:25

"Зелено Обединение" възпитава Вапцаровци в екологично самосъзнание

9 Февруари 2015, 17:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1434 0


"Зелено Обединение" ДЗЗД реализира проект за „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, осъществяване на ремонтни дейности и оборудване на резерватите и обектите, стопанисвани от РИОСВ – София, в т.ч.: Резерват „Торфено бранище“, Резерват „Бистришко бранище“, Поддържан резерват „Училищна гора“, Поддържан резерват „Богдан“, Природозащитен Център „Витоша“. В проекта са включени дейности по интерпретация и образователни програми за гореспоменатите защитени територии.
 
Една от основните цели на проекта е да се подпомогне възпитаването на навици за защита на околната среда сред широката общественост и по-специално сред аудиторията – деца и ученици, както и да се изгради у тях отношение на уважение и разбиране към природата, към нейното опознаване и опазване.  Да се обогатят знанията на децата за защитените видове и резервати на територията на РИОСВ – София  и да се популяризира дейността на РИОСВ за управление, устройство и опазване на защитените територии и биологичното разнообразие.
В тази връзка, днес бяха предвидени лекции за учениците от 3-ти до 7-ми клас, които представляват срещи-разговори на екологична тема и запознават децата с особеностите на резерватите в близост до техните селища. Беше прожектиран и кратък образователен филм за резерватите. Целта е децата и учениците да бъдат привлечени и направени съпричастни към темата за опазване на природното богатство на България и района, в който живеят. По време на срещите бяха раздавани информационни и образователни материали. Част от учениците ще имат възможност за организирано посещение на най-близкия от изброените резервати.
 
Учениците с интерес  гледаха филм за защитените територии, за поддържан  резерват Училищна гора, край Боженица. С вълнение повечето от децата разпознаха на кадрите крепостта Боженишки Урвич, животински и дървесни видове, обитаващи района. Активно и адекватно споделиха мнения за правилно и природосъобразно поведение при посещения в природни паркове и резервати, с възторг посрещнаха  предложението да посетят близък до селището резерват. Получиха информация за регламентите на предстоящите ученически конкурси за рисунка, фотография и есе на тема „Природа и опазване на околната среда“.
Освен това ще се проведат три ученически конкурса в два кръга на тема „Природа и опазване на околната среда“ сред децата от различните възрасти в посетените училища.  За децата от 3-ти и 4-ти клас - конкурс за рисунка по темата, децата от 5-ти клас ще се състезават във фотоконкурс, а за учениците от 6-ти и 7-ми клас конкурсното задание е есе на тема „Какво аз мога да направя за опазване на природата в страната”. Предвидени са индивидуални награди за участниците и победителите в първи кръг, като за втори кръг голямата награда е за училището, спечелило конкурса - оборудване на кабинет по природни науки  или закупуване на технически пособия като микроскопи, карти, макети или други такива, които се използват при изучаването на природонаучните предмети.
 
Лекциите и посещенията на резерватите са съобразени с програмата на класовете и правилника на училището.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (260)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (141)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (54)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete