Събота, 27 Юли 2024, 03:09

Земеделците от община Ботевград се присъединиха към общонационалния земеделски протест

18 Септември 2023, 11:55
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2914 38


Днес земеделци от цялата страна излязоха на протест с искане за продължаване на забраната за внос на украинско зърно. Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание да не продължи забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Земеделските производители от община Ботевград се присъединиха към общонационалния земеделски протест.
Протестът в Ботевград започна в 10,00 часа, в района на Земеделския пазар, който се намира в началото на пътя Ботевград - Литаково. Земеделците излязоха с тежка земеделска техника и обявиха своята подкрепа и участието си в националния протест за спасяването на българското земеделие.


„Ние сме тук, за да бъдем единни в нашите искания в цялата страна. Искаме да се ограничи внасянето на зърно отвън. Произвеждаме достатъчно, за да имаме в резерв. Достатъчно да задоволим потребностите ни, и да изнасяме. С вноса на украинското зърно се ограничава пазара на нашите зърнени култури. В момента изкупуването на пшеницата е в пълен застой, складовете са пълни, няма място, а слънчогледа чака и трябва да се жъне, а идва ред и на другите култури – царевица и т.н. Ние сме „ЗА” забраняването на вноса на украинско зърно.” – Това заяви председателят на земеделската кооперация в Новачене Иван Димитров и се обърна към управляващите:Господа управляващи, събудете се! Не стойте в кабинетите си. Елате на полето, на мястото откъдето България до преди години хранеше Европа.”

Той обясни, че въпреки високата инфлация, изкупната цена на пшеницата е с 30 стотинки по-ниска от миналата година, докато в същото време цените на препаратите и семената за посев са много високи.

Протестиращите земеделски производители подчертаха, че протеста не е политически – „ЗА” или „ПРОТИВ” някоя партия, а с едничка цел – да се спаси българското земеделие.

Проведе се мирно шествие с тежката земеделска техника. То започна от Земеделския пазар, продължи до стопанството в село Литаково и се насочи обратно към Ботевград.

Полиция следеше за безопасността на движението по време на протестните действия.



Източник: balkanec.bg

Коментари (38)

  • Отговори (27) (9)
    1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 12:25

    1 кг хляб вече е 3,20 лева, 1 кг олио - 4. И това със субсидия по 2 милиарда лева на година! Е не се наядоха тия зърнари!
    Да фалират и да освобождават земята за някой по кадърен от тях! Научиха се на готово а на края цената я плаща народа! Те си карат бентлитата и треперят някой да не им подбие монопола!!!

    • (9) (3)
      1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 12:38

      По принцип си прав, но ако вносът не беше от Украйна! Тук вече е тенденциозно.

    • (12) (6)
      2. добавен от: Анонимен 18 Септември, 14:07

      Истината е,че само 10-12 зърнари са милионери/тези, които са до партиините централи/, останалите яко опъват каиша. И вината за това е на държавата, която насочи там еврофондовете, а не към зеленчукопроизводството и овощарството. Но по- лесно се взтмат рушвети от малко хора, отколкото от хиляди. Знаете ли колко кооперации/нещо,като ТКЗС/ се създадоха от дребните производители, за да имат шанс, Съсипахме цъвтящата си градин, България, сега броим парите на мошениците.

  • Отговори (4) (2)
    2. добавен от: Анонимен 18 Септември, 12:34

    Да се качат на хемус да го спрат

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (0) (0)
      3. добавен от: Анонимен 18 Септември, 23:18

      Прекараха ги през ВИТИНЯ. Минаха през ПИКА в Ботевград

  • Отговори (17) (8)
    3. добавен от: Анонимен 18 Септември, 12:48

    9 от 10 зърнопроизводители карат коли за по 200 хиляди лева+ един вчера с такава за над 400 хиляди. И сега реват, че ще фалират и едва ли не гладни ще останат. Толкова години цоцат от еврофондовете и си мълчат и хляба пак беше скъп, а тогава нямаше война, че все с това се оправдават. Сключили са картелно споразумение да вдигат цените и войната да им е виновна. Зърното от Украйна е по-евтино въпреки, че има транспортни разходи, а нашите галфони просто да направят българското по-евтино и готово, ама искат да пълнят шепите и цената на хляба да е 4 лева.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (5) (4)
      2. добавен от: Анонимен 18 Септември, 14:11

      Не са глупости в 21 век сме, всичко е публично и може да се провери.

    • (5) (0)
      3. добавен от: Анонимен 18 Септември, 20:34

      Тези кинти зърнопроизводителите не са ги крали от банката. Дадени са им с подписите на държавни чиновници. Държавните чиновници са назначавани с протекциите на партиите. Нямате си идея как са държани на къса каишка голяма част от т. нар. зърнари, за да се източват през тях пари. Знам че, връщат към партийните каси добри суми.

  • Отговори (20) (7)
    4. добавен от: Анонимен 18 Септември, 12:54

    Този протест, е като да съм собственик на ресторант и да искам да затворят всички други ресторанти в региона, защото ми пречат да продавам на тройна надценка. Смешници!

    • (6) (5)
      1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 16:42

      На ресторантьорите като им намалиха ДДС то те да не намалиха цените в заведенията

    • (4) (2)
      2. добавен от: Анонимен 18 Септември, 17:37

      4.1 Намалиха ДДС-то с минимален процент, а инфлацията и цените на стоките и енергията се вдигнаха с доста сериозен процент. Приятели със зеведение плащаха по 400 лева сметки за ток, след като им сложиха компенсации сметките им бяха 430/450 лева. За заведенията няма еврофондове за разлика от земеделците.

  • Отговори (16) (4)
    5. добавен от: Анонимен 18 Септември, 13:01

    Може ли в собственика на един магазин в Ботевград да събере служителите и родата си и да протестират за това, че има и други магазини в града и не може да купува стоката на 1 лев и да я продава на 4 лева.

    • (13) (10)
      1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 13:14

      В твоя пример срещу магазини от града определено не е редно да протестират, но срещу дъмпинг от Украйна, и то наложен от някого, би трябвало! Две различни неща са!

    • (13) (0)
      2. добавен от: Анонимен 18 Септември, 14:19

      5.1 Едва ли някой би избрал да купи по-скъпо зърно от Украйна, за сметка на по-евтино българско. Но част от тези производители по времето на Covid, а и след това по време на войната, който тече и в момента, използват ситуацията за да спекулират с цените на зърното със една единствена цел, която е възможно най-голяма печалба за тях. Срещу това нещо в магазина олиото, брашното и хляба пристигат с увеличени в пъти цени. Ако българското е по-евтино да наложат забрана за внос от Украйна. Идеята ми е да се вземе най-доброто решение за българския потребител, а те смесват външнополитически и лобистки интереси. Май, май и едните и другите лъжат хората.

    • (0) (2)
      3. добавен от: Анонимен 18 Септември, 20:37

      Като ти направят още 2-3 вериги от сорта на Пепко и Синсей в Ботевград и ще видиш. Силно подозирам, че такова чудо ще се появи между Лидл и Кауфланд

  • Отговори (10) (2)
    6. добавен от: Анонимен 18 Септември, 13:36

    И местните зърнари и те "барабар Петко с мъжете". Използват ги акулите. Смешници!

  • Отговори (24) (2)
    7. добавен от: Анонимен 18 Септември, 13:45

    Земеделеца Арбов,който е и директор на общинско предприятие,председател на кооперация и частник като какъв се явява там?
    Само заради такива като тоя няма да дам гласа си за Гавалюгов.
    Това са хора ,които компрометират властта и реномето на общината като институция.
    Държанието на Арбов с гражданите и други служители е грубо и самонадеяно.
    Този човек не трябва да заема ръководни постове

  • Отговори (16) (12)
    8. добавен от: Анонимен 18 Септември, 14:22

    С тракторте към Русия.....и не се връщайте....

    • (12) (10)
      1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 15:08

      Може, ама да те натоварят в ремаркето и да те изхвърлят в Украйна...

  • Отговори (11) (6)
    9. добавен от: Анонимен 18 Септември, 14:37

    Нямах нищо против Украйна и умрах за Украинки, докато не ме задължиха да я обичам. Не стана. Не харесвах Русия, но умирах за Рускини, преди да ме задължат да я мразя. Е и това не стана.

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (17) (8)
      1. добавен от: Анонимен 18 Септември, 15:41

      80% от Българския народ НЕ подкрепя алчните зърнари!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (167)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete