Сряда, 15 Май 2024, 10:23

Жителите на с. Литаково поставиха наболели проблеми пред общинското ръководство

11 Октомври 2016, 20:14
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2696 23


 През изминалата седмица се проведоха срещите на общинското ръководство с жителите на селата Краево, Радотина, Рашково, Новачене и Гурково. Днес кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, придружен от зам.-кмета на общината Цветелин Цветков, управителя на ВиК „Бебреш“ Цветозар Гаврилов и директора на ОП БКС Ангел Ангелов, се срещнаха с жителите на село Литаково. Срещата започна в 17:30ч. в пенсионерския клуб. Кметът на с. Литаково Даниел Дилов посрещна общинското ръководство под звуците на Литаковска духова музика.

Основните въпроси, които възникнаха, бяха сходни с тези в другите села. И в с. Литаково основните проблеми, които вълнуват хората, касаят уличната мрежа, канализацията, осветлението, състоянието на центъра, водоподаването, електроснабдяването и обществения ред.

В началото на срещата градоначалникът запозна жителите на Литаково с дейността на ОП БКС. Той обясни, че за момента общинското предприятие се ограничава да обслужва територията на Ботевград, тъй като няма достатъчно служители, които да обхванат цялата община и да извършват системно и качествено задълженията си. ОП БКС обаче се отзовава при нужда, когато даден обект в някое населено място трябва да бъде приведен в приличен вид.

Относно водоподаването кметът Гавалюгов обясни, че това е проблем номер 1 в цялата община и всички населени места в общината се нуждаят от смяна на водопровода. При приемане на Инвестиционната програма за 2016г. и съгласувано с кмета на селото е подменена  малка част от водопровода в село Литаково.  Другото предвидено в Програмата за капиталови разходи е изкърпване на улици, които са най – належащи.

„Село Литаково е включено в проект за подмяна на водопровод в три населени места. Общата дължина е 42 км, като най-голямата мрежа като дължина е именно за подмяна в с. Литаково – 19 км.”, обясни градоначалникът. Той заяви, че проектът е предаден преди 4 дни и общината кандидатства по Програма за развитие на селските райони.

Жителите на с. Литаково поставиха като проблем честите нарушения на обществения ред. По думите им не малка част от жителите на селото шофират в пияно състояние, въртят гуми през нощта и карат с превишена скорост. Хората са обезпокоени и смятат, че трябва да се вземат незабавни мерки и да се засили полицейското присъствие в селото. Във връзка с превишената скорост постъпиха предложения да бъдат поставени изкуствени неравности на платното за движение.

Кметът Гавалюгов обясни, че новосъздадената дирекция „Сигурност и обществен ред” полага огромни усилия въпреки ограничения състав, с който разполага. Той съобщи, че ще направи необходимото да се увеличи съставът на дирекцията, за да може по адекватен начин да се отзовава на сигнали. „Предвижда се изграждането на система за видеонаблюдение на територията на община Ботевград. Първият етап включва основно Ботевград, но за всяко село са предвидени между 2 и 4 камери. Процесът по инсталиране на камери ще продължи поне през моето време на управление. Всяка година в общинския бюджет ще изисквам да бъдат залагани по 100 000лв за надграждане на тази система”, добави г-н Гавалюгов.

Постъпи въпрос, касаещ състоянието на центъра на селото, паметника и пространството около него. Жителите твърдят, че плочките са изпотрошени, а паметникът се нуждае от реставрация. В тази връзка градоначалникът обясни, че обществения съвет на село Литаково и всички заинтересовани жители могат да предложат как да бъдат разпределени парите за капиталовите разходи. По думите му общественият съвет трябва да прецени кое е най-наложащото, което трябва да се направи.

Някои жители поискаха да се изработи график за сметоизвозването.

Кметът на Литаково г-н Дилов обясни, че селото е обезлюдяло. Това води до запустяване на много имоти. Жителите твърдят, че много хора масово не почистват пред домовете си. Кметът Гавалюгов заяви, че според Наредба 1 гражданите са длъжни да почистват пред домовете си. При неспазване на наредбата кметът има правото да санкционира.

Жителите на Литаково споделиха, че в селото има 2 чешми, които се използват за питейни нужди, а едната е в окаяно състояние. Те искат чешмата да се  изгради и да придобие красив облик. Кметът  на община Ботевград Иван Гавалюгов предложи кметът на село Литаково да внесе докладна записка до ОбС- Ботевград за възстановяването и доизграждането на чешмата.

Постъпиха и оплаквания по отношение на електроснабдяването. Хората се оплакват, че зачестява спирането на тока. По думите им много електроуреди са повредени или изгорели. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (23)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Октомври, 20:21

    Тия само са се оплаквали, и мрънкали нещо да им се направи. Интересно, те какво са направили за селото си? Има една стара максима - за да получиш, трябва да дадеш!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: До#1 11 Октомври, 21:03

    За тебе един голям литаковски даваме

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: snka 11 Октомври, 21:17

    А за тебе

    .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 00:59

    Nie selqnite imame problemi a nashiq kmet Dilov nqma problemi i nishto neiska ot gradonachalnika

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 06:19

    И да иска - пак нищо няма да получи. Тоя не е по даването.

  • Отговори (0) (1)
    6. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 07:08

    Кога според наредба 1 Якимов ще си изреже храстите надвиснали над тротоара.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 07:18

    Все на Якимов в двора ли гледаш, №6, като минаваш покрай него? Да му намериш някакъв кусур?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 07:42

    Незнам за Литаково, но в Ботевград една улилична шахта няма да работи. Целия град е в реки, каква канлизация какви 5 лв.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 08:09

    Балканец- да Ви попитам дали ако си платим ще пишете на цигански и на турски.
    В коя държава се пускат обяви на не матерния им език. Пълни продажници се оказахте и Вие. И как простосмъртните ще прочетат обявата за работа в Грамер

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 08:26

    Който не може да прочете обявата за Грамер, не е за тази позиция, защото се търсят хора с прекрасно говорими западни езици.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete