Четвъртък, 16 Май 2024, 00:40

Жителите на Скравена поставиха въпроси за благоустрояването, сметосъбирането и водата пред кмета Гавалюгов

12 Октомври 2016, 20:25
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1821 16


Надявам се, че в Скравена има обществен съвет, както и във всяко друго село на общината, който да дава предложения за решения. С тези думи кметът на общината Иван Гавалюгов започна продължилата повече от два часа среща с жители на Скравена днес от 17.30ч. В началото той обяви, че в селото има включени за ремонт улици по проекта „Развитие на селските райони”, като през пролетта селището отново ще има възможността да участва в него. Кметът на Скравена Методи Драганов подчерта, че покривът на Здравната служба е поддал на 3 места. В отговор кметът Гавалюгов обясни, че в ОП БКС има отдел, който се занимава със спешни и неотложни ремонти преди зимата.  На този етап има заделени над 14 хил.лв за ремонт на кухненския блок на ОДЗ „Детелина”, припомни кметът, който ще се финансира с общински средства. Около 40 хил.лв е пък предварителната сметка за ремонт покрива на читалище „19 февруари”, в който ще влезе и цялостна хидроизолация. В тази връзка Гавалюгов заяви, че само 3 читалища в общината са подали докладни за частичен ремонт и оборудване. По отношение на социалните придобивки за жителите на Скравена, той съобщи, че на 18 човека от селото от общо 140 за цялата община, всеки ден ще бъде осигурен топъл обяд.
 
Кметът на общината Иван Гавалюгов бе придружен от зам. кмета Цветелин Цветков,  управителя на „ВиК Бебреш” ЕООД Цветозар Гаврилов. На срещата присъстваха общинските съветници Цветан Цолов от ГЕРБ и Иван Райчинов от БСП, както и техните колеги от предходния мандат Цветан Миньовски и Николай Димитров. Присъства и бившият кмет на Скравена Иван Иванов.
 
В последвалата дискусия жителите на селото поставиха своите конкретни въпроси, свързани главно с благоустрояването. Четирима човека попитаха кога ще бъде направена канализация на улиците „Калоян”, „Ангел Кънчев”, „Георги С.Раковски” и „Хр. Ботев”. Живееща на ул.”Г.Бенковски” пък зави, че от 10 години хората там се молят за една лампа. Възрастна жена изказа недоумение, че по медиите, дори по телевизия Би Ти Ви,  масово се съобщава, че на ул.”Грамаде” ремонтът с полагане на канализация е завършен. Тя изрази възмущението си от това, че реалността е съвсем друга- 150 метра от въпросната улица остава в окаяно състояние – самосвали са оставили струпани отпадъци, шахтите стоят без капаци, стича се вода и не може да се премине.

Сред широко дискутираните въпроси бе този за сметосъбирането и обезпечаването със съдове. Гавалюгов бе попитан, защо се е спряло извозването на градинския боклук. Той обясни, че Регионалното депо не приема такива отпадъци, но в момента се изготвя проект за две компостиращи инсталации. По отношение на строителните, той заяви, че иам определено място за тяхното струпване, откъдето периодично ще се изгребват от общината. Гавалюгов съобщи, че от 2017 г сметоизвозването  и в селата ще започне да се извършва от ОП БКС. В момента предприятието извозва боклук само в Ботевград и в.з. Зелин. По този повод Иван Иванов, заяви, че за 12 години като кмет на Скравена е бил ревностен защитник на чистотата, като е успял да се справи с една значителна част от замърсяването на селото. Затова той настоя  сметоизвозващата машина да остане в кметството, в противен случай ромите с каручките щели да извозват боклука срещу заплащане. В отговор Гавалюгов пое лична отговорност, че ОП БКС редовно ще сметоизвозва. Отчетено бе,ч е 20 тона седмично е обема на отпадъците, които генерира селото. Иванов също обяви една черна статистика, според която 136 е броят на кофите откраднати в Скравена. По отношение на снабдяването с кофи за смет бившият кмет Атанас Атанасов определи, че е правилно нуждите на хората за кофи да се записват в Кметството, както и да се обърне внимание на това, кои са годни и кои не. В отговор Иван Гавалюгов заяви, че заявления за това се подават до кмета на Кметството, който  проверява преди това действителната необходимост от кофи.
 
Атанас Атанасов препоръча на кмета Гавалюгов да се приемат поръчения от избирателите в мандата да се степенуват задачите по важност. Той изрази загриженост, че коритата на реките са обалгородавяни, но я няма поддръжката. Атанасов зави още,че във вилната зона на Скравена, която е 430 дка, има само три контейнера.
 
Спешна необходимост от ремонт на два от мостовете, свързващи Паланката и Скравена, постави като задача жителка на квартала. Поставен бе и въпросът, доколко е чиста водата от чешмите по домовете. Кметът Гавалюгов отговори, че ежемесечно РЗИ прави анализи, но нито той, нито управителят на ВиК не пиели от нея, попитани директно, пият вода от там. Цеца Гърбиджанова попита , на какво се дължи колебливото подаване на дебита на водата. Гаврилов обясни, че лятото това се дължи на поливането в градините, но сега нямало промяна във водоподаването и обеща да провери . Той обясни, че налягането на водата в селото е обичайно 2 атмосфери. По време на срещата Гърбиджанова , в качесвтото си на секретар на читалището обяви със задоволство, че проекта за ремонтът му е внесен и се чака обследване.

Цветан Моньовски, бивш общински съветник препоръча на Гавалюгов „да се развържат ръцете на кметовете на по-големите села”, като им се предоставя определен бюджет, който да ползват при спешни ситуации. „ На нито един кмет не съм вързал ръцете, ако разходът е целесъобразен. Ние не сме отказали”, отговори Иван Гавалюгов. Миньовски добави още препоръки, като например обновяване на пешеходните пътеки да става не само в Ботевград, но и в селата. „Не вие да се ангажирате с това, а кметът на Кметството. Смятам, че вие имате по-важни въприс, като да се занимавате с по-големи проекти”, каза още Миньовски.
Накрая жителите на Скравена попитаха, дали на всички улици ще се извършва снегопочистване. Кметът Гавалюгов отговори, че се плаща за повсеместно чистене.

Представителка на пенсионерите изказа специална благодарност на градоначалника за това, че ги е уважил на 1 октомври (Денят на възрастните хора), като е дарил финансови средства. Тя изрази позитивно мнение и от това, че той е продължил и добрата традиция за безплатно пътуване на пенсионерите в общината, както и уюта, който продължава да им осигурява.

Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 12 Октомври, 20:53

    И той кво? :lol:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 07:38

    Е как кво , ми едно такова ....

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 12:12

    И после ? :)

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 12:23

    А в Ботевград има ли илюминати ....

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 13:51

    Не ,само наркомани :)

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 13:57

    :D

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 13:58

    Аз за илюминатите питах , има ли ?

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 14:30

    .ДРУГАРКАТА ЦАЧЕВА ЦЕЦКА РАБОТИЛА КАТО СТРУГАРКА,
    НО БИЛА КОМУНИСТИЧЕСКА ДРУГАРКА - ЧЛЕНКА
    НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - БКП...
    ...И КОМПАРТИЯТА - БКП
    ИЗПРАТИЛА ТАЯ КОЛКОТО ХУБАВА, ТОЛКОВА И УМНА ДРУГАРКА
    ДА СЛЕДВА В УНИВЕРСИТЕТА
    И ТО НЕ КАКВО ДА Е, А ПРАВО...
    ...БЕЗ ИЗПИТ, БЕЗ КОНКУРС - КАТО ПРАТЕНИК - ДОВЕРЕНО ЛИЦЕ НА БКП,
    КАТО "РАБФАК".
    ...А ТАМ В УНИВЕРСИТЕТА - В ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ
    ТАЯ АКТИВИСТКА НА КОМПАРТИЯТА
    ВЕДНАГА БИЛА ПОСТАВЕНА ОТ БКП
    НА ПОСТА - ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА БКП...
    ...И ПОВЕЛА ЯРОСТНА БОРБА СРЕЩУ КАПИТАЛИЗМА,
    ИМПЕРИАЛИЗМА И ЦИОНИЗМА,
    СРЕЩУ САЩ, ИЗС И ЗАПАДНА ЕВРОПА.
    ...ДНЕС ТАЯ "УМНА И КРАСИВА" ДРУГАРКА - ПАК Е ПАРТИЙНА СЕКРЕТАРКА,
    НО СЕГА НА ФАШИСТКО-МАФИОТСКАТА РЕКЕТЬОРСКА ХУНТА - ГЕРБ,
    И СЕГА СЛУЖИ КАТО ПОМИЯРКА И ПОДЛОГА
    НА ВАРВАРСКАТА ФАШИСТКА
    И ЦИОНИСТКА "ДЕМОКРАЦИЯ" НА САЩ, ИЗСРАЕЛ И ЗАПАДНА ЕВРОПА...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 14:50

    Ще гласувам за Цецка Цачева
    № 8 не си добре.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 15:01

    №9 ти не си добре да гласуваш за нея .Все едно да гласуваш за Цветан Цветанов за президент .
    Той е луд за власт и пари .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (243)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete