Събота, 27 Юли 2024, 06:53

Златаровци отбелязаха Световния ден за борба със СПИН

2 Декември 2023, 17:17
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 719 0


Златаровци и тази година се включиха с различни активности, посветени на 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година, когато Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.

Вече 35 години епидемията е глобален здравен, социален и икономически проблем и една от причините за висока смъртност. В същото време в последния доклад на Програмата на ООН за ХИВ/ СПИН се подчертава, че активната превенция и достъпа до антиретровирусно лечение могат да преобърнат тази негативна тенденция. Резултатите показват, че в глобален план смъртността от СПИН-свързани болести вече е намаляла с 21% в сравнение с 2005 г.

Учениците от ученическия съвет, XIIв и Xв клас, под ръководството на своите ръководители г-жа Теменужка Христова – старши учител по биология и здравно образование, и г-жа Тереза Цанова – педагогически съветник, изработиха две информационни табла, презентация, червени панделки и информационен флаер.

Презентация по темата за ХИВ/ СПИН бе представена в час на класа още в навечерието на 1 декември. Така Златаровци дадоха гласност на сериозността на това заболяване, причините и превенцията.

Учениците от XIIв клас залепиха емблематичните червени панделки на всички врати в гимназията в знак на съпричастност към хората болни от СПИН и раздадоха информационни флаери на учениците от I-ва смяна. Учениците от Xв клас също раздадоха информационни флаери на учениците от II-ра смяна.

Чрез кратка информация за заболяването от ХИВ/ СПИН учениците от ученическия съвет запознаха учениците от двете смени с причините, последствията и превенцията на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Изработените две информационни табла поставиха на 1 и 2 етаж, за да може да запознаят всички ученици със сериозността на проблема в световен мащаб.

автор: Филип Зуберски - преподавател по ИТ и Информатика




Източник: ppmg-botevgrad.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete