Петък, 3 Май 2024, 02:03

Златаровци с изява по повод Деня на връчване на Нобеловите награди - 10 декември

10 Декември 2015, 15:44
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1602 0


„От училище до Нобеловата награда”. Под това мото премина днешната представителна изява на ученици от ПМГ”Акад.проф.д-р Асен Златаров” по повод Световния ден на връчване на Нобеловите награди – 10 декември. Събитието се състоя в Малкия салон на Народно читалище "Хрисот Ботев" от 14ч. Ръководители на учническата изява бяха Теменужка Христова и Радка Гетова, учители съответно по биология и химия. 
 
Водещите Стоян и Пламена, както и останалите ученици от 9”Б” и 9 „В” класове представиха любопитни факти от историята на Нобеловата награда, както и най-известните учени, носители на Нобелова награда.
 
Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател на динамита. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 г. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901, пет години след смъртта на Нобел.
 
Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и в Осло.
 
В днешната ученическа проява екипи от 11 „А”, 11”Б” И 11”В” отговаряха на въпроси от областта на физиката, химията и биологията. Презентация „Човекът зад наградата” представиха Емилияна и Наталия от 11”Б”, а презентация „Българската следа” в историята на наградите представи Любомир от 9 клас. Публиката бе изненадана с викторина.

Отделните екипи отговаряха на въпроси от физиката, свързани с превръщане на енергията от един вид в друг, както и изпарение на веществата. Във втората задача екипите попълваха химически уравнения, свързани с получаване на динамит. В областта на биологията учениците показаха как се изработват модели на клетки – бактерии и причинители на болести. Отговорите на участниците бяха оценявани от тричленно жури в състав – Илонка Ценкова – от РИО, Мария Цонкова – учител пенсионер по биология от ОУ”В.Левски” и Асен Донов – учител пенсионер по биология и химия в ОУ”Н.Вапцаров”. Накрая победителите получиха символични Нобелови награди.
 
Гости бяха Илонка Ценкова – Старши експерт по природни науки в Регионален инспекторат по образование София област, директорът на учебното заведение Даниела Колева,  Николета Йотова – Главен експерт по образование в Община Ботевград, учители по химия и биология от училищата в общината и ученици. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete