Неделя, 28 Април 2024, 22:28

Златаровци с призив за екологично самосъзнание в открит урок по английски

27 Юни 2014, 21:10
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1939 1


„Искаш ли да живееш на друга планета - аз не”. Под това мото протече тази вечер откритият урок по английски език на 9- „б” клас от ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” в Исторически музей от 18.30 ч. Присъстваха двама директори на Златаровската гимназия, настоящ и бивш - Даниела Колева и Никола Близнаков, главният учител Венета Терзийска, преподавателят по ИТ инж.Красимир Божинов, родители и други граждани.
 
Осем екипи бяха подготвили предварителни клипове с  опознавателна и образователна цел и са насочени с призив да запазим всичко, което ни е предложила планетата земя - наш единствен и уникален дом, каза в началото на ученическата проява Дивна Николова, преподавател по английски език. „Проблемите, които поставиха нашите екипи са в синхрон с вчерашното представяне на клуб „Училищни медии”. Тук сме се специализирали в GREEN TV  - Зеленият канал на ПМГ ТВ, който отразява екологични проблеми и теми не само с национално, но и с глобално значение”, каза още преподавателката. Тя представи отделните екипи, които казаха встъпителни думи, преди каналът да излъчи клиповете им. Златаровци показаха креативност и оригинални идеи при заснемането на видеоматериалите, с които демонстрираха освен знания и творческо мислене - типично за всички ученици на Природо-математическата гимназия в Ботевград.
 
Екип 1 представи дейността на фирма ЕКОПАК, от колко години работи в България и в колко града се събират отпадъци разделно. Момчетата се представиха в клипа като трима служители на тази фирма и изложиха мисията й.
 
Екип 2 от две момичета с различни и противоположни роли, показаха как се изхвърля разделно, други показаха съвестно отношение в разчистването на природата от боклуци, трети демонстрираха креативно мислене с облекло,изработено от отпадъчни материали. Накрая всички те дадоха съвети, как да помогнем на нашата планета
 
Екип 3 представи работата на  Пречиствателна станция на Зелин, като проследи технологията на пречистване на водата. Учениците се спряха конкретно на замърсяваянето на водите, посочиха конкретни данни за значението и потреблението на вода на планетата. Не пропуснаха да напомнят, какво може да причини топенето на ледовете.
 
Лъчезар, Илиян в ролята на рециклираща полиция в схватка с прототип на Нео (Дилян) победи и наложи справедливо наказание за безразсъдно отношение към природата.
 
Екип 4 - Стефан , Владислав , Мартин и Кристин засегнаха проблема с обезалесяването и показаха, до какво може да доведе това. Клипът показа преобразяване мисленето на двама бракониери и как това се постига. Присъстващите научиха, че до 2030г. ще бъдат загубени над 100 милиона дървета.
 
Екип 5 проследи замърсяването на водата,  в което демонстрираха, освен знания по английски, също и по информационни технологии.
 
Екип 6 представи алтернативни източници на енергия  - соларни панели и ВЕЦ-овеи тяхната полза или вреда за околната среда.
 
Екип 7 показа едни от най-застрашените природни обекти, без съществуването на които светът би бил различен. Екипът показа стремежът си да промени тази тенденция, както и да извлечат поуките, колко вредно е замърсяването и до какви последици води. Стремежът да се спре ловът и избиването на животните. От екрана присъстващите видяха как Мадакаскар остава с 175 растителност и прогнозите, че до 2100 година белите мечки на Артика ще изчезнат напълно. Накрая екипът се спря и на родното природно богатство - седемтте рилски езера - каква опасност би застрашила тяхното съществуване.
 
Екип 8 от Росен Дончев, Николай Маринов и Владимир Иванов показаха, как безрасъдното поведение на човечеството ще бере своите плодове през далечната 2044г, когато чистата вода ще се използва единствено като консервирана от буркан, а въздухът ще бъде дотолкова опасен, че хората ще ходят с предпазни маски. И все пак акцент в тяхната история са спомените за чистата природа, когато е имало чиста вода, неизсечена горичка и поляни за отдих.
 
В края на открития урок учениците раздадоха на гостите анкета с 8 въпроси, с които Дивна Николова обобщи ползата от занятието с една главна цел, поднесената информация да бъде полезна за аудиторията.
 
Очаквайте снимки!
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete