Понеделник, 29 Април 2024, 08:48

Злоупотребата с алкохол-здравословен проблем

13 Юни 2013, 13:34
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 2613 1


Алкохолните напитки съдържат етилов алкохол - вещество, което подтиска нервната система, забавя реакциите и има хипнотичен ефект. Злоупотребата с алкохол води до соматични, психологични и социални последствия. Негативно се повлиява и репродуктивната функция. Възникват проблеми, свързани с работното място, трудовата дисциплина и производителността на труда, семейството, насилието, самоубийствата, престъпленията.

Значителни са разходите за медицински грижи, за злоупотребяващите с алкохол. Тревожен е фактът, че през последните години намалява възрастовата граница на начална употреба на алкохол - 12,5 години. Увеличава се рисковото пиене – по честота и количеството на изпит алкохол. Проучванията установяват, че през миналата година между 18 000 и 35 000 ученици от 9-12 клас показват ясни симптоми на рискова употреба на алкохол, което често прераства в болестното състояние алкохолизъм.

Алкохолизмът е и сериозно фамилно заболяване. Наследствената обремененост се предава като програма чрез генетичния код през поколение, обаче не е задължително в рода по бащина или майчина линия да има алкохолици, за да боледува от това внукът.

Проявява се и след силен стрес.

Той е следствие и от така наречения “битов алкохолизъм” – всеки ден да се пийва по малко алкохол.

Често два или три от тези фактори съществуват едновременно.

Алкохолизмът е заболяване, което постепенно поразява черния дроб, кръвоносната и нервна системи, както и психиката на човека.

В повечето случаи алкохолиците са безпомощни пред болестта си и затова често не признават, че са болни, защото алкохолизмът не се вмества изцяло в понятието, “вреден навик”, както това е при тютюнопушенето. Един замърсен от токсини организъм, изисква още замърсители – примерно цигари, кафе, алкохол, храна, наркотици, психоактивни вещества, лекарствени препарати и др. Замърсеният организъм вече е зависим от тях.

Алкохолизмът е лечим, при стриктно спазване на отделните терапевтични етапи, както по време на пречистващия режим, така и през последващите поддържащи терапевтични подходи, с цел осъществяване на цялостно лечение.

Когато деинтоксикираме организма, той не се нуждае вече от интоксиканти и човек оздравява. Това може да се осъществи в специализирани медицински заведения, при доброволно съгласие от страна на пациента и подкрепяща среда от страна на неговото обкръжение. Прилагат се цялостни комплексни методики с научно-обоснована последователност. Когато се лекува целият организъм, а не само заболял орган, може да се получи истинско оздравяване, което да е успешно.

Вредните последици от злоупотребата с алкохол засягат както отделната личност /чернодробна цироза, деменция, деградация на личността, социално изключване/, така и обществото като цяло, поради нарастването на смъртността поради ниския праг на защита: - пътно-транспортните злополуки, удавянията, смърт от гълтане на езика в състояние на алкохолна интоксикация, антисоциални и агресивни действия.
Информационна кампания„Изберете здравето”

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: горския 13 Юни, 15:37

    Да ВНИМАВАТ боко И андреев,ЗА ТЯХ СЕ отнася.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete