Петък, 3 Май 2024, 02:59

Зоотерариум гостува в Ботевград (Снимки)

9 Май 2015, 14:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2533 3


Днес в Ботевград при особено голям интерес отвори врати пътуваща изложба на влечуги и други екзотични и опасни животни. Собственик на колекцията е Тракийското херпетологично дружество. В Ботевград са показани 40 животни, сред които някои от най-отровните в света, а други са безобидни.
 
Екипът е от Хасково. Георги Еленски и Красимир Христов се дипломират заедно в Тракийския университет в Стара Загора през 1993. Георги е ветеринарен лекар, а Красимир- зооинженер. Страстта им към херпетологията, обаче, е причината двамата да се захванат с развъждането на змии и други влечуги. Името на университета, който завършват дава и името на дружеството, което заедно основават. В началото ползват базата на университета, а по-късно се изтеглят в Хасково. По европейската програма за развитие на селските райони община Хасково печели проект на стойност около 250 хил. лв за изграждане на зоотерариум в курортно селище Минерални бани, Хасковско. Той вече е построен и остава да се оборудва. Две от колекциите влечуги ще продължат да обикалят страната, но животните, които са „резерв” ще бъдат поставени в трета, постоянна експозиция върху по-голяма площ. Очаква се на следващ етап зоотерариумът да получи лиценз за зоопаркова дейност. Това става след оценка на петчленна комисия, съставена от представители на различни институции. Ако идеята се осъществи, това ще бъде най-големият зоопарк за влечуги в Източна Европа, тъй като колекцията от влечуги на Тракийското херпетологично дружество вече е най-голямата в Източна Европа.
 
Ботевградчани ще могат да се любуват на екзотичните видове до края на следващата седмица, без почивен ден, от 10:00 до 20:00ч. във фоайето на хотел „Ботевград”. Собствениците на колекцията ще покажат на любопитните демонстративно хранене на някои от животните. Най- голямата змия, която гостува в Ботевград е мрежестият питон, който е дълъг 4 метра. Той не е опасен и смелчаците могат да се престрашат да се снимат с него, както и с другите неотровни влечуги.

В колекцията присъстват и три от десетте най-отровни змии на планетата. Това са тайпан, черна мамба и австралийска смъртоносна змия. Още една отровна змия е показана – западноафриканска зелена мамба, която е съвсем близо до топ 10 в света, но е по-дълга, по-бърза и по-агресивна от смъртоносната змия, което я прави доста по-опасна, въпреки по-слабата й отрова. Показани са още 4 вида кобри, 4 вида гърмящи змии, трите най-големи африкански отровници (включително габонска отровница с най-дългите отровни зъби на земята), варан, кайман, няколко вида смоци, два вида анаконди, тарантула, малайски гигантски скорпион, както и талисманчето на колекцията – белият африкански таралеж Кексчо.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete