Петък, 26 Април 2024, 07:58

10 години пенсионерско движение в областта

30 Май 2012, 14:12
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3764 0


Днес е специален ден за пенсионерите от община Ботевград и Софийска област. Всички те празнуват 10 годишнина от възстановяването на пенсионерското движение в Софийска област. Бележитата дата е 30 май 2004 г., когато по инициатива на о.з. Георги Колев-бивш председател на пенсионерското движение в България,  се поставя началото на възстановяването му  в местността „Бистрица”.
„Хората от златната трета възраст носят в себе си знанията, опита и мъдростта, придобити през годините на активен труд, професионално израстване, отглеждане и възпитание на деца и внуци. Изразяваме благодарността си към вас – нашите родители, баби и дядовци за вашата всеотдайност и грижа. Вие имате възможността, заслугите и правото да изживеете смислено и разнообразно годините от своята пенсионна възраст, въпреки трудностите, които ви съпътстват. Благодарим ви, че ви има.” С тези думи Таня Банкова се обърна към всички присъстващи членове на пенсионерския съюз в Големия салон на НЧ ”Хр. Ботев 1884” днес .
Гости на тържествения форум бяха Цветан Минков – председател на Централния съвет на „Съюза на пенсионерите 2004”,о.з. Георги Колев, членове на Областния съвет, председатели и членове на общински структури по места – Ботевград, Правец, Етрополе, Своге, Костенец и  Ихтиман. Присъстваха още и представители на общинското ръководство – кметът Георги Георгиев, зам. кметът Цанко Цанов, председателят на Общинския съвет Йорданка Лалчева и др.
Тържественото честване започна с приветствено слово и отчет за дейността на Мария Йорданова- председател на Областния съвет на „Съюза на пенсионерите 2004”. По нейни думи в момента съществуват 52 пенсионерски клуба в 47 населени места. Акцент в изказването й получи признанието  за активната дейност на пенсионерите в ботевградския край, които първи са изградили пенсионерски структури в областта. Поздравления получи председателят Цано Георгиев.
Като бъдещи опорни точки в работата на съюза,  Йорданова очерта приемането на Закон за възрастните хора, който да гарантира техните приоритети, повишаването на пенсиите, подобаващо здравно обслужване, субсидиране на клубната дейност. Като задачи пред всички тя определи обединяването на пенсионерите и привличане на нови членове, взаимодействие с обществените и държавни органи, съдържателна културно-масова дейност и др. „Гордост за нас са изявите на певческите групи от Трудовец, Скравена, Новачене и Правец, които прославят пенсионерския съюз във редица национални певчески фестивали”, каза областната председателка. Тя изказа благодарност към всички кметове на общини за спомосъществователството на активния пенсионерски живот.
„Има събития и дати, които не се забравят и такава е датата 30 май, на която преди 10 години група ентусиасти възродиха пенсионерско движение” каза председателят Цветан Минков. Той връчи почетни грамоти за значим принос в развитието на движението на о.з. Георги Колев, на кмета Георги Георгиев, на Мария Накова, Цано Георгиев, Михо Михов и др. Минков съобщи имената на 50-те инициатори за възстановяването на пенсионерското движение. Това са трудовчаните Петко Коцев, Коцо Манчев, Петко Лазаров,  Елена Манчева, както и  на Тодор Пешев, Вера Михайлова и др.
Приветстие към всички пенсионери на Софийска област отправи и кметът Георги Георгиев. „Аз съм управлявал общината по времето на три правителства и нито веднъж не съм си позволил да се оправдавам за неволите на вас пенсионеритсе  с тях. Мога да кажа, че в 90% от моето време съм имал пряко участие в спомагателната дейност на пенсионерското движение в общината. Нашите пенсионери живеят малко по-различен живот от останалите пенсионери в страната. Всички вие сте си свършили работата – изградили сте материалното и духовно богатство и сега имате право на по-достоен живот”. Това каза Георгиев и накрая пожела „Бъдете все така упорити и амбициозни в поставянето на вашите желания”.
След официалната част последва празнична музикална програма. За възрастните хора пяха и танцуваха малчуганите от ЦДГ"Слънце", художестени колективи от Народно читалище "Хр. Ботев" Ботевград, читалище "Никола Ракитин" Трудовец, читалище "Събуждане" Врачеш, певчески групи "Весел живот" Трудовец и Скраена, и др.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete