Петък, 26 Април 2024, 13:22

10г от началото на разкопките на крепостта "Боровец" чества днес Исторически музей Правец

7 Юли 2018, 15:17
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3305 7


Десет години арехеологически проучвания отбелязва днес Исторически музей-Правец.
За десета поредна година Исторически музей-Правец осъществява празник на крепостта „Боровец” над Разлив. По покана на музея днес гостуваха две сдружения за антични възстановки – „Мос Майорум” София и „Дукс Антика” Савищов.

В продължение на десет години Татяна Борисова и Михаела Занева - научни ръководители на проучванията от музея, съвместно с проф.д-р Венцислав Тинчев- научен консултант от Арехологически музей и институт към БАН-София, проучват античната крепост „Боровец”. Тя е населявана още от времето на траките (3-4 век пр.Хиста). Построена е през третата половина на трети век и съществува 4-ти, 5 -ти и 6-ти век. В момента се проучва период от 6-ти век. Това каза в началото на празника Таня Борисова- директор на Исторически музей – Правец, която е и ръководител на разкопките. Гости на събитието бяха Николай Яхов - председател на Общински съвет-Правец, Цанко Маринов-бивш кмет на града и други.
Възстановката представи епизод от периода от 4-ти до 5-ти век, когато е построена крепостта „Боровец”. Представен бе начина на въоръжение на късноримската армия, военни построения, извършена бе демонстрация на водене на бой, показано бе военно облекло, както и облекло на епохата. Представни бяха занаяти от късно римската епоха – грънчарство и римска кухня, древни ритуали и робски пазар. По време на празника се приготвяха оригинални римски блюда, след което бяха дегустирани.
Във възстаноивката присъстващите станаха свидетели на сцена, при която готиое влизат в римската армия и те биват пленени. Крепостта „Боровец” също е била нападната от варварските нашествия на готите. „Затова по времето на Юнистиан, по Стара планина се правят верига от крепости, както и в района на Ботевградско-Правешки и Етрополски район. Целта е била да бъде защитен Дунавския лимес. В края на 3 и 4 век е имало нашествия не само на готите, но и на други варварски племена” , каза пред репоретр на balkanec.bg Таня Борисова.

Водещият Владимир Попов, председател на сдружението за антични възстановки „Мос Майорум” София заяви, идеята е хората, които са дошли да видят крепостта, да придобият по-голяма представа и да се потопят в живата история на това време – как е изглеждала екипировката на войниците, как се водели военни действия, какъв е бил бита на населението. Представена бе също и екипировка на свещеник от този период. „Късно античната армия се различава съществено от преекспонирания холивудски образ, който виждаме по филмите. Войниците носят овален или кръгъл щит, шлемовете са изковани, носят ризници, а не сегментни брони, облечени са с панталони и туники с дълги ръкави, които са по германска или персийска мода, което е свързано с променените климатични условия, носят дълги мечове, наречени спатии, затворени обувки тип „калцери”, а не преекспонираните полу -сандали, с които римските легиони са покорили цяла Европа. Късно римската армия има една полицейска функция, т.е. задържаща функция срещу племената , които се опитват да проникнат в империята, също и срещу самото население на империята, което изнемогва от непосилни данъци”, заяви Попов. Той е по професия фармацевт, но от 10 години се занимава с възстановки на исторически времена.

Празникът, посветен на 10-та годишнина от началото на разкопките на крепостта „Боровец” продължи до 15.00ч. Зрелищните възстановки събраха тук жители от трите общини Правец, Ботевград и Етрополе.


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (2) (5)
    1. добавен от: Анонимен 7 Юли, 19:10

    Далавер импекс

  • Отговори (1) (4)
    2. добавен от: Анонимен 7 Юли, 19:11

    Далавера с старите вещи на народа

  • Отговори (2) (3)
    3. добавен от: Чичо Ваньо 7 Юли, 19:25

    Дейй го кмета?

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Юли, 17:18

    Къде е далаверата тука, може ли да обясните №1 и 2 на по простите като мене, че нещо не ви разбирам.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Юли, 12:55

    Аз бях един от първитепв тия разкопки... е нема такама канорга на нен за 15 лева...
    Хахахахахаха
    Помня Маринчо Пауъра и Веселка Нинова хахахаха

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 10 Юли, 11:31

    Абсолютен кич.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete