Събота, 27 Април 2024, 04:25

16 ноември- Международен ден без тютюнопушене

16 Ноември 2017, 10:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1114 1


Тютюнопушенето- водещ фактор на риска за възникване на хроничните незаразни болести.

В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказаните водещи предотвратими причини за болестност и смъртност. Тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват.

Тютюнопушенето е водещ поведенчески рисков фактор за възникване на хроничните незаразни болести. Тютюнът е доказан или вероятен причинител на около 25 заболявания, а влиянието му върху глобалното здраве е огромно, макар и не напълно оценено.

По данни на СЗО общият брой на пушачите в света е около 1.2 милиарда или около 1/3 от цялото население - на възраст 15 и повече години. Ежегодно в света умират над 5.4 милиона души от заболявания, причинени от употребата на тютюн.

Към 2030 година се очаква техният брой да достигне 8 милиона и тютюнопушенето да се превърне във ВОДЕЩАТА САМОСТОЯТЕЛНА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТ.

Близо 13 милиона души в ЕС страдат от едно или повече заболявания от 6-те основни категории болести, причинявани от употребата на тютюневи изделия (независимо дали става дума за цигари, пури, лули, или пасивно пушене):
1. Инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, запушване на артериите (особено на долните крайници) и други сърдечно-съдови заболявания
2. Бронхит и други инфекции на долните дихателни пътища
3. Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/
4. Астма
5. Рак на белия дроб
6. Други видове рак - на панкреаса, на хранопровода и на стомаха, бъбреците, както и левкемия.
Рискът за здравето при пушачите се увеличава с: нарастване броя на изпушваните цигари дневно; продължителността на тютюнопушенето; по-ранната възраст на пропушване; по-дълбокото вдишване на дима.

Пасивното тютюнопушене
Представлява вдишването на дима, отделян от цигарата на пушачи, с които непушач се намира в едно помещение.
В помещение, в което се пуши, докато пушачът изпушва десет цигари, непушачът поема вредни вещества, равносилни на шест изпушени цигари, т.е само с 45% по-малко. Поради тази причина заболяванията, засягащи активните пушачи засягат и непушачите и особено децата, изложени на тютюнев дим.
Доказано е, че политиките за среда без тютюнев дим без да вредят на икономиката: предпазват непушачите от експозиция на цигарен дим и намаляват негативния ефект от тютюнопушенето; водят до намаляване на консумацията на тютюн; стимулират отказването от опити за пушене; намаляват пушенето при младите хора.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 13:31

    В Ботевград не се пуши в нито едно заведение !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete