Събота, 16 Декември 2017, 22:39

18 октомври – празник на военните парашутисти разузнавачи

20 Октомври 2016, 08:53
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 378 0

72-та годишнина от епичните боеве на Парашутната дружина при Стражин, осъществила пробива на отбраната на частите от немската група Армии- Егея, изтеглящи се от Гърция, бе тържествено чествана на 17-ти октомври в Пловдив и на 18-ти октомври в София.

    С тържествена литургия отслужена от пловдивския митрополит Николай, поднасяне цветя и венци пред паметника на загиналите воини парашутисти в Бригадата специални сили, започнаха тържествата по случай професионалния празник на командосите.

    Официални гости на тържеството бяха кметът на Пловдив,председателката на общинският съвет, областният управител, ветераните командири на поделението, генералите от резерва Турлаков, Шивиков, о.р. полк.Стоянов, Атанасов,Драгански,Михнев, о.р.полк.инж.  В.Христов, Сирмов, действащи генерали и офицери от разузнавателни поделения и военни аташета.

    Тържеството продължи на централния площад с награждаване на военнослужещи от бригадата,поднасяне венци и цветя на паметника на незнайния воин,тържествен марш и демонстрации на бойни умения.

    Последва концерт във военния клуб и банкет за целия личен състав и гостите в ресторанта на пловдивския панаир.
    На 18 октомври тържествата продължиха с литургия на софийския митрополит и понасяне венци и цветя на алеята на парашутистите в централни гробища.

    Кулминацията на празника бе в 11часа пред паметника на загиналите във войната парашутисти в градинката до парламента, където прозвуча пламенно слово за героизма на парашутистите във ВСВ. Тук към официалните лица се присъединиха зам.министъра на отбраната, командващият войските генерал Попов, ген.Михов председател на комисията по отбрана в НС, генерали ,аташета, ветерани,спортисти парашутисти.

    След поднасянето на венците и цветята, последва демонстрация на бойни умения от личния състав на бригадата.
    Последва концерт в салона на централния военен клуб и коктейл в резиденция ,,Лозенец“.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (1)

На какво предпочитате да се отоплявате през зимата?

Анкета » коментари (1)

На какво предпочитате да се отоплявате през зимата?

отговори
Електричество (104)
70% Complete
Твърдо гориво (дърва, въглища, пелети) (248)
70% Complete
Течно гориво (природен газ, нафта) (136)
70% Complete
Геотермална енергия (51)
70% Complete