Събота, 27 Април 2024, 05:51

30 месеца е срокът за изпълнение на проекта за изграждане на компостираща инсталация между общините Ботевград, Правец и Етрополе

13 Април 2018, 15:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2254 8


Вчера бе подписан договор между кметовете на Ботевград, Правец и Етрополе заедно с Министъра на околната среда и водите Нено Димов за проект за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци.

Целта на проекта е да се намали количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране. Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци е с капацитет 2700 тона годишно и ще обслужва 32 500 жители от територията на общините Ботевград, Етрополе и Правец. Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци е с капацитет до 8700 тона годишно и ще обслужва 48 500 жители. Общият размер на инвестицията е близо 9,6 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7,2 млн. лв.

Социално-икономическите ползи от изпълнението на проекта са насочени към подобряване качеството на околната среда и предоставяне на нов тип услуга за управление на отпадъците за жителите на трите общини.

На днешния брифинг с местните медии кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов внесе повече яснота за самия проект. "Разпределено е като суми и като собствен принос между трите общини, пропорционално на участието ни в Регионалното сдружение за управление на отпадъците, което е пропорционално на броя на населението на трите общини. Ботевград има около 63% участие, Правец - 11% и Етрополе- 23-24%. Ясен е и финансовият ангажимент на всяка една от трите общини. Има около 10% съфинансиране по проекта."

"Първо отпадъците ще преминават през една инсталация, която ще ги сепарира и след това ще бъдат повторно използвани, респективно пластмаса, метал, стъкло и т.н. Отпадъкът, който не може да бъде използван като суровина, само той ще бъде депониран. Идеята на компостиращата инсталация е да се произвеждат торове за земеделието от зелените отпадъци, генерирани на територията на трите общини в следствие на почистване на зелени площи", каза кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.

Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Кметът обясни, че с подписване на договора, могат да стартират процедури по избор на изпълнители по отделните дейности. "Дейностите са разпределени по изпълнение между трите общини. Всяка една от общините има своя ангажимент. Знаете, че теренът е от 35 дка и се намира в общински терен, собственост на община Ботевград в непосредствена близост до Депото за неопасни битови отпадъци. Ще има минимални транспортни разходи между сепариращата инсталация и след това депонирането. Повече от две години ние движим процедури по промяна предназначението на тези общински имоти, тъй като трябваше от земеделски земи да бъдат преотредени за нуждите на въпросната инсталация, което е не много кратка процедура.

Тази година очаквам да се случат основно процедурите по възлагане на проектирането и изпълнението и живот и здраве следващата година да се случат самите дейности", каза в заключение граночалникът."



Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (12)
    2. добавен от: Анонимен 13 Април, 16:14

    Както винаги само нашият кмет незнае как да се облече

    • (3) (2)
      1. добавен от: Анонимен 14 Април, 07:35

      Нали знаеш приказката, №2, по дрехите посрещат, по ума изпращат!

  • Отговори (2) (1)
    3. добавен от: Анонимен 13 Април, 17:19

    Що, какво му е на костюма ризата и вратовръзката! Екстра си е човека!
    Ти, да не искаш да е с спортно облекло?!

  • Отговори (5) (10)
    4. добавен от: Анонимен 13 Април, 19:53

    Мишок,не смее да се изправи и да говори с високо вдигнато чело,навел се е и само сплита пръстите.

  • Отговори (7) (0)
    5. добавен от: Анонимен 13 Април, 23:02

    Добър си ни е кметът, №4. Добър, честен, умен, хубав, скромен. Има прекрасно семейство. Отглежда и възпитава три деца на България.

  • Отговори (10) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Април, 07:40

    Какво нещо е, цяла община да изрита един крадлив кмет, а огладнелите му псета вият ли, вият.
    Ботевград си избра кмет, който не краде!

  • Отговори (6) (0)
    7. добавен от: Анонимен 14 Април, 08:03

    Злобата и мъката на тулата и шайката му е, че и от тук щяха да откраднат поне половината. Това са си 3,6 милиона, мъка мъка тульовска

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete