Четвъртък, 2 Май 2024, 11:49

433 погребения и 80 сватби през 2016г. в Ботевград

21 Април 2017, 15:43
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2732 31


През 2016 година са обслужени 433 погребения, извършени са 301 траурни ритуали, приети са 1595 поръчки на некролози, 436 поръчки за подавки,146 надписи на кръстове, проведени са годишни траурни възпоминания във всички кметства на община Ботевград.

Направени са 80 сватбени ритуала, изработени са 304 подаръци за сватби, 102 абитуриентски ленти, организирана е "сребърна" сватба на 28 семейства и „златна" сватба на 2 семейства.

Това става ясно от годишния отчет на ОП „Обредни дейности”, изготвен от управителя Цветанка Арбова. За сравнение ще припомним, че през 2015г погребенията са били 461, а сватбите - 75.

Материално-техническата база на ОП "Обредни дейности" включва Ритуален дом, Дом на покойника, Гробищен парк с прилежащите му сгради и специални автомобили Опел "Омега" и Мерцедес 250.

От отчета е видно, че най-голям дял от заемат приходите от продажба на стоки и услуги – 85 040лв. Приходите от наеми са 2 232лв, а от такси за гробни места – 9050лв. Субсидията от собствени средства на община Ботевград е 105 000лв.

Разходите на предприятието за 2016г. са 201 277лв, като в тях влизат трудови възнаграждения и здравни осигуровки на персонала, инвентар и облекло, изкопни дейности, канцеларски материали, консумативи и др.

Сградата на Ритуален дом е с интересна архитектура, но големите отворени пространства в нея я правят трудна за поддържане и отопление. Един от проблемите с поддръжката на сградата е свързан с течовете. През последните години течовете се увеличиха и при дъждовно време в брачната зала, вода се оттича по 2-3 дни след спиране на дъжда. Общинското ръководство е запознато с проблема, направен е оглед и е предвиден ремонт на покрива.

Дом на покойника е въведен в експлоатация през 2006 г. С неговото построяване се реши един много сериозен проблем на гражданите, свързан с престоя на починалите и поклоненията. Ползва се за граждански ритуали, опело, поклонение и престой.

Гробищният парк съществува повече от 100 години. Площта му е 35 декара и в момента има около 6650 гробни места. В момента се ползва последното разширение, което ще изчерпи възможностите си през тази година.Общинското ръководство е запознато с проблема и работи по неговото решаване. За почистване, благоустрояване и поддържане на гробищния парк се грижат 3 броя работници.

Траурните ритуали се обслужват от един специален автомобил - Опел "Омега" и специален автомобил Мерцедес 250. Общинското предприятие съхранява и лекотоварен бордови автомобил УАЗ 452, закупен през 1988 година. Автомобилът е предложен за бракуване.

Предприятието работи 365 дни в годината, а численият му състав наброява 11 души.

Отчетът ще бъде разгледан на редовното заседание на Общински съвет на 27 април.


Източник: balkanec.bg

Коментари (31)

  • Отговори (10) (8)
    1. добавен от: Анонимен 21 Април, 16:10

    Колко са скъсаните некролози по заповед на недоразумението?

    • (10) (4)
      1. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:27

      Наистина това беше недопустимо! Те нали всичко друго свършиха? Нямам думи!!!!

    • (9) (4)
      2. добавен от: Анонимен 21 Април, 22:04

      Подчинените на недоразумението без образование с готовност печатат некролози на починалите, по 2 лв парчето и после ги късат! :shock: Нещо като хлапето на Чарли Чаплин, което чупи чужди прозорци и после баща му им ги поправя... Вземат такси на близките за какво ли не, например 20 лв за събиране на кости от стар гроб. После - кости няма събрани, НЕ МОЖЕЛО, според обяснението на мангала-гробар :x

  • Отговори (13) (8)
    2. добавен от: Анонимен 21 Април, 16:31

    №1 у дома си лепи некролози където си поискаш. В града има точно определени места за това и не е нужно всички дървета и стълбове и още къде ли не да са облепени. На много места се налагат глоби за това и е крайно време и тук да се въведат!

    • (11) (5)
      1. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:28

      У дома никой не трябва да си лепи некролози! Кмета за една година само това успя........как не го е еня от Господа?

  • Отговори (1) (9)
    3. добавен от: Анонимен 21 Април, 17:14

    Колкото и неприятно да е за близките на починалите, трябва не само некролозите да се махат от нерегламентираните за това места, а паметниците по републиканската пътна мрежа.

  • Отговори (1) (7)
    4. добавен от: Анонимен 21 Април, 17:17

    1 ot tolkova zloba da nestane6 434 polegnal za vinagi :D :D :D :D :D :D

    • (7) (1)
      1. добавен от: Анонимен 21 Април, 22:29

      Цигански не четем!

  • Отговори (1) (5)
    5. добавен от: Анонимен 21 Април, 17:18

    1 ti da ne si hikrofil ta se kefish na nekrolozi :D :D :D

    • (5) (1)
      1. добавен от: Анонимен 21 Април, 22:29

      Цигански не четем!

  • Отговори (4) (8)
    6. добавен от: Анонимен 21 Април, 18:16

    Съгласни сме че не трябва да се лепат по дървета където и да погледнеш това те потиска Така също е трябва да се съобразяваме и по апартаментите също. Входните врати също са запраличали на паметници. Трябва да се съобразяваме с усмивка съседите си

    • (7) (4)
      1. добавен от: Анонимен 21 Април, 22:30

      Съгласни СМЕ, че си малоумен кметски дебил!

  • Отговори (6) (6)
    7. добавен от: Анонимен 21 Април, 20:41

    Некролозите са за информация за дадено погребение, помен и така на татък.След погребенията и помените,трябва да се премахват.Какъв е смисълът на едно и също място да има некролог за смърта на даден човек,до него носене на 40, 6 месеца, 1 година и т.н.Лично съм виждал такива случаи.Премахването им изобщо не е обида за починалия и за близките му.И какво общо има некролога с Бога?

    • (6) (5)
      1. добавен от: Анонимен 21 Април, 22:31

      Пожелавам ти твоите некролози никой да не ги постави!

  • Отговори (7) (5)
    8. добавен от: Анонимен 21 Април, 21:58

    Oбщото е само едно - недоразумението без образование разчиства място за собствените си и на близките си некролози!
    Същите малоумни крадливи червени боклуци събаряха черкви през комунизма. Вече няма помен ни от тях, ни от поколенията им!

    • (3) (4)
      1. добавен от: Анонимен 22 Април, 07:38

      Какви ги плещиш, #8? България е заприличала на гробища. На магистрали, навсякъде по пътищата стърчат паметници на загинали в катастрофи със снимките им. Много "красива" гледка. Това го няма никъде по света. Грозно и тягостно. И въпреки тези нерегламентирани гробища, катастрофите растат със страшна сила. Никой не го е еня, никой не се стряска от този факт.
      Градовете са пълни с некролози под път и над път. Вятърът вее разлепени некролози.Ритуалният дом, ОББ-то и пощата в Ботевград са грозна гледка от залепени некролози и от разлерени такива. Стените са омазани от лепила, които не се почистват.
      Трябва да се вземат мерки веднъж завинаги и хора, които лепят некролози, където им падне, да бъдат глобявани.

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 22 Април, 12:26

      Вярно, че бълХария е заприличала на гробища, даже още по-зле, защото на гробищата поне е тихо и чисто! Но не паметниците и некролозите са причината за това, а крадливите червени боклуци, "управляващи" вече 72 години!

  • Отговори (2) (4)
    9. добавен от: Анонимен 22 Април, 10:53

    Идете вТрудовец да видите, какво чудо е.Това е селото на мъртвите, те от всякъде ни гледат.Идете на спирката за автобуса на центъра при сладкарницата и вижте как е облепена.Имам чувството, когато чакам автобуса, че всичките от некролозите ми пожелават на добър път.Баща ми също е починал, но слагаме некролози само, когато му правим помен и после ги махаме.Само някой да не каже, че не жаля баща ми и че не го уважавам.Пътувал съм из страната и такова чудо като в ботевградският край няма.Ако смятате че е нормално градовете и селата да са така облепени, тогава кандидатствайте да се да обяви този обичай под защитата на ЮНЕСКО.

    • (5) (2)
      1. добавен от: Анонимен 22 Април, 11:38

      Къде си пътувал бе, глупак кметски? Поне до София ходил ли си? Щеше да видиш, че и там е така!

    • (2) (4)
      2. добавен от: Анонимен 22 Април, 12:51

      Е, и като в София е така, така ли трябва да бъде, #9/1? В цял свят го няма такова чудо като нашето. Всеки прави, каквото си иска. Никой не спазва закони. Всички плюят по управляващите и не се чуква в главата, че вината трябва да я делим наполовина.
      Ако спазваме законите, няма да има катастрофи, няма да има паметници по пътищата, които да отклоняват вниманието и да са един от показателите за нови катастрофи. Ако поставяме некролозите на определените за целта места, няма да се веят парцаливи от спирки, магазини и обществени сгради и да вкарват в недоумение чужденците, дошли на посещение в България.

    • (3) (3)
      3. добавен от: Анонимен 22 Април, 13:04

      А-а-а, изплю камъчето! Значи за чужденците си се загрижил! И за кои по-точно, понеже в бълХария идват само отрепки, айдуци и мангали?! Върви в Сирия и Афганистан, там специално заради теб ще си махнат некролозите! Току-виж те и "уважили" подобаващо!

    • (2) (4)
      4. добавен от: Анонимен 22 Април, 13:46

      Ти си ненормален, мухльо, #9/3. Ти си най-голямата утрепка.Ти не чистиш ли си вкъщи? В България е същото.
      Ето днес цялата общинска администрация, начело с кмета и заместник кметовете са излезнали да чистят, заради такива, като теб, с такова мислене.

    • (3) (1)
      5. добавен от: Анонимен 22 Април, 17:52

      A ти що не чистиш бе, дебил кметски, а дежуриш по сайтовете и ръсиш глупости?

    • (1) (2)
      6. добавен от: Анонимен 22 Април, 23:13

      Не бъди толкова сигурен.

  • Отговори (1) (3)
    10. добавен от: Анонимен 22 Април, 13:53

    Абе, гледам защитавате безразборното лепене на некролози, ама я идете и обиколете гробищата.Вижте си обраслите гробове на близките ви, разхвърляните пластмасови чинийки,чаши и вази от отрязани пластмасови бутилки.Щом премахването на стари некролози са обида за вас и за покойници те ви, поне купете каменни, гранитови или др., коъто не ги отнася вятъра.Между другото в момента съм в извън страната вече 10 години, така че какво значение дали съм ходил в София да видя, че там също има безразборно разлепени некролози.Това не означава,че като и там ги има е правилно.Не забравяй, че повечето жители на София са преселници от селата и за това проблема го има и там.Ето ти отговора!Така че умнико не само съм ходил до София, а съм видял и по другите европейски държави как е културата, поне по този въпрос.

    • (4) (0)
      1. добавен от: Анонимен 22 Април, 17:54

      А случайно да си видял по другите държави да "управляват" комунисти 72 години? Ето ти отговора!

    • (1) (3)
      2. добавен от: Анонимен 22 Април, 23:16

      Бившият кмет е комунист, а вие обвинявате в комунизъм младото момче. Е, как да ви разбере човек?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete