Петък, 26 Април 2024, 23:59

5-мегаватовата централа на биомаса в Етрополе може да заработи отново

8 Май 2013, 05:53
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 6426 22


Докато в Европа тече спор доколко екологични и ефективни са централите на биомаса и заслужават ли огромните субсидии на фона на рисковете за горите от тяхната експлоатация, в България интересът към сектора расте. Причината е, че преференциалните цени още са високи, за разлика от вече орязаните слънчеви и вятърни централи.

Дотук проектите в този сектор могат да бъдат преброени на пръсти. Разликата отпреди една-две години, когато започна изграждането на първите централи на биомаса и когато бяха разписани редица облекчения за инвеститорите в тях, е тази, че вече има официални данни за производството на електроенергия от биомаса, макар и леко разминаващи се според различните източници. А данните за задвижените проекти показват, че интересът към този тип централи нараства. Добрата новина е, че дотук, макар законово разрешена, директната сеч на дървета за тези централи не се случва. Но волята на следващия министър може да е различна.

Построени, но неработещи

Две от централите, които вече са въведени в експлоатация, всъщност не работят. Едната от тях е 5-мегаватовата мощност в Етрополе. Тя е собственост на "Грийн форест проджект" и за изграждането й активно съдейства бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който е и концесионер на няколко ловни стопанства, включително край Етрополе. Въпреки че централата е изградена по една от най-модерните технологии за оползотворяване на биомаса чрез термична газификация и беше въведена в експлоатация още през миналата година, тя не работи. Причината, както "Капитал Daily" писа още преди проектът да бъде финализиран, е, че инвеститорите са избрали китайска технология, която произвежда големи количества катран като остатъчен продукт.

Освен това компанията се сблъскала със сериозни проблеми при монтажа, който не бил поет от фирмата, доставила оборудването. И въпреки че от "Грийн форест" още тогава бяха заявили, че "технологията се определя като най-щадящата природата и произвеждаща зелена енергия", че "инсталацията е последна дума на техниката и е възможно най-екологична", се оказва, че тя действително генерира прекомерно количество катрани, което задръства двигателите и газификаторите. Централата бе спряна заради технологични проблеми.

Друга завършена централа, която също не работи, е за 1.5 мегавата край Доспат, изградена от фирмите "Доспат еко 2009" и "Екоенергия Доспат". Причината е почти аналогична с тази в Етрополе, тъй като централата също използва технологията за термична газификация. Според председателя на Българска асоциация за биомаса Андрей Бъчваров тази технология е много по-ефективна от директното изгаряне на биомаса, тъй като за производството на 1 мегаватчас при първия случай са необходими около 700 кг биомаса, а при втория - между тон и тон и половина.

Технологията обаче все още е нова и на практика много малко централи в цяла Европа я използват, като инсталацията в Етрополе според Бъчваров е най-голямата като мощност на континента. Затова по думите му е много важен изборът на доставчик на технологията. Печалният опит на централите в Етрополе и Доспат показва, че предоверяването в тази посока води до технологични проблеми. В момента тече преустройство в централата в Етрополе и Бъчваров прогнозира, че след около 6 месеца инсталацията ще може да заработи отново.
 
Бумтящ интерес

На фона на вече изградените централи интересът към оползотворяването на биомасата чрез превръщането й в енергия определено е значителен. Справка на "Капитал Daily" показа, че само на територията на ЕВН - Югоизточна България, има сключени договори за присъединяване на общо 65.4 мегавата централи на биомаса. От "Енерго-про" пък коментираха, че общата мощност на централите, които към настоящия момент са в процес на съгласуване и определяне на условията и начините за присъединяване, са малко под 18 мегавата.

Източник: http://capital.bg

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Май, 07:09

    Рано или късно всичко си идва на мястото. Емо с теб сме.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: :!: 8 Май, 08:35

    и пак ще има бум на белодробни проблеми в Етрополе.И пак хората ще започнат да протестират и пак централата ще спре.Аман от платени статии.Централата не спря заради "технологични проблеми." а заради протест на 500 човека пред Общината.И тази хубава централа гори по 60кубика дървен материал, който не е "паднала" маса а живи дървета.Интересно ми е от храсталаци и паднала маса как Емо фаса ще успее да събере по 180кубика дървен мат'рял за да си я захранва.И дали ще успее да купи хората в града да си мълчат за отровите които бълва тази "прекрасна" централа. :!: :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: горския 8 Май, 09:52

    Тоз път ако не тоягите,то пушките ще играят .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 8 Май, 12:05

    #2 внимавай какво говори, че те знаем кой си и ще ти се види тесен етрополе

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Май, 12:30

    Tazi centrala izobshto ne trqbva da raboti! da si q nosat v lovnite stopanstva ne da trovqt horata

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 8 Май, 13:00

    Този кмет и герб докараха ЧУМАТА в ЕТРОПОЛЕ

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 8 Май, 13:20

    #4 знам те ! България ще ти е тесна !

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 8 Май, 13:38

    Тази фабрика ще осигури работни места на ЕТрополци, засрамете се малко и помогнете да заработи пак.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: горския 8 Май, 14:29

    #8 Ще има безплатна ОТРОВА за градът ни.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 8 Май, 17:29

    На практика тези централи ще горят основно иглолистни дърва, а не отпадъци. А дългосрочните договори на преференциални цени са една огромна все оше не реализирана корупция, измислена от Емо Фаса и подкрепена от ГЕРБ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete