Петък, 26 Април 2024, 11:48

50-ят юбилеен концерт на Общински духов оркестър „Ботевград” подари на публиката майсторски изпълнения и професионално звучене

22 Март 2018, 21:44
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2044 8


Празничен юбилеен концерт по повод 50 години от създаването на Общински духов оркестър „Ботевград” се състоя тази вечер от 19.00ч в Големия салон на Народно читалище „Хр.Ботев 1884” Ботевград, под диригентството на Иванка Савова. Културната проява бе част от Мартенските дни на изкуствата, със съорганизатори Община Ботевград и НЧ”Хр.Ботев”.
Oбщинският духов оркестър е създаден през 1968 г от група самодейци –предимно пенсионирани военни. Негов пръв диригент е музикантът Иван Нешков. През 1974 г оркестърът от самодеен става щатен. Той участва в традиционните за онова време манифестации, празници и събори. Днес в него свирят 22-ма музиканти. Повечето от тях имат професионално образование. Диригент на Общинския духов оркестър вече 10 години е Иванка Савова, която от 38 години е оркестрант в него. Тя е възпитаник на НМА „Панчо Владигеров”- София и застава на диригентския пулт през 2008г..Дъщерята на пърооснователя-диригент Боряна Нешкова, днес върви достойно по стъпките на баща си – 31 г свири в оркестъра, първо на контрабас, а от 10 г на тромбон.
По случай 50 години дейност на Общински духов оркестър .„Ботевград” и по повод 10 години диригенство, кметът Иван Гавалюгов връчи на Иванка Савова почетен плакет и цветя.

„Длъжни сме да отдадем заслужена признателност към всички оркстранти, участвали през всичките години, допринесли за формирането на оркестъра в културната емблема на Ботевград. Той е неизменна част от идентичността на нашия град. Няма празнично събитие в нашата община, в което да не присъства Общински духов оркестър „Ботевград” и да ни дава повод да се чувстваме горди,ч е сме жители на този град и на тази община”. Това каза кметът Иван Гавалюгов и пожела на оркестрантите здраве, още дълги години творческо вдъхновение и все така да радват жителите с изпълненията си.
По време на тържествения концерт постъпи Поздравителен адрес от Общински съвет Ботевград. В него се казва оркестрантите да продължават да дават емоционални заряд на публиката, да обичат това, което правят и да оценяват неговото вдъхновение. „Прославяйте все така града и общината ни на световно и национално ниво. Дерзайте и знайте, че изкуството се твори само с жар и сърце”, се казва още в поздравителния адрес, подписан от председателя Любомир Лилов. Двамата с кмета Иван Гавалюгов уважиха юбилея на оркестъра, като имаха честта и удоволствието да изслушат от начало до край произведенията в концерта.

Станислав Почекански – председятел на Съюза на българските музикални и танцови дейци връчи най-високото отличие на съюза „Кристално огърли” за изключителни заслуги и принос в развитието на българската музикална култура на Духов оркестър „Ботевград” и на неговия диригент Иванка Савова.
Поздравителен адрес постъпи и от подполк. Ради Радев, диригент на командния състав на представителен Гвардейски духов оркестър.

Председателят на Народно читалище „Христо Ботев 1884” Боряна Нешкова връчи грамоти по случай 50 г Общински духов оркестър на Иванка Савова за дългогодишна работа и изключителен принос в читалищната дейност, на Александър Гешев за дългогодишна работа, и за принос в читалищната дейност на Георги Нецовски, Иван Боженски, Иван Иванов и Константин Гайдарски.

„На мен и на този състав се падна голямата чест да отбележим този юбилеен концерт. Искам да благодаря на Общината и на Общински съвет за подкрепата и разбирането, което проявяват. Отличията, които получих тази вечер не са само мои, те са на всички тези момчета и момиче отзад, които са били винаги зад гърба ми”, зави от сцената диригентът Иванка Савова.
В юбилейния концерт взеха участие гост-изпълнители: Константин Гайдарски, Ангел Ангъчев, Живко Братанов, и джаз изпълнителите Миглена Русева и Николай Стоянов.
Концертът започна с „Юбилеен марш” от Николай Братанов. Следващите произведения, на които се наслади публиката бяха:
- Валс из „Маскарад” от Арам Хачатурян;
- „Списъкът на Шиндлер”- режисьор Стивън Спилбърг, композитор Джон Уилямс. За първи път от много години бе направено соло изпълнение на цигулка. Майстроството на струнния инструмент показа Ангел Ангъчев;
- „Ампарито Рока” – едно от най-известните испански мелодии по музика на Джеймс Тексидор;
- “Lost&Faund”в изпълнение на Миглена Русева , на рояла бе Живко Братанов;
Райдера марш и „Имперски марш” по филмовата сага “Star Wars” на американския режисьор Джордж Лукас.
- “I’ve got you under my skin” в изпълнение на Николай Стоянов, соло пиано – Живко Братанов, барабани Иван Цветков;
- Танго „Pоr una Gabesa” по музика на Карлос Гардел. Мелодията е озвучавала филми много филми, сред които „Истински лъжи” и „Усещане за жена”;
- „Чардаш” по музика на Виторио Монти, соло кларинет бе в изпълнение н Константин Гайдарски – диригент на Младежки духов оркестър;
- „Чик то Чик” по Ървин Берлин, в изпълнение на Миглена Русева и Николай Стоянов;
- „Импулс” – музика Хост Хойпел;
- Хоро „Селски празник” по Дико Илиев.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (9)
    2. добавен от: Анонимен 23 Март, 08:13

    Този оркестър трявба да се закрие незабавно

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Март, 09:43

    Защо бе, чоджум?

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Март, 10:56

    Поздравления за организаторите и за изпълнителите! Концерт на високо ниво и като репертоар и като изпълнение!

  • Отговори (0) (1)
    5. добавен от: Анонимен 23 Март, 11:17

    Тоя къде иска да ни закрие нека дойде лично да го направи......ше го закрие Господ него.....нещастник

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 23 Март, 13:09

    Поздравления за целия духов оркестър

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 23 Март, 20:28

    Духайте

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 24 Март, 11:37

    Един прекрасен оркестър с огромен принос за духовността в града и общината. Честит празник на всички музиканти и на диригента г-жа Савова:)
    Пожелавам и на Вас, и на нас - почитателите Ви, заедно да отпразнуваме стогодишнината на оркестъра:) в същия състав:))) Наздраве:))))

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete