Неделя, 27 Май 2018, 11:10

58 години откакто с. Новоселци стана град Елин Пелин

2 Февруари, 10:18
(1) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 516 1

На 2 февруари 2018 г. се навършват 58 години от обявяването на град Елин Пелин. Единственото населено място в България, което носи името на писател е признато за град с Указ 38 на Народното събрание от 02.02.1960 г. По това време кмет на града е Илия Михайлов Илиев. За своя рожден ден Общината ще почерпи своите съграждани с бонбони и ще зарадва малчуганите със захарни петлета. Макар да е град само от 58 години, Елин Пелин е селище с многовековна история. Първите сведения за него фигурират в документи от XV век. През годините селището е променяло името и местоположението си. Предания, потвърдени от археологически проучвания, посочват, че старите граници са на територията на местността Капаклия, южно от с. Нови хан. Това селище е съществувало от времето на траките до падането на България под турско робство с названието Балван или Балгаран. Тогава част от населението му е принудено от турските власти да се премести в полето край римския Траянов път. Там то придобива името Ново село, съотвeтно Нувосел.
В края на XVIII в. е създадено новото селище на мястото, където е днешният град Елин Пелин, в района на църквата. То влиза в регистрите с името Новоселци. Жителите от старото село постепенно се заселват наоколо и до Освобождението всички вече живеят в новото, а старото запустява.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 11:05

    Защо сте оставили надписа "СЛАВА НА",а сте потъмнили продължението "КПСС И БКП",фашаги такива?!?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (12)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (12)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (89)
70% Complete
Не подкрепям идеята (86)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (163)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (157)
70% Complete
Нямам мнение (12)
70% Complete