Петък, 26 Април 2024, 22:24

88 100 лв са вложените средства в Новачене за 2018г

18 Декември 2018, 11:41
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1162 0


Отчет за извършените дейности през изминалата 2018 г в село Новачене направи кмета на общината Иван Гавалюгов. Срещата се състоя в Кметството снощи, от 17.30ч.

В Новачене са реализирани дейности или са в процес на реализация за обща стойност 88 100 лв.
Извършено бе аварийно почистване на 80 м от коритото на река Рударка - до моста на пътя за Гурково. Почистването е направено в предвид на застрашените от наводнение в близост имоти. За целта са вложени 2 300 лв общински средства.
Продължава ремонтът на тротоара, в посока на изхода от разклона за Боженица към изхода на селото за Мездра. Общата стойност на инвестицията е 30 800 лв.
През следващата година ще продължи започната подмяна на дограмата на помещение в Детска градина „Зора“ . Предвидено е и да бъдат подменени креватчетата и цялото обзавеждане. За тези дейности са заложени 30 000 лв.
През 2018 г продължи ремонтът на църквата „Успение Богородично“ - в помещенията на кръщелното и част от олтара. Направен е товарен портал с парко елементи, за да може да влиза катафалката вътре в двора на църквата. В този ремонт са вложени 13 хил.лв.
Предвидени бяха 30 хил.лв за ремонт на физкултурния салон на основното училище, но те са пренасочени за други дейности в селото. По думите на кмета Гавалюгов ремонтът е наложителен, тъй като от настоящата учебна година част от учениците в Липница започнаха да учат в Новачене и се осъществи сливане на двете училища по решение на Общински съвет-Ботевград. В резултат на това вливане допълнително от държавната субсидия дойдоха за образование в училището в Новачене, добави Гавалюгов. „В тази връзка имаме моралния ангажимент да направим този основен ремонт. Към днешна дата имаме уверението на Министерството на образованието ,ч е чрез целева държавна субсидия това ще се случи следващата година“, добави кметът. По думите му ремонтът ще обхване подмяна на дограмата, топлоизолация на стени и по възможност подмяна на ел.инсталацията. Има внесено писмено искане от директора Здравко Спасов . Кметът увери обаче, че независимо с какви средства, държавни или общински, в бюджета за 2019 г ще бъдат инвестирани средства за ремонта. Отделно има изготвен проект по ОП „Развитие на селските райони“ и изрази надежда да се получи финансирането. Също така за Новачене е подадено проектно предложение по ОП“Региони в растеж“ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Битовия комбинат, където се помещават два лекарски кабинета. Ако за нея не се появи инвеститор да я закупи, то кметът Гавалюгов посочи,ч е общината ще извърши ремонтът.

Община Ботевград има сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“з а подмяна на останалата неподменена част на водопровода в Новачене, през следващата година. Вчера е бил крайният срок за подаване на оферти за строително-ремонтни дейности. Средствата ще бъдат 100% европейски средства.

През изминалата година в селото бе изкърпена бе уличната мрежа на стойност 4 500 лв.
Ремонт на помещение за полицейски служител – 3 хил.лв.
Подменена бе дограмата на сградата на Кметството , като са сменени 7 прозореца на втория етаж. Вложените средства са в размер на 2 хил.лв.
Допълнително за нуждите на селото е доставен 100 тона фрезован асфалт.
Към държавната субсидия от 16 750 лв за читалищна дейност на НЧ“Правда -1905“ за 2 щатни бройки е отпусната допълнителна общинска субсидия за 32-ма самодейци в размер на 959 лв

Община Ботевград е извършила редица социални плащания за жителите на селото, както следва:
-осем жителки на селото са получили еднократна помощ за раждане;
-еднократна помощ за Великден са получили 17 възрастни хора от Новачене с минимална пенсия за стаж и възраст
-услугата „Топъл обяд“ са ползвали 10 жители
- лицата, ползващи услугата „Личен асистент“
- еднократна финансова помощ за инцидентно възникнали нужди е получил един човек в размер на 200 лв.;
- от безплатни профилактични прегледи са се възползвали 4 човека и от безплатни кардиологични прегледи са се подложили 30 души.
В последвалата дискусия жителите на Новачене отправиха благодарност към общинското ръководство за извършения ремонт на църквата, но направиха предложение да се помисли и за отопление в сградата. Те поискаха по възможност да се поставят два конвектора.
Постъпи предложение към общинското дружество „ВиК Бебреш“ да постави агрегат на помпената станция . „Когато няма ток при една сериозна авария да се поддържа санитарния минимум“. Това бе аргументът на жител на селото. По думите му 80% от населението на Новачене няма вода в къщите си. Изтъкнато бе ,че вследствие на природно бедствие и една катастрофа бяха скъсани два основни кабели на ел.преносната мрежа. В продължение на една година нито една институция не е взела отношение за възстановяването им. В отговор кметът Иван Гавалюгов заяви, че ЧЕЗ не са подчинени на общината и би трябвало сигналът да бъде директно към тях.
По отношение на водоснабдяването градоначалникът обясни, че новаченци са единствените жители на общината, които ползват вода, която е помпажна, а не гравитачна. Именно поради тази причина качеството на водата е най-високо, но е факт, че ако от абонатите на селото се събират по 2 хил.лв на месец , се харчат 10 хил.лв за потребление на ток при изпомпването й. „Специално от Новачене общинското дружество не е на печалба, но това не трябва да служи като извинение от ВиК относно липсата на вода“, добави кметът на общината.

Хората поставиха още няколко актуални въпроси, касаещи снегопочистването и подмяната на съдовете за сметосъбиране. Гавалюгов обясни, че в общината вече са доставени 1 000 кофи за смет от 240 литра. Подмяна става по обичайния ред - с молба до кмета на Кметството Георги Мишев.
В края на срещата кметът на общината Иван Гавалюгов призова жителите на Новачене до края на седмицата да оформят писмено проблемите, свързани с енергопотреблението,з ада може да бъде уведомено енергоразпределителното дружество ЧЕЗ.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete