Сряда, 21 Август 2019, 11:27

Африканската чума стигна София, умъртвяват прасетата в Елин Пелин

13 Август, 23:09
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 1574 8


Африканската чума по свинете достигна и София, въпреки строгите мерки, които взима Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Положителна проба е била установена при диви прасета край село Желява, което се намира на около 20 км от София. Това означава, че в 20-километровата зона около новото огнище всички прасета трябва да бъдат умъртвени. В тази зона попадат населените места на североизток от столицата, включително и община Елин Пелин. Очаква се заповед за сформиране на комисия и започване на обходи за констатиране на наличие на живи прасета, които ще бъдат принудително умъртвявани и загробени.
Общината умолява всички стопани, които до този момент /13.08.2019/ са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и община Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.
При установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е ДЛЪЖЕН да уведоми ветеринарния лекар или гл.инспектор, отдел здравеопазване на животните, към ОДБХ – София област – д-р Димитър Рачев
От БАБХ алармират, че коленето на прасетата и тяхното замразяване не спират разпространението на болестта. Месото трябва да се подложи на топлинна обработка, като вътрешността му да достигне поне 70 градуса. Едва тогава може да бъде съхранено.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

 • Отговори (5) (4)
  1. добавен от: Анонимен 13 Август, 23:36

  Край с червени шопи

 • Отговори (3) (2)
  2. добавен от: КЗЛ 14 Август, 09:29

  И начало на любовта с майка ти.

 • Отговори (3) (0)
  3. добавен от: Ричо 14 Август, 10:12

  Много лоша предпоставка за болестта в общината Елин Пелин ,дано се направят изследвания и животните да оцелеят

  • (0) (0)
   1. добавен от: M OL I 15 Август, 16:48

   ГЛУПОСТИ.ТЕЗИ КОМЕНТАРИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕГРАМОТНИ.ПРОЯВЕТЕ СЪЗНАНИЕ.ДВЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НЯМА.

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Доктора 14 Август, 13:59

  С майка му и целата рода на капута който се радва

  • (2) (0)
   1. добавен от: Цветан Александров 14 Август, 18:25

   Няма чума в общ. Ел.Пелин.В Желява било намерено диво прасе болно от чума.Искам да знаем повече за това прасе.Къде го намерихте, в гората ли ,на площада ли,и ако е в гората на колко километра е от селото.Защо до сега поне една снимка не показахте да видим , колко прасета са умрели от чума.Някой да е видял и от другите общини умряло прасе от чума?Нали според вашата логика на 20 км
   трябва да унищожите здравите прасета за да спрете заразата.Как така от морето до София не я спряхте и продължавате да избивате здрави прасета на хората.Сега като убиете прасетата в Соф.обл.ще спрете сигурно на границата със Сърбия и няма да има вече чума никъде.Колко трябва да сме тъпи за вярваме че казвате истината???Защо няма една международна комисия,която да докаже че има АЧС в цяла България за да повярва човек,защото на никой вече не може да се вече ,на управници,партий ,ветеринари и тем подобни.

 • Отговори (3) (0)
  5. добавен от: Мусачево 14 Август, 22:15

  :evil: нека да и е за урок на българинът гласувайте и дави правят на глупаци пичкави. Майчина Елин Пелинска :evil: :evil:

 • Отговори (1) (0)
  6. добавен от: Кирил Славчев 15 Август, 17:20

  Безхаберие,безнарод и без националност.Роби

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (10)

Подготвихте ли се за лятото?

Анкета » коментари (10)

Подготвихте ли се за лятото?

отговори
Да (234)
70% Complete
Не (136)
70% Complete
Няма да почивам, поради липса на средства (299)
70% Complete