Сряда, 8 Май 2024, 23:49

Архитект Маркова след обсъждането на паркингите: "Няма как да решиш задача, която няма задание”

21 Юни 2018, 22:51
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2921 13


„Какво следва от тук нататък?” и ”Как ще коментирате възраженията на хората, техните предложения и идеи”.

С тези въпроси репортер на balkanec.bg се обърна към арх. Весела Маркова, разработила идейните проекти за изграждане на три броя паркинги в Ботевград, които бяха подложени на обществено обсъждане, тази вечер в зала 14 на общинската администрация.

Проблемът е сериозен. Едни хора искат паркоместа, други не искат. В случая повечето присъстващи бяха хората, които са против изграждането на паркоместа. Вероятно те си имат решения за техните автомобили. От гледна точка на многото обитатели в различните блокове и в центъра, всеки има различно мнение. Обитателите на блока на Оптиката са наясно, че няма къде да се паркира. Никой обаче не даде отговор, къде да паркират гостите на Ботевград”, заяви арх. Маркова.

На въпрос, какво ще предприеме в този случай Общината, арх. Маркова посочи, че е необходимо заедно с кмета Иван Гавалюгов да обсъдят бъдещите  си общи действия. „Това е човекът, който решава и е човекът, който много ясно каза, че не може да угоди на всички. Негово право е да реши”, подчерта арх. Маркова. Тя сподели, че е изненадана от предложението на живеещите на ул. ”Мургаш” да поискат паркинг от другата страна - на ул.”Г.Раковски”. „Много е странно. Може би има една група настроени, и те влияят на всички останали. Те искат зелена площ пред гаражите си. Аз правя подход веднъж откъм улицата и втори път откъм гаражите. Попитах ги, няма да правим паркинг откъм улицата, щом ви притесняват автомобилите. Ще има само един ред паркоместа. Сега детска площадка пред гаражите не се прави. Така, че аз съм в недоумение, така, че ще изчакам да решим с кмета Гавалюгов”, обясни арх. Маркова.

По думите й на ул. ”Стефан Стамболов” гражданите, които искат 10 паркоместа не желаят да има нови 20. Но обясни, че те са предвидени за другия блок 13, на бул. „България”, който има 4 входа и 100 апартамента. Обитателите му няма къде да паркират. „Всеки дърпа чергата към себе си, никой не е склонен да освободи някой ред пред собствения си блок за паркиране на хора от съседния блок. Така че възниква едно противоречие, което според мен няма как да се реши, освен кметът да реши”.

По отношение на детската площадка зад блока-Китайската стена, арх. Маркова зави, че се е ръководила от това, че знае, какво е да играят деца под терасите, от ранна сутрин до късна вечер. „Хората пожелаха да я вкараме по навътре от ул „Райна Княгиня”. Веднага им дадох решение- щом така искат, така да бъде. Няма нищо страшно, щом взаимно се разбираме. Ясно ми е какво искат хората и да им дадеш решението. Но когато оставаш с впечатлението, че те са против нещото, оставам без решение и без отговор. Няма как да решиш задача, която няма задание”, заяви арх. Маркова. По думите й центъра на Ботевград има огромна нужда от места за паркиране. „Няма кой знае колко да се наруши спокойствието на хората от блока, но те просто са решили, че този втори етаж на паркинга не ги устройва и, че ще им увеличи изпаренията от автомобилите. В момента се паркира навсякъде около блока, и в зелените площи”, добави арх. Маркова. Тя ясно заяви намерението на общината да не се паркира в зелените площи и по тротоарите. Тя приведе в пример неудобството за шофьорите по бул. „България”, които нямат видимост на кръстовища, заради паркирали автомобили. „Малко по малко имаме намерение всеки квартал да се ублагострои. Там където има възможност за паркинги и детски площадки – ще се проектират”.



Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (13) (15)
    1. добавен от: Анонимен 21 Юни, 23:04

    Творческа немощ

  • Отговори (13) (14)
    2. добавен от: Анонимен 21 Юни, 23:26

    И професионално безхаберие

  • Отговори (15) (5)
    3. добавен от: Анонимен 21 Юни, 23:49

    Ма кво ги питате тия
    Правете си каквото си знаете като бате Гошо :D

  • Отговори (3) (9)
    4. добавен от: Анонимен 22 Юни, 09:16

    Зад Китайската стена не ни трябват никъкви градски пакинги. Нека има детски площадки, спортни съоражения, и сега паркинга е достатъчен.

  • Отговори (8) (5)
    5. добавен от: Анонимен 22 Юни, 11:39

    Като гоаорител на кмета ли прави изявления Весела Маркова

  • Отговори (11) (8)
    6. добавен от: Анонимен 22 Юни, 11:50

    Като нямаш задание какво проектираш и защо общинският съвет гласува 22 000 лв за безумния проект за двуетажен паркинг

  • Отговори (12) (8)
    7. добавен от: Анонимен 22 Юни, 11:55

    Госпожо, като нямате конкретно задание, как ще оправдае кмета парите за вашия хонорар? Проведен ли е конкурс за избор на проектант за тези паркинги? Как общинското ръководство така лековато възлага изработване на подобни идейни проекти? Къде в цялата тази работа е главният архитект на общината , какво е неговото мнение по градоустройство? Надсвирихте ,Тулю!

  • Отговори (9) (7)
    8. добавен от: Анонимен 22 Юни, 12:24

    Първо се научете да пишете грамотно и тогава разпростанявайте злобата си!!!

  • Отговори (7) (3)
    9. добавен от: Анонимен 22 Юни, 15:38

    Истината боли

  • Отговори (9) (7)
    10. добавен от: Анонимен 22 Юни, 16:25

    Кметски малоумия+архитектски безсилия=мощен шут отзад на изборите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete