Четвъртък, 19 Януари 2017, 14:54
По-различните новини само за вас!

Правец

БАБХ умъртви 4 коня от защитена порода, заловени край Правец

+ | - 30.12.2016г. 15:44 | Новини
Прочетена: 2578 | 19

Оцени:

Четири коня от защитена порода и две кучета са били умъртвени от държавна агенция заради липса на документи. Това е станало без знанието на собственика им.
Животните са конфискувани след проверка на пътя, съобщи bTV. Те са били транспортирани към Боян Минков, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на което садист отряза и четирите крака.

Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон". Минков се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според Минков те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където имало практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) какво се случва с конете. Оттам ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

„Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, недоумява Минков.

От Агенцията потвърждават, че животните са евтаназирани след транспортирането им в конната база. В писмо до телевизията се казва, че е забранено транспортирането на животни без документи, за да се избегне пренасянето на заразни болести. Според Закона, ако липсва гаранция за здравния статус на животните, то те се евтаназират по хуманен начин.

Минков обаче подозира, че кончетата не са умъртвени, а са изведени за продажба заради рядката си порода и високата си цена.

Освен това, според Закона чипирането на едно животно може да бъде изпълнено до края на годината, в която то е родено. От това следва, че на конете са им оставали още 5 месеца.

В отговор на това д-р Георги Чобанов от БАБХ коментира, че животните са евтаназирани заради неспазването на законодателството и няма изискване да бъде предварително установено дали те са болни. Той увери, че от Агенцията са еднакво стриктни към всички животни с неясен здравословен статус и без документи.

Източник: http://btv.bg
Стани фен във Facebook  
« Назад

Коментари (19)

  • 1
  • 2

Добави коментар
виж всички » Анкета

  • Одобрявате ли предоставянето на купите на мъжкия баскетболен отбор на Балкан за съхранение във фонда на Исторически музей Ботевград?
    Коментирай (3)

виж всички » Справочник

Новините по дни

Изпрати новина до Balkanec.bg

Заглавие: *
Текст на новина: *
Обратна връзка: