Петък, 26 Април 2024, 11:52

БАБХ умъртви 4 коня от защитена порода, заловени край Правец

30 Декември 2016, 15:44
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 5494 20


Четири коня от защитена порода и две кучета са били умъртвени от държавна агенция заради липса на документи. Това е станало без знанието на собственика им.
Животните са конфискувани след проверка на пътя, съобщи bTV. Те са били транспортирани към Боян Минков, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на което садист отряза и четирите крака.

Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон". Минков се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според Минков те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където имало практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) какво се случва с конете. Оттам ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

„Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, недоумява Минков.

От Агенцията потвърждават, че животните са евтаназирани след транспортирането им в конната база. В писмо до телевизията се казва, че е забранено транспортирането на животни без документи, за да се избегне пренасянето на заразни болести. Според Закона, ако липсва гаранция за здравния статус на животните, то те се евтаназират по хуманен начин.

Минков обаче подозира, че кончетата не са умъртвени, а са изведени за продажба заради рядката си порода и високата си цена.

Освен това, според Закона чипирането на едно животно може да бъде изпълнено до края на годината, в която то е родено. От това следва, че на конете са им оставали още 5 месеца.

В отговор на това д-р Георги Чобанов от БАБХ коментира, че животните са евтаназирани заради неспазването на законодателството и няма изискване да бъде предварително установено дали те са болни. Той увери, че от Агенцията са еднакво стриктни към всички животни с неясен здравословен статус и без документи.

Източник: http://btv.bg

Коментари (20)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 30 Декември, 16:14

    Idioti ne , ami izrodi.Nqma takiva bokluci.Dolna sgan!

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Декември, 18:21

    В тази държава няма нищо свято...и после обичай България,обичай животните...

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Декември, 18:39

    Този който ги е убил бих го евтанизирал по особено жесток начин

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 30 Декември, 18:52

    абе простаци, що не спирате циганите по пика дето возят какви ли не животни по бусчета и пикапчета. да питате някой има ли документи за тях

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 30 Декември, 19:32

    Аман от прости управници.
    Тая дето е подписала заповедта на линч
    и уволнение

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Вушко овчара 30 Декември, 21:40

    А някой обърна ли внимание изобщо по какви причини и закони се конфискуват животните?И че има закон на ЕС при който от началото на 2016 г всички еднокопитни |коне | подлежат на маркиране, ваксиниране иосигуряване на нормални условия за отглеждане и недопускане до населени места.А кой в Правец ще обърне внимание на табуните дърварски коне които опустошават ниви дворове пречат на съня на населението тук ?Дали са маркирани и ваксинирани?Ходят свободно по шосетата и предизвикват катастрофи както скоро в Ботевград при което загинаха хора.Кога г-н началника на полицията който наистина вкарва водачите на МПС в релси ще привика тези коняри и да ги принуди да не се допускат тези табуни из махалите около Правец и в града дори?Крайно време е всички да спазват закона а само данъци да плащаме .Искаме Правец наистина да бъде европейски град а не с коне по периферията.Да си ги карат в планината.

  • Отговори (0) (1)
    7. добавен от: Част от закона 30 Декември, 21:42

    Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни – и без ветеринарномедицински паспорт.

    С Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/262 на Комисията (Регламент за паспорт на еднокопитните животни), приложим от 1 януари 2016 г., бе преразгледана системата на Съюза за идентификация на еднокопитни животни, за да се гарантира, че тя е както безопасна, така и лесна за използване от потребителите. Идентификационният документ (паспорт) за еднокопитните животни е многоцелеви документ, предназначен за нуждите както на здравето на животните, така и на общественото здраве.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 30 Декември, 21:48

    Ако са умъртвени това е дело на Трудовчанската свиня онзи дебелия иво ли беше аа ако ли не са продадени на тези дето влачат дърва

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 30 Декември, 22:07

    Не, сега в тази агенция коли и беси ботевградчанина доктор Недев.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Ани 30 Декември, 22:23

    Защо не се конфискуват коне в циганската махала, а точно тези - от рядка порода, изгодна печалба! Какво става със законите, когато става въпрос за пари?!? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete