Петък, 26 Април 2024, 22:11

Бактерия функционира като очна ябълка, за да “вижда”

11 Февруари 2016, 12:59
(0) (0)
Свят - Технологии
Прочетена: 877 0


Лондон. Биолози заявяват, че са разгадали мистерията, свързана с начина, по който малки бактерии засичат светлината и се движат към нея - целият организъм всъщност изпълнява ролята на очна ябълка, пише BBC News. В течна проба, съдържаща едноклетъчни организми учените са наблюдавали как влизащите лъчи се пречупват в сферичната повърхност на микроорганизмите и се фокусират в точка от другата страна на клетката. Движейки се в посока, обратна на ярката точка, микробите се доближават до светлината.

Въпреки че са с диаметър едва три микрометра, изследваните бактерии използват същия физичен принцип като човешкото око или обектива на камера. “Това ги прави “вероятно най-малкият и най-древен пример” в света за зрителни лещи, посочва екипът в журнала eLife.

Цианобактериите, включително видът Synechocystis, използван в проучването, са древна и често срещана форма на живот. Те живеят във водата и черпят енергия от фотосинтеза, което обяснява жаждата им за ярка светлина.

“Те разполагат с метод за засичане на местоположението на светлината. Съдехме за това от посоката, в която се движат. Но бяхме озадачени от този факт, тъй като клетките са съвсем, съвсем малки,” казва един от авторите на изследването, Конрад Мулино от Университета “Куин Мери” в Лондон. Той посочва, че случайно наблюдение през микроскоп е насочило екипа в правилна посока. “Случайно го забелязахме, тъй като на повърхността имаше клетки, а ние излъчвахме светлина от едната страна, за да наблюдаваме движението им към светлината. Внезапно забелязахме тези ярки точки. Веднага стана ясно какво се случва.”

След повече от три столетия на изследвания на едноклетъчните с микроскопи е забележително, че никой досега не е открил това, добавя проф. Мулино.

Източник: focus-news.net

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete