Събота, 27 Април 2024, 06:14

Българинът не иска да спре да пуши - било нормално

8 Август 2020, 11:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1041


Трябва да сменим подхода в борбата с вредния навик, казва д-р Станимир Хасърджиев след първото проучване за нагласите за тютюнопушенето

„Българинът приема тютюнопушенето като нещо нормално и няма намерение да се отказва от него – този факт е силно тревожен. В България повече от 15 години се борим сериозно с тютюнопушенето, въвеждаме забрани, акцизите се вдигат, но очевидно това не дава своя резултат“, заяви пред Дарик радио председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Само преди дни организацията публикува национално представително проучване за нагласите за тютюнопушенето у нас. Според данните 59% от пълнолетните лица в България се определят като потребители на тютюневи и свързани с тях изделия.

Д-р Станимир Хасърджиев Снимка: бТВ

44% от пушачите изобщо не възнамеряват да спрат тютюнопушенето


37% пък са правили неуспешни опити да откажат цигарите. Силно притеснителен е фактът, че 20% от 19-годишните (най-младите, които са анкетирани в проучването) са сериозни пушачи от години, отчитат още експертите.
„Категорично не може да се продължи така. Не може 10 години уж да имаме програми, да въведем всякакви забрани, които да ограничат тютюнопушенето, а да нямаме нито един процент промяна в профила на пушачите в позитивна посока, тоест повече хора да се отказват от цигарите. Резултатите се влошават“, казва още Хасърджиев и допълва, че последствията от тютюнопушенето не подминават никой, а българите умират основно от сърдечно-съдови заболявания, рак, белодробни заболявания – диагнози, които са пряко свързани с пушенето.

Решението е нови, модерни програми за редуциране на риска, които са бъдат водени от лекари, психолози, специалисти. Те могат да включват както традиционни методи, така и никотин-заместителна терапия – тоест медикаменти и употребата на бездимни продукти, ако това е начинът човек да се спаси от смъртоносните заболявания.

„Това, което трябва да направим е

да сменим подхода към хората,

да сменим стратегията си за това какво обясняваме, да предложим алтернатива на тези хора, които не желаят да се откажат от тютюнопушенето как да намалят вредата и риска от употребата на цигари“, допълва председателят на Националната пациентска организация и дава пример с успешната национална политика на Великобритания в борбата с пушенето.

„Другите държави отдавна възприеха доста по-либерални подходи, които са обърнати към реалните потребителски проблеми, търсейки защо пушача иска да пуши и какви са начините да се помогне на този човек, когато пуши поне да не уврежда здравето си. Една от първите държави в света, които официално въведоха т.нар. harm reduction стратегии (стратегии за ограничаване на вредата от тютюнопушенето) e Великобритания. Там от години има политика, която насърчава употребата на изделия, които съдържат никотин, но не съдържат катрани. И вече виждаме изключително добри резултати –

Великобритания има сериозен спад в употребата на традиционни цигари, каквито българите масово пушат

Там първи се въведоха т.нар. вейпъри като заместител, а сега, когато се появиха и новите бездимни продукти с нагряване на тютюн, нещата продължават в тази посока с пълна сила. Англия отбелязва сериозни успехи не само в борбата с тютюнопушенето, но и с последствията от тях“

Националното проучване за първи път изследва темата за бездимните алтернативи – 9% посочват, че ползват предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, а 2% – предимно електронни цигари. За разлика от пушачите, 10% от потребителите на устройствата с нагряване на тютюн и 8% от тези на електронни цигари, са потвърдили намерение за спиране на употреба на съответния продукт, показват още резултатите. Участниците в проучването смятат, че всички тютюневи и свързаните с тях изделия са вредни и употребата им носи риск за здравето, но също така е отчетена известна разлика във възприятията за степента на вредност на различните категории и видове – бездимните продукти се възприемат, като по-добър вариант от тютюневите изделия за пушене, отбелязват от НПО.

„Лекуваме хероинова зависимост с метадон, какъв е проблемът да организираме добре структурирани програми и да насочим всички усилия към пушачите? При тези от тях, които не успяват да ги откажат с традиционните методи, поне

да намалим вредите от цигарения дим, който всъщност е големият убиец

В началото имаше много критици на този метод, но сега съм още по-убеден в него, особено след като и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) излезе с доклад за тези изделия и ги квалифицира като по-добри за общественото здраве. Вече не говорим за продукти, които са убийци, каквито са цигарите, а за продукти, които могат да помогнат на всички нас – и лекари, и хора, които пушат, да се справим далеч по-лесно с тези проблеми“, коментира още д-р Хасърджиев пред Дарик.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: IQOS

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete