Петък, 26 Април 2024, 18:59

Балкан с исторически мач за влизане във Файнъл 4 на ФИБА Къп днес

25 Март 2021, 18:26
(1) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 994 2


Балкан ще представи днес лицето на българския баскетбол във втория по сила турнир на ФИБА - Купата на ФИБА Европа. Тимът от Ботевград излиза на четвъртфинал срещу един от най-класните отбори в турнира - руския тим Парма в историческа битка за място във Файнъл 4. Мачът е от 21:00 часа в "Арена Ботевград" и ще бъде излъчен на живо по БНТ 2.

До момента нито един български отбор не е достигнал до тази фаза на надпреварата. Балкан ще повтори свой клубен рекорд от 50 години, когато участва в друг европейски турнир - Носителят на националните купи (КНК), припомни вчера журналистът Петър Наков в специален материал в botevgrad.com.

Днешният опонент на Балкан е участник в едно от най-силните първенства руската ВТБ Лига и е считан за един от най-класните отбори в турнира на ФИБА с многомилионен бюджет. Във вторник тимът победи Рилски спортист с 90-61, а през септември надигра хегемона ЦСКА Москва. В момента в класирането във ВТБ Парма заема девета позиция (7-11) и е в пряка битка за влизане в първите 8 отбора. Тимът започва участие във ВТБ от сезон 2016/17, когато печели Купата на Русия, а по-късно го прави и през 2019 год. Тимът е лидер при стрелбата от тройката във ВТБ Лигата (средно по 10.7 всеки мач, 39.3% с много висок процент - 76 от фаула) и сред първенците по асистенции със средно по 20.2 на мач.

Отборът разполага с доста ръстов и атлетичен състав. Тимът има много класни играчи с опит в Евролига и най-силните първенства в Европа - шестима местни играчи, двама литовци, един латвиец, сърбин и поляк. Старши-треньор на отбора е литовецът Казис Максвитиц. Сред ключовите имена в отбора са и топреализаторът Адас Юшкевичус, който е бивш играч на Жалгирис и участник на Световното през 2014 в Китай с Литва, сръбският център Борис Савович, руският национал и бивш играч на Локомотив Кубан Владимир Ивлев, Максим Григориев (също бивш играч на Кубан и Нижни Новгород). Братът на звездата на Полша Матеуш Понитка - роденият през 1997 година Марцел Понитка, латвиецът Марекс Майерис и Ейгирдас Жукаускас. Най-опитният играч в Парма е 34-годишният американец на позиция пойнт гард Лоренцо Уилямс.

Балкан показа, че може да побеждава силни отбори, надигравайки Бешикташ в Турция и вече играе в пълен състав. Тимът разполага с изключителен треньор в лицето на Йовица Арсич и ще се опита да покаже най-доброто от себе си, за влезе днес сред най-добрите 4 отбора във ФИБА Къп.

Ето и всички четвъртфиналисти:
25/03

19:00 Реджо Емилия (Италия) - Орадя (Румъния)

19:00 Белфиус Монс (Белгия) - Стал (Полша)

21:00 БАЛКАН (България) - Парма (Русия) - БНТ 2

26/03

19:00 Ираклис (Гърция) - Ирони нес Циона (Израел)

Гледайте на живо по БНТ 2 ОТ 21:00.

САМО БАЛКАН!

Генерален спонсор на турнира от Топ 16 на ФИБА Къп в Ботевград е Ефбет. Официални спонсори са търговска верига "Фантастико", фирма Валерий С&М Груп и Застрахователно дружество "ОЗК Застраховане".

Официален медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия.

Източник: balkan-basket.com

Коментари (2)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Иванка 25 Март, 18:44

    Оправете правописната грешка в заглавието

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Март, 20:00

    Ужас, още не сте я оправили.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete