Събота, 31 Октомври 2020, 12:23

Безпрецедентна водна криза в община Елин Пелин

6 Август 2017, 13:53
(2) (1)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 4623 12


Всеки ден жители на община Елин Пелин от различните населени места остават часове наред без достъп до течаща вода. Проблемът е постоянен, но никога не е продължавал толкова дълго. Администрацията в общината няма нито стратегия, нито идея как да се справи с този проблем и да осигури нормални условия за живот в една от богатите общини в страната. ВиК дружеството София област също не планира ремонтни дейности или мащабни инвестиции и така хората са обречени на безводие в горещините.
Към момента се знае, че община Елин Пелин още през 2013 беше планирано изграждането на нов воден цикъл, който да реши проблемите на града, а след това поетапно да се търси финансиране за подобни цикли в гара Елин Пелин и Нови хан. През 2015 година не беше реализиран първият етап от проекта „Изграждане на ПОСВ, реконструкция и разширение на ВиК мрежа в агломерация в Елин Пелин“ на стойност 1 233 220 лв. Втората част от проекта възлизаше на над 40 милиона лева. Изработеният проект беше съпътстван от корупционни скандали, новата кметска администрация отказа да плаща, а накрая всичко потъна в дебрите на прокуратурата. Според новия програмен период на Европейското финансиране 2014 – 2020, общините не могат да бъдат бенефициенти по подобни програми и за това беше учредена ВиК асоциация на общините от областта в която правото на глас на община Елин Пелин е равно на 7%.
До сега реализиран проект за воден цикъл в общината има само в село Габра. За съжаление по него бяха наложени множество финансови корекции, заради лошото изпълнение на строително-ремонтните дейности, част от водата продължава да се стича по улиците, а това което стига до чешмите често прилича на кал, а не на вода.
Постоянни са проблемите с водоснабдяването на най-големите села - гара Елин Пелин и Нови хан, които внасят и много приходи от местни данъци и такси в общината. Там всеки ден има аварии и водоснабдяването се прекъсва. След намесата на кметовете на тези населени места Светлана Трендафилова и Петко Костов, стана ясно, че през седмицата във връзка изграждането на новия склад на Технополис – Практикер е извършено преместване на главния водопровод в западна посока /байпас/. Строителите са наели фирма – изпълнител на областно ниво чрез ВиК асоциацията, но не са уведомили населените места. Това обаче не е единствената причина за постоянното прекъсване на водоснабдяването, а неподдържаната и остаряла водопреносна мрежа.
Проблем с водоснабдяването има и в кв. „Сентрал парк“ на Нови хан. Там строителят е изградил собствен водоизточник в нарушение на правилата, защото няма лиценз за извършване на ВиК услуги. Въпреки това на база въпросния сондаж община Елин Пелин е издала разрешение за изграждане на комплекса. Наскоро местното сдружение на собствениците спечели дело срещу КЕВР на трета инстанция, защото регулаторът отказва да изпълнява функциите си в този казус. В случая никой не регулира качеството на водата, която достига до потребителите, а не е ясно и какво точно е количеството вода в сондажа и дали няма да се изчерпа до няколко години, за определянето на цената пък няма никакви аргументи.
Така в 21 век в една от богатите общини в България в която безработицата е почти нулева, според кмета доц. Ивайло Симеонов, а инвестициите в логистични бази ежемесечни, жителите са обречени да живеят на воден режим. От кратко съобщение на фейсбук страницата на общината от преди седмица става ясно, че общинската администрация в лицето на кмета Симеонов е въвела в експлоатация тръбен кладенец в село Богданлия, изграден през 2016 година, за да разреши проблемите с водата, които възникват в селото през летния сезон. Какво обаче ще се направи за останалите жители на общината не е ясно…


Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

 • Отговори (7) (2)
  1. добавен от: Мария 6 Август, 14:10

  Как какво-ами нищо няма да направи!Тоя т.нар.доцент е кръгла нула

 • Отговори (11) (0)
  2. добавен от: ВиК 6 Август, 14:37

  Някой да попита т.нар. доц. Д-р инж. и тнт защо спря изпълнението на този проект. С него щеше да се реши проблема на общината. Само с PR не става. 2 години нищо не е мъднало в общината!

 • Отговори (3) (1)
  3. добавен от: Кмета 6 Август, 14:41

  Доцента е голям специалист ама по пликчетата!

 • Отговори (7) (1)
  4. добавен от: Христо Христов 6 Август, 14:58

  Важното е да има празници,шопски дрехи и хора:дай на народа хляб и зрелища

 • Отговори (5) (1)
  5. добавен от: Тотев 6 Август, 16:05

  Всичката пара на кмета отива в свирката/в говоренето/ и за действия .не остава.

 • Отговори (3) (2)
  6. добавен от: Анонимен 6 Август, 18:35

  Ботевград нали е цъфнал от към вода. :D

 • Отговори (5) (0)
  7. добавен от: Анонимен 6 Август, 18:53

  "общината няма нито стратегия, нито идея". Ето - сами сте си отговорили.

 • Отговори (7) (0)
  8. добавен от: жител 6 Август, 19:02

  Абе тоя доцент е толкова фалшив и лъжец.Лика прилика с откачалката мис Ели.

 • Отговори (2) (2)
  9. добавен от: Сашко 7 Август, 12:00

  Слагайте си хидрофори който може ! Там къдетое блок сондай викайте фирми и се оправяйте .Няма помощ да дойде .ГЕРБ окрадоха държавата

 • Отговори (2) (2)
  10. добавен от: Сашко. 7 Август, 12:32

  Герб са ти виновни всеки път. Сега герб не управлява общината и пак вода няма. Две години нищо ни се прави или старите пак са виновни.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

Анкета » коментари (5)

Какво е Вашето мнение за затварянето на ул."Свобода?

отговори
Напълно съм съгласен (550)
70% Complete
Не съм съгласен (307)
70% Complete
Съгласен съм за еднопосочно затваряне на улицата (244)
70% Complete