Петък, 26 Април 2024, 19:13

Библиотека "Иван Вазов" е домакин на семинар за читалищните библиотекари от общините Ботевград и Правец

13 Септември 2019, 11:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1285 0


Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“- гр.Ботевград е домакин на семинар, предназначен за всички читалищни библиотекари от общините Ботевград и Правец. Инициативата е на Столична библиотека и е по регионална дейност към Министерството на културата.

Обучението започна днес в 10.30ч. в присъствието на секретаря на община Ботевград Стефка Граматикова и Силвия Маринова, главен експерт културно информационни дейности и публични прояви. Лектори на семинара са Мариана Галчева, методист на читалищните библиотеки за София град и София област и Камелия Конева, библиотекар от Американския център на столична библиотека.

„Щастливи сме, че семинарът се провежда в сградата на библиотеката, която е изцяло обновена, след ремонт по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Ботевград. Благодарни сме на ръководството на община Ботевград за реализирането на тази инвестиция, с която се създадоха по-добри условия за нас служители и за нашите читатели“, каза в приветственото си слово главният библиотекар Людмила Чудомирова.

Приветствие към участниците в семинара отправи и г-жа Стефка Граматикова. Тя подчерта, че Общинска читалищна библиотека е една много активна организация, която дори и преди да придобие обновения си вид, е била достатъчно активна в създаване на срещи и инициативи. В допълнение г-жа Граматикова пожела приятна и успешна работа на библиотекарите.

Темите на семинара са:
 Унификация на първичната библиотечна документация и инвентаризация на библиотечния фонд – нормативни изисквания и практики;
 Новите технологии в работата на библиотеките – 3D писалки и програмиране със SNAP и роботи Finch.

Първата част от обучението е свързана с професионалната работа на всички читалищни библиотекари, които ще трябва да се запознаят с новостите в нормативната уредба и като цяло с правилното функциониране на библиотеката.
Пред наш репортер лекторите заявиха, че втората част на обучението ще бъде по-интересна за аудиторията. „Тя е свързана с използването на новите технологии в библиотечните програми. Библиотекарите ще научат повече за роботчетата Finch, които се използват за работа с деца за усвояване на знания по програмиране, както и за 3D писалки, които също се използват за работа с деца. Това всъщност дава възможност на библиотеката да помага на хората да се срещат с тези нови технологии, да се усвояват знания, които ще са необходими на обществото за живота в 21 век“, каза Камелия Конева.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete