Петък, 26 Април 2024, 21:37

Битката при Клокотница - апогеят на една над 1300-годишна държава

9 Март 2012, 11:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2979 1


Триумфът на цар Иван Асен II довежда до най-голямото териториално разширение в българската история

На 9 март 1230 г. се състои една от най-великите битки в българската история. Недалеч от река Клокотница и едноименното село българският цар Иван Асен II нанася съкрушително поражение на епирския деспот Теодор Комнин и на практика се превръща в най-значимия фактор на Балканите за следващото десетилетие. В резултат на победата Второто българско царство получава най-голямото си териториално разширение, включвайки в себе си земи в днешна Гърция, Турция, Македония, а дори и Албания.
Битката при Клокотница е резултат от усложнената политическа ситуация на Балканите и в Мала Азия,след като през 1204 г. западноевропейските рицари завладяват Константинопол и слагат край на съществуването на Византия за повече от половин век. На територията на бившата империя се образуват множество княжества, херцогства и други малки по площ и военни възможности държавни образувания, а ромеите се концентрират на черноморското крайбрежие на Мала Азия (Трапезунд) и в северната част на класическите гръцки земи (Епир), чакайки удобния момент, за да възстановят държавността си.
След битката при Клокотница България преживява десетилетие на могъщество и доминация на Балканите. Този период завършва веднага след смъртта на Иван Асен II заради нестабилността на царската власт, превратите, но най-вече заради появата в Европа на поредния източен номадски народ, преобърнал съдбата на голяма част от Стария континент - татарите. Въпреки това победата над Теодор Комнин остава задълго в паметта на българите и е най-яркия пример за могъществото и значимостта на България по времето на Иван Асен II.

Източник: inews.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Март, 20:51

    де го сега цар Иван-Асен, да смачка тая паплач от обирджии и плячкаджии-българи и да поведе държавата напред!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete