Петък, 26 Април 2024, 11:54

Близо 4 часа продължиха консултациите между ГЕРБ и БСП

13 Октомври 2014, 13:45
(0) (0)
България - Политика
Прочетена: 914 0


„В резултат на 4-часовите разговори по 4 от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си с БСП-Лява България", заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.

„Това са евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, влизането в банковия съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз. Приоритет е възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите", каза още Стоянова.

По думите й по другите 8 приоритета няма съвпадения на мненията с БСП:

„По два от тях имаме принципни съгласия, но сериозни различия в начина на осъществяване - това са темите за КТБ и инфраструктурните проекти. БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ и възстановяване на средствата на вложителите. Ние също сме извели като приоритет гарантиране на вложителите, но смятаме, че в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ е да имаме много вярно решение за казуса КТБ, а то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните. Настояваме БНБ да назначи международен признат консултант, който на базата на данните и фактите в КТБ да предложи начините, по които КТБ да излезе от ситуацията и тези начини да бъдат остойностени - за това колко ще струват на държавата и на цялата икономика, на българския данъкоплатец", заяви още Стоянова.

ГЕРБ започна политическите консултации за съставяне на правителство с останалите седем партии, преминали 4-процентната бариера. Целта е до края на седмицата в последователни дни партиите да водят разговори в поредност според получения резултат на изборите.

Преговорите днес започнаха с БСП. Преговорите от името на партията на Борисов се водиха от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Срещу тях застана преговорен екип, включващ Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев.

Условята на ГЕРБ са да получат подкрепа по всички приоритетни точки, включени в политическата им програма. След срещата се очаква да стане ясно какви условия са поставили представителите на БСП.

През следващите дни от ГЕРБ предвиждат провеждането на подобни разговори и с ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „България без цензура”, „Атака” и АБВ.

Източник: Darik.news

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete