Петък, 26 Април 2024, 15:01

Борисов поиска оставката на образователния министър Тодор Танев

28 Януари 2016, 19:20
(0) (0)
България - Политика
Прочетена: 684 0


Той ме е сложил на поста, той преценява кога да си отида, коментира министърът.

Искането на премиера идва след остри реакции заради готвените промени в учебните програми Премиерът Бойко Борисов разговаря с ръководството на Реформаторския блок и поиска оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип.

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане.

Благодаря на професор Танев и неговия екип за свършената до момента работа“, отбеляза министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Той ме е сложил на поста, той преценява кога да си отида, коментира просветният министър пред Нова телевизия. 

"Аз знам фактите, а тогава и Боговете мълчат. 12 месеца, което е една календарна година, МОН сътвори пет законопроекта в пълна хармония със съответните научни общности по всички букви и правила на закона", добави Танев.

"Аз държа този, който дойде след мен, да продължи тези реформи, за които ние успяхме да положим основата законодателно - като експерименти - пет колежа, съответно това ново велико професионално образование, което най-много ми лежи на сърцето, а също така е залегнало и в правителствената програма - участие на бизнеса в правенето на учебни програми. По-добро нещо никога никой министър не е предлагал. Аз не го пазя моя пост. Аз съм министърът, който направи крачка назад, за да каже: "Ние отстъпваме, за да пуснем бизнеса", коментира още той.

Танев обясни, че е предложил премиерът Борисов да оглави проекта за приближаване на бизнеса с образованието. "Сигурно някой ден той ще го приеме", добави министърът.

"Обвинението срещу нас, че систематично има проблеми, е инсинуация, която ми се струва, че някой е започнал отвисоко. Причината е защитата на Закона за предучилищно и училищно образование. Той е добър закон, ние сме го защитавали, ние стоим зад него и ние поемаме всичко за него", каза още той и добави, че е очаквал заради тези промени да му бъде поискана оставката. 

Искането на премиера идва след остри реакции заради готвените промени в учебните програми. 

Източник: vesti.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete