Петък, 26 Април 2024, 14:08

Будителите в Костинброд

1 Ноември 2016, 08:01
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2041 0


На 1 ноември по традиция в България се отбелязва Деня на нардоните будители. Празнуват учители, читалищни дейци, духовници, културни деятели и хора на изкуството.
Училищата в Костинброд отбелязаха с редица мероприятия Деня на будителите. В Първо ОУ "Васил Левски" се състоя една своеобразна седмица на будителите. Както писахме по рано, на 26 октомври гостува певицата Веси Бонева, изпълнителка на хита "Родината" и в непринуден разговор с децата сподели своето мнение, че най-важното е да се обича Родината и да се уважават учителите - съвременните будители. На следващия ден в училището директорът г-жа Даниела Борисова награди заелите първи места в конкурса за есе на тема "Нужни ли са ни и днес будители?". Учениците от СИП-Гражданско образование подариха на всеки учител свитък с лика на будители от Възраждането, а също така бяха изработили и табло, с благодарствени думи за учителите. В края на деня в училището гостува местният отец Серафим, който заедно с Николай Борисов, учител по История, изнесоха открит урок пред учениците за историята и значението на празника на будителите, както и за чуждите влияния в българските традиции и култура.
В СУ "Д-р Петър Берон" децата по класове подготвиха плакати за различни личности, а над 30 ученици посетиха постановката на ломския театър "Хитър Петър", от която останаха приятно впечатлени и удовлетворени. Разбраха, че българският дух е жив, потапяйки се в автентичната атмосфера, създадена от ломските театрали. Хитростта и остроумието на Петър им показа как в годините на робството е оцелявал народът ни.
Учениците от Второ ОУ "Васил Левски" бяха подготвили интересна информация за български писатели, революционери и просветители. В непринудена дискусия със своите преподаватели, те стигнаха до значението на будителството в наши дни. Децата  изпълниха любими стихове от Иван Вазов, Христо Ботев, Ран Босилек, Дора Габе и Елисавета Багряна.  
По нестандартен начин учителката на първи клас в ОУ "Отец Паисий" в с. Драговищица подсети учениците за празника. Тя влизаше в часовете и преподаваше с българска носия. 
В навечерието пък на 1 ноември с грандиозен концерт ОУ "Отец Паисий" с. Петърч отпразнува своята 160-годишнина. В препълнената зала учениците показаха на какво ги учат и възпитават техните будители - песни, танци, култура и традиции. Концертът върна много от присъстващите с умиление към ученическите им години.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete