Петък, 26 Април 2024, 13:22

Бюджетен хаос

4 Февруари 2018, 20:27
(2) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 3285 7


Най-същественото действие във всяко управление е изработването на бюджет. Именно бюджетът (без значение републикански или общински) е носител на политиката, която ще следват властимащите. Кои са реалните приоритети и кои са поставените цели се вижда именно там. За съжаление жителите на община Елин Пелин бяха лишени от това право. Според чл. 84 от Закона за публичните финанси в срок до 30 ноември кметът на общината трябваше да представи проекта на бюджет за публично обсъждане. Тези обсъждания, обаче, бяха превърнати в предизборни срещи на които не беше спомената нито една конкретна цифра - всичко това на фона на обещанията за прозрачно управление и граждански контрол. Нещо повече, в началото на месец януари администрацията публикува на сайта на общината т.н. макрорамка на бюджета за 2018г, където бе записано, че очакваните приходи са в размер на малко повече от 18 млн. лв. Гласуваният на 30 януари бюджет предвижда приходи в размер на повече от 21 млн. лева (виж графиките). Това със сигурност не е атестация за прозрачно и открито управление. Примерите на други общини за това как се прави са много, но е достатъчно да погледнем софийската Самоков*.
Още по-притеснително обаче е, че 11 от 14 кметове на кметства с нарочна декларация, безпрецедентна по своето съдържание, категорично изразиха своето несъгласие с начина, по който е формирана капиталовата програма. Никой не се е допитал до тяхното мнение, а подобна консултация е задължителна според разпоредбите на Закона за публичните финанси. Освен това, толерирането на град Елин Пелин за сметка на останалата част от община е повече от видима. Най-ярък пример за това са заделените едва 58 хил. лева за второто по големина населено място гара Елин Пелин. От тях 20 хил. вече са изгубени заради изпуснатите срокове за кандидатстване по програма „Красива България“, а с други 10 хил. ще се прави футболно игрище. Няма асфалтиране на улици, няма и средства заделени за разрешаване на най-големият проблем свързан с водоснабдяването. Очевидно подразнен от декларацията, кметът Симеонов опита да омаловажи доводите на кметовете, обръщайки се директно към гражданите, гледащи онлайн заседанието на общинския съвет. В своето слово за пореден път използва добре познат политически прийом – прехвърляне на вината към предишните управляващи. Това обаче е признак на политическа импотентност и липса на визия за развитие на общината. Симеонов използва и друг класически подход в политическия маркетинг - настройването на всички срещу един. Този път в жертва бе принесено село Нови хан, изтъквайки се как общината е през последната година е инвестирала там около 1 млн. лева, за сметка на всички останали населени места. Това обаче не е вярно, защото общината похарчи малко повече от 350 хил. лв. за разширението на детската градина. В края на годината кметът Симеонов поиска тези пари да бъдат увеличени с още 160 хил. лв., но тогава ОС Елин Пелин отхвърли предложението. За ремонта на площада 80% от парите (около 60 хил. лв) бяха осигурени от фонд РАО, но дори и в този случай се оказа, че от администрацията не са се справили и Министерството на енергетика им наложи финансова корекция на стойност около 7 хил.. Това не е инвестиция, а некомпетентност.
За огромно съжаление, общинският съвет на Елин Пелин за пореден път доказа, че не само не може да регулира действията на кмета, но и помага за осъществяването на най-абсурдните от тях. Вместо съветниците да проведат съществени и конструктивни дебати пред погледа на гражданите по време на заседанието на което се гласува бюджета, те избраха точно в този момент да прекратят обсъжданията, защото цял месец вече само с това се занимавали. Предложението за прекратяване на дебатите дойде от лидерът на ВМРО Богомил Бранков, който за малко не беше избран за депутат на последните парламентарни избори. Интересно дали ако беше част от 44-то НС по същия начин, щеше да предложи прекратяване на обсъждането на републиканския бюджет… Не по-малко интересно е и поведението на вътрешната опозиция, оглавявана от Валери Брънзелов. След цялото противопоставяне през последните няколко месеца срещу действията на кмета Симеонов по разходването на миналогодишния бюджет, сега съветниците от КП „Единство“ осигуриха възможността кметската администрация да продължава по същия начин. Не само, че не представиха капиталовата програма пред обществеността, но и по същество гласуваха срещу една от най-ярките си политически фигури, тази на кмета на Нови хан Петко Костов. Костов подкрепи декларацията на кметовете срещу начина на формиране на капиталовите разходи на община Елин Пелин. Няколко думи заслужават и съветниците от ГЕРБ, които пропиляха златен шанс да се превърнат в алтернатива на сегашната власт. Вместо да започнат информационна кампания по населените места и да предложат алтернативен бюджет в разходната му част, те се скриха зад гърба на кметовете на кметства. За съветниците от ГЕРБ се оказа достатъчно, че успяха да се преборят за намаляване на парите за представителни разходи на кмета Симеонов и председателя на съвета Плещов.
Изключително неприятно впечатление направи опитът на кмета Ивайло Симеонов да оправдае малкото планирани средства за инвестиции в с. гара Елин Пелин със завършването на строежа на местния православен храм. Идеята да спомогнеш, да съградиш, да изградиш храм (и то с общите пари) не е въпрос на политика, а на вътрешно усещане. Усещане, което всеки трябва да носи в себе си, защото християнството учи на смирение, не на показност.

* http://samokov.bg/%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8/%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-2018-%D0%B3/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82-2018/



Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (7) (0)
    1. добавен от: Пешо 4 Февруари, 20:46

    Какво значение има бюджета след като със сигурност няма да бъде изпълнен :shock:

  • Отговори (8) (0)
    2. добавен от: Реалист 4 Февруари, 22:19

    Пълна пародия е това управление

  • Отговори (4) (1)
    3. добавен от: Венци Тоцев 5 Февруари, 11:55

    Кражбите и в това управление не спряха, защото Кмета знае, че е недосегаем, защото знае, че над него има вдигнат политически чадър и нито една власт няма да дойде да го провери, глоби и разследва, именно заради близките му и задкулисни отношения с властта. Жанрът за платената любов - успешно може да имитира и патриотична страст и оргазмични усещания, а иначе обича да заема позата на патриарх на клан, който възпитава децата в традиционни ценности и отговорности. Очевидно огромното самочувствие, нелепите претенции, лигавите откровения, политическите чадъри и нечистоплътните властови връзки просто са изписани на лицето на Симеонов, а народът масово го кълне, и то с основание, вероятно защото вижда в него уникално политическо подмазвачество. Много е важно да видим истинските, а не медийните контури на това управление, отвъд платената репортажна любов и сълзливите битово-социални подробности - то е символ на всичко онова, което е нередно в тази община и в нашия живот. Никой няма да го преследва. Никой не го проверява. Тук всичко му е позволено. Истината е в мненията на всички със запушени усти, които могат единствено през форумите да прояват своя протест към маститите олигарси, които тровят тази държава.

  • Отговори (5) (2)
    4. добавен от: Тед Търнър 5 Февруари, 12:06

    След управлението на ГЕРБ талибаните Общината се намира в плачевно политическо състояние, дължащо се не толкова на местни грешки, колкото на националната политика и Симеонов им влиза челно. Получава се една особена комбинация - управляваща ГЕРБ на национално ниво, Патриотизъм на местно, но пък винаги изживяващ се като контрапункт на местните герберски талибани. Това е ефектна формула, защото позволява да използваш реторичен бяс, без да си длъжен да се обясняваш много-много - вижте как беше хитро пренесен проблема с кучетата като негатив на предишните управляващи от 2009-та досега. Подобна позиция осигурява гъвкавост, защото, когато ти търсят отговорност за действията, винаги можеш да насочиш картечния огън към старите ГЕРБ на местно ниво, а защо не и към други техни отломки и в пушилката от тази битка да излезеш като боен ветеран и да трупаш имидж. Симеонов разбира, че тази технология може да сработи и на национално ниво, така че идеята в нейното политическо действие е да не дадеш на противника никаква инициатива, да го притискаш в ъгъла, винаги да си по-гръмогласен и по-язвителен. Това може да не осигурява качествен политически дебат, но пък стои страшно ефектно като заглавие във вестници и сайтове, както и в очите на верните фенки по фейсбук групите.

  • Отговори (3) (0)
    5. добавен от: Запознат 5 Февруари, 12:17

    Ей, разсипахте го тоя...

    • (5) (0)
      1. добавен от: Аз 5 Февруари, 13:13

      Той сам се разсипа с некадърност

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: ДИМИТЪР 12 Януари, 15:13

    Кое е прозрачносттав това управление? Изгониха се кадърните хора и се набутаха разни протежета !Пълна пародия!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete