Сряда, 26 Февруари 2020, 11:15

Честито Рождество Христово!

25 Декември 2019, 09:33
(2) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1516 3


Днес християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Към Коледните празници се числи и Стефановден - на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Счита се, че след полунощ на Бъдни вечер започват така наречените погански дни, защото от 25 декември до 6 януари границата между небето и земята изчезва. Разделението между двата свята временно се заличава.

На Коледа имен ден празнуват Христо, Христина, Христиана, Христалина, Християна, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христофор, Кристин, Кристина, Кристиян, Кристияна и др.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

 • Отговори (12) (0)
  1. добавен от: Анонимен 25 Декември, 11:27

  Честито Рождество Христово на съгражданите от Ботевград и тези от селата на общината! Дано ни очакват по- добри дни през тая и слдващата година.
  Искам да споделя нещо във връзка с написаното в botevgrad.news. Кметът се готви да даде язовира на с. Гурково на държавата, защото излиза неизгодно даването му под наем или концесия. От ГЕРБ и Г.Георгиев искат покрай решението на ВАС да ни вземат за балъци чрез отстраняване на кмета и п оследващи нови избори, в които ГЕРБ+ДИБО с обединени сили срещу МИР и при гласуването на хората от от БСП като самостоятелна партия , да спечелят изборите. Мисля, че електоратът на БСП независимо от мнението и позицията на В.Златева и Н.Цолова няма да се подаде на замисъла на Везенков-Донков-Георгиев и ще гласува за Ив.Гавалюгов. А на Петя Кочкова и Г.Георгиев дайте на концесия язовира до Гурково - там да си отглеждат риби, а не да ги търсят сред хората на Б-д. Още веднаж: Честото Рождество Христово, здраве и щастие на всички!

 • Отговори (1) (6)
  2. добавен от: Анонимен 25 Декември, 13:56

  На този светъл празник,вие продължавате да плюете и няма нищо морално и човешко.Но да да го подкрепя човек и да не е в час какво е извършил,явно няма нужното образование или до сега не се е реализирал като личност.

 • Отговори (1) (0)
  3. добавен от: Анонимен 25 Декември, 20:42

  Да се надяваме да ти кажа нещо като се спекулира да се видим в Женева през март и април в момента е треньор на отбора на Левски и на всички времена на работа на Дойнов да ебе и всички останали само за няколко месеца след смъртта вече не е добавил и Хановете на всички кърви

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

Анкета » коментари (7)

Какво си пожелавате за Новата 2020 година?

отговори
Здраве, защото то е най-важното (428)
70% Complete
Пари, че сме заникъде без тях (42)
70% Complete
Любов, за да е по-красив всеки наш ден (36)
70% Complete
Мир по Земята (77)
70% Complete