Петък, 10 Май 2024, 04:07

Чуждестранни логопеди и психолози посетиха Исторически музей

23 Юли 2012, 18:21
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2538 7


34 участници в Международния обучителен курс, който се провежда в общинската база „Боженишки Урвич”, посетиха днес Исторически музей-Ботевград. Това са логопеди и психолози от обществени организации от Литва, Латвия, Естония, Кипър, България и  двама преподаватели от два университета в  Холандия. Обучението се води от  президентът на Европейския комитет на логопедите, каза за „Балканец” Мария Пеева-представител на Българската асоциация на логопедите  и практикуваща в ОУ”В.Левски” гр. Правец. Домакин на семинара е Младежкото движение за развитието на селските райони в България- Ботевград, съвместно с Българската асоциация на логопедите.
Чужденците бяха топло посрещнати от директорката на музея - Тодорка Коцева и екскурзоводът Десислава Иванова. Гостите задаваха много въпроси и разгледаха с много любознателност всички експозиции на музея. Те не пропуснаха да се поинтересуват и от най-новата история на града ни. По време на посещението диалогът се осъществи с двама български преводачи на английски език.
Младежко движение за развитието на селските райони в България, гр. Ботевград в партньорство с още 6 организации от 5 европейски страни спечелиха проект „Да си подадем ръка!”, каза неговата председателка Йорданка Петрова от Ботевград. Международният обучителен курс цели повишаване капацитета на младежките работници в усилията им за подпомагане социалното включване и трудовата реализация на младите хора с комуникативни проблеми в селските райони на Източна Европа. В него участват и 18 логопеди от България. Днес се проведе работна среща в една от залите на Международното висше бизнес училище. По време на тренинга участниците обменят опит и добри практики  за преодоляване на предизвиканите от говорните нарушения ниска самооценка и социална изолация на младежите с увреждания. "Срещата е полезна от гледна точка на това, че в България се използват по-стари методи на работа и показването на западноевропейските стандарти дават старт на хармонизиране на работата на българските специалисти", заяви Йорданка Петрова. Обучението продължава до 29-ти юли. В четвъртък участниците в тренинга ще посетят  два центъра в София – частен център „Помпелина” и Държавния логопедичен център, съобщи Мария Пеева. Там те ще се срещнат с представители на Министерствата на образованието и здравеопазването, и други институции.
Чуждестранните логопеди разгледаха и изложбата на художника Емил Димитров, който лично обясни на гостите замисъла на своите картини.Неговата експозиция от 26 картини бе открита преди 4 дни. Макар и за толкова кратко време той вече има продадени 5 картини,а  други 4 са в процес на продажба. Първите от тях, които грабнаха вниманието са "Симбиоза", "Църква", "Натюрморт", а "Ябълки" е харесана от изявен колега на Емо-художник от София. " Няма такъв случай от откриването на музея, вече 2-ра година, толкова бързо да се продават картини на наш художник", сподели пред наш репортер Тодорка Коцев. Директорката на музея  за пореден път се стреми да популяризира произведенията на  творци и колекционери от нашия регион, с което доказва значимостта на музея като необходима културна институция.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Юли, 19:04

    Bravo Balkanci vie ste navsiakade,mnogo hubavi shimki e napravil fotografa

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Юли, 19:16

    Ехеее, уникални снимки, кой снима сега? Разбрахме, че човека който сте му показали как се правят снимки и как се работи като журналист, и сте му дали работа, ви е предал. Евала на новият фотограф, най-добрите сте.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Юли, 20:09

    Снимки като снимки. Не виждам разлика.

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 23 Юли, 22:29

    to se zapochna s logopedi, mina se prez obshtinska slujitelka, koqto e i predsedatel na mladejko dvijenie, ta se stigna i do hudojnika. to v edna statiq zqla kniga. i na choveka, koito pishe teksta iskam da kaja frazata spodeli pred nash reporter da q izpolzava ednokratno. mnogo mi doide s tova spodelqne.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 24 Юли, 08:08

    Браво "Балканци"!!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 24 Юли, 09:35

    Дай боже,всичките картини да се продадат!Но заслугата е на художника, не е на някаква си .......!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Юли, 09:39

    Ей 6 ,отворко ,ами оня буфосинхронистта ,с кънките колко продаде?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (229)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (67)
70% Complete