Петък, 3 Май 2024, 19:36

ВиК потъна в далавери

7 Февруари 2015, 13:27
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4704 29


Финансова ревизия на НАП извади на показ истинската действителност при управлението на общинската фирма „ВиК Бебреш”ЕООД. През годините определени фирми са източвали ВиК, като са издавани фактури по нереални доставки или самите фактури са без начислено ДДС и не отразяват истинския предмет на дейност на съответната фирма доставчик. Честа практика е използването служители на ВиК за лични нужди  на общинското ръководство и на ръководството на ВиК, както и на строителни фирми, приближени на управителя на ВиК. 
ТД на НАП-София излезе с шокиращи констатации в ревизионен доклад, който е връчен на управителя на водното дружество на 24 юли 2014г. Обект на насрещни проверки са част от основните доставчици на материали, стоки и услуги на „ВиК Бебреш”ЕООД -  ЕТ”Ели-Методи Тодоров”, „Титан Комерс 77”ООД, „Никсметал 1”ЕООД и „Анзор”ЕООД. На дружеството са извършени предходни ревизии за периода от 1 август 1998г. до 28 февруари 2014г., които са по ЗДДС, ЗКПО, по Данък по чл. 34,35,36 от ЗКПО.
Ревизията е в няколко направления -  извършените доставки и начислен данък, получени доставки и покупки и данъчно облагане по периоди.
 
През ревизирания период ВиК е извършвало облагаеми доставки, свързани с извършени СМР на канализационната мрежа, рехабилитация на водохващания, събиране, пречистване и доставка на вода. Според изискванията при етап на завършеност се издава протокол образец 19 за заплащане на извършените СМР, с който се уточнява точната сума, подлежаща на плащане за всяка доставка. В хода на ревизията на регистрираното по ЗДДС юридическо лице „ВиК Бебреш” НАП констатира, че за една част от фактурираните доставки, независимо, че е било налице данъчно събитие, дружеството не е начислило изискуемия данък и не е издало фактура за начисляването на данъка в 5 дневен срок от възникване на данъчното събитие. Вместо това фактурите са издадени в периоди на следващите месеци на възникване на данъчното събитие и съответно са включени в дневниците за продажби. Освен това начисления ДДС участва при формирането на резултата по СД за ДДС за отделните данъчни периоди.
Върху доставките, извършени в полза на ВиК в периода от  2008 до 2014г. , за които данъкът е станал изискуем на датата на данъчното събитие, същия не е бил начислен съобразно разпоредбата на чл.86 за извършени СМР. Начислени са лихви на основание чл.175 от ДОПК, изчислени за периода от датата на която данъка е следвало да бъде внесен в приход на бюджета до датата на подаване на СД за ДДС за данъчните периоди, в който са включени фактурите.
Сред многото такива обекти са  корекция коритото на р.Рударка в с.Новачене, преместване и монтаж на мост от метална конструкция над р.Осеница в с.Врачеш, възстановяване и укрепване на път в кв.73 в Зелин, възстановяване на детска площадка в кв.51 по плана на Ботевград, частично изграждане на канализационни колектори на улици в Боженица, вертикална планировка на няколо къщи за ромски семейства в с.Новачене, изграждане на паметник на загиналите руски войници при освобождаване на Ботевградския район по време на руско-турската война, снегопочистване и опесъчаване на улици, ремонт на улично осветление, направа на дървен мост в с.Радотина, изграждане на спортна площадка в УПИ 1 по плана на Ботевград и др.
 
За ревизираният период основни доставчици на ВиК са ЕТ”ЕЛИ-Методи Тодоров”, „Микра – Красимир МАТЕВ”, „Анзор”ЕООД, „Хермес 53” ЕООД, „Пром –М”ЕООД, „Автомагистрали”, „Алтремонт”ЕООД, „Пътстрой 92” АД, „Промремонтстрой”ЕООД и „Реликс Вибро”АД.
 
Една от фирмите ЕТ”ЕЛИ” доставя на ВиК „стоки и услуги”, извън предмета й на дейност
 
За един от доставчиците на ВиК - фирма ЕТ”ЕЛИ –Методи Тодоров”с. Врачеш, която е била собственост на общинския съветник от ГЕРБ Методи Тодоров, ревизорите констатират, че е продадена на Сашо Александров на 15 януари 2013г., а на 13 август 2013г. е препродадена на „Мариана Груп 2008”ЕООД. По отношение на този доставчик от ВиК не са представили пред НАП документи относно предмета на доставките, произхода на стоките, извършените разплащания, материална и кадрова обезпеченост, обекти, на които са извършени услугите и за чия сметка са вложени материалите. От представената от водното дружество справка, ревизорите установяват разминаване в датите, като част от фактурите към клиентите на дружеството са издадени преди дружеството да е получило услугите на ЕТ”ЕЛИ-Методи Тодоров”. Следващият куриоз е, че Методи Тодоров не е знаел и не е уведомен за сключени договори за периода след като е продал фирмата си. Още на 1 февруари 2007 г обаче е сключил договор за прокура със Сашо Александров, който за проверявания период е реалното лице, извършвало предмета на дейност на фирмата, включително е сключвал договори и е създавал счетоводна документация. По време на проверката Методи Тодоров е декларирал, че не притежава документация на фирмата, която обаче се водела и съхранявала от счетоводна фирма ЕТ”Ина-Христина Иванова”. На ревизиращия орган Сашо Александров единствено представил декларация със заявление за откраднати счетоводни документи. От събраните в хода на ревизията документи става ясно, че по отношение на издадените фактури с получател „ВиК Бебреш”ЕООД  е налице документиране на стопански операции, които реално не са осъществени и съответно не е налице доставка на стоки и услуги.
 
Само за една година ЕТ”ЕЛИ” е издала фактури на стойност над 700 хил.лв.
В хода на ревизионното производство е установено, че водното дружество е отчело като разход 705 937 лв за външни услуги по сметка 602 данъчните основи на фактури, издадени от фирмата, които са за периода от 2 януари 2008г. до 30 декември 2008г. НАП стигат до извода,че фактурите отговарят на изискванията на ЗКПО, но не отговарят на нормативното изискване да отразяват вярно стопанската операция. Отсъствието на реално осъществени разходи в този случай увеличава финансовия резултат за 2008 г с 705 937лв. , с което ВиК дължат данъци по чл.16, ал.1 от ЗКПО.
 
Ревизорите констатират, че фактурите нямат прехвърлително действие, което означава, че сами по себе си не са доказателство за извършена услуга или доставка на стока. Същевременно за периода, в който са издадени фактурите в ЕТ”Ели-Методи Тодоров” има назначени 16 лица, като по-голяма част от тях изпълняват длъжностите бармани, сервитьори и готвачи. Заключението, което прави ревизиращия орган – НАП е, че „ВиК Бебреш”ЕООД като юридическо лице, което претендира за данъчен кредит (покупки) по фактури, по които нищо не е получило е факт, който безспорно е бил известен на „получателя”, тъй като ЕТ”Ели-Методи Тодоров” в качеството му на доставчик на стоки и услуги не притежава необходимия за това потенциал. Очевидно е, че фирмата не разполага с необходимата техника и квалифициран персонал. Нещо повече бармани и сервитьори няма как да извършат строително-ремонтни дейности, които стопански операции са описани във фактурите с  приложени към тях протоколи Акт Образец 19 за установяване завършването и за заплащането на натурални видове строителни работи. Освен това ревизионното производство установява, че  ЕТ”ЕЛИ – Методи Тодоров” е издало фактури за транспортни услуги към „ВиК Бебреш”.
 
 Фирми-фантоми, доставчици на ВиК „издават” фалшиви фактури
 
В хода на ревизията инспекторите по приходите не успяват да открият на адрес или чрез електронна поща  лицата, представляващи фирмите-доставчици на ботевградското ВиК – управители, пълномощници или друг вид представители. Фактурите издавани от тези фирми не доказват извършването на определена услуга или доставка на стока.
Представляващият фирма „КТ Транс” ЕООД Диман Атанасов не е намерен на адрес във Велико Търново. От доставчика не са представени документи, доказващи реалното  извършване на доставките.
Управителят на „Титан Комерс 77”ЕООД Христо Фурнаджиев също не е открит на адрес. От тази фирма така и не са представени на ревизиращия орган документи, доказващи доставка на цимент на стойност 4 176 лв (дан.основа) и 835,20 лв (ДДС). Според копието от фактурата представена от ВиК плащането е станало по банков път. Заключението на ревизиращия орган и тук е, че съставените от „Титан Комерс 77” фактури в полза на „ВиК Бебреш”ЕООД не са по реални доставки и касае непритежавана от него стока.” За това обстоятелство „ВиК Бебреш” не е могла да знае, след като не е получила описаните във фактурите стоки на „Титан Комерс 77”, то със същите ревизираното лице се снабдило от друг различен доставчик”, се казва в ревизионния доклад на НАП.
 
„Никсметал 1 „ЕООД е следващата фирма –фантом, чийто представител не е открит, НА електронен адрес – също. При извършена проверка в регистъра на НАП е установено, че представляващият фирмата Димитър Иванов Асенов е починал на 24.02. 2011г. На неговите наследници НАП е изпратило искане с поставени въпроси, относно продължава ли се дейността на „Никсметал 1”ЕООД. Тримата наследници дават отрицателен отговор.
При извършена проверка в масива на НАП е констатирано, че фирмата е отразила в дневника си за продажби издаването на 12 фактури към „ВиК Бебреш” на стойност 5 232,60 лв., по които не е начислен ДДС. През 2008 и 2013 пък „Никсметал 1” е издало фактури, след датата на дерегистрация на дружеството. Констатацията на НАП е, че тук отново става въпрос за издадени фактури по стопански операции, които не са реално осъществени.
Управителят на фирма „Анзор”ЕООД Момчил Несторов също не открит. На адреса за контакт няма офис и липсват всякакви указателни табели. Предметът на доставката тук е асфалт. ВиК е представило на НАП копия от фактури с приложени към тях кантарни бележки. Закупеният асфалт е заведен по сметка 302/8. Относно разплащането са приложени банкови извлечения. Представен е и договор от 29.11.2010г. между дружествата за доставка на асфалт. Представена с справка, от която е видно, че основен клиент на дружеството е Община Ботевград. От доставчика обаче не са представени документи, доказващи реалното извършване на доставката.


Източник: в-к "Балканец"

Коментари (29)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 14:04

    кой ли читател на Балканец ще прочете тази дописка до края?!?!

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 12 Януари, 09:02

      Аз.. тива е скандално!
      Всични виновни са за съд!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 14:24

    Не мога да разбера, защо Ради се хвана с това ВиК-а, като си има добър бизнес?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 15:13

    #1Този който го интересува.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 15:25

    #1 prav si

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 15:47

    Много граждани!

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 16:19

    Макяааа... голямо лапане, бре - фиктивни фактури, ама са разпределяни истински пари. Гаче управител ( в сянка) там по това време беше сегашния кмет, а?

  • Отговори (1) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 16:21

    e mitonkata ve4e se osra

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 16:22

    amivsi4ki gerbadjiiski savetnici po edin ili drug na4in sa na takava hranilka skoro i tehnite dalaveri 6te izleznat

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 16:26

    митонката- вик
    кирова-костюмите
    шопа-сметосъбиране и депото
    давайте още
    господа съветници спокойно ли спите
    ако е да то тогава сте дебили

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 7 Февруари, 16:41

    Леля му на Митонката Иванка Дойчева да се покрива веднага прокурора перво нея ште разпори дето е потписвала и плащала от касата мамицата врачешка

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete