Петък, 17 Май 2024, 09:07

Заемът на МБАЛ- ябълка на раздора снощи

17 Февруари 2016, 13:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3840 70


Трансформиране на поредица от заеми, дадени на МБАЛ-Ботевград с решение на  Общински съвет  бе една от спорните теми снощи на извънредното заседание на ОбС.

Единият заем е дългосрочен, даден през 2006 г, а през 2008 са дадени още два- един краткосрочен в размер на 1 301 600 лв и един дългосрочен в размер на 505 400 лв. Те са на обща стойност 1 807 000 лв. Това са част от парите, заради които Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на Община Ботевград за 2014г, съобщи кметът Иван Гавалюгов. Необходимо е заемът (1  807 000 лв)  да бъде трансформиран в парична вноска, тъй като е невъзможно дружеството да го върне на собственика му – Община Ботевград, обясни кметът. По думите му одиторът на МБАЛ има намерение той да се погаси по давност, с което ще се промени финансовия резултат на МБАЛ и по този начин болницата ще излезе на печалба. Преобразуването в парична вноска е по предложение на одиторът, който заявявал пред кмета, че за да завери отчета на болницата трябвало да отпише тези задължения.Това бяха мотивите на кмета Иван Гавалюгов да внесе за разглеждане тази докладната записка.
 
Друг мотив на градоначалника за намаляване задълженията на Общинската болница е отписването на данъци от по-задна дата, които са в размер на над 150 хил.лв. дължими към НАП. „Сами разбирате, че това са едни средства, които болницата няма, а и абсолютно ненужно е да се прави това упражнение.  За целта е необходимо да се трансформира този заем в увеличение на капитала, чрез увеличаване на дяловете на МБАЛ , който от 768 хил.лв. ще станат 2 575 000 лв”, каза Гавалюгов.
При единия заем давностния период е изтекъл 10-годишния, а при другия – 5-годишния давностен срок .
 
След изложението на кмета думата поиска общинският съветник Георги Георгиев от ОББО, който даде предложение Общински съвет да преобразува заема, даден на МБАЛ от краткосрочен в дългосрочен - Да се удължи срока за изплащане с 10 години до 2023 г. Мотивите на Георгиев бяха, че Докладната записка не е законна и попита Гавалюгов, кой адвокат го е консултирал. „Не може да се прогласува сумата от 1 800 000 лв съгласно българското законодателство за погасяване на оборотни средства, тъй като законът казва ясно и точно, че дружеството е регистрирано по търговския закон. За да се преобразува капитала, трябва да се извърши само с налични в момента „живи” финанси в общинската администрация. В момента, в който се впише сумата в капитала, болницата автоматично изпада в несъстоятелност на другия ден.  Нас 7-8 години не ни е притеснявало, че има този заем”, подчерта Георгиев.
 
По време на разискванията бе дадена думата на адв. Виктор Велчев, който заяви, че заемът е отпуснат на болницата, за да бъде спасена. Той припомни, че са правени опити да бъде взета чрез синдик . „Аз лично знам за три такива опита. При първия и втория път ни помогна Владо Иванчев да не бъде взета болницата. Това нещо бе планирано да стане, като изкуствено се планират задължения на болницата до определен размер и след това независимо, че има кредитори за по-големи вземания до 100 хил.лв. се намираше кредитор с 15 -20 хил.лв, който да пусне молбата за несъстоятелност”, посочи адв. Велчев. По думите му за ден се е намерило финансиране. По повод Докладната записка адв. Велчев заяви, че съгласно чл.120 от ЗЗД давност не се прилага служебно. Също така той посочи, че няма пречка договорът  за заем да бъде удължаван с анекс или с друг договор.  Той изрази мнение, че този кредит винаги е спасявал болницата, тъй като през третото отпускане на заем през 2012 г., заявителите бяха демотивирани именно от това, че кредитът съществува към Община Ботевград и ако бъде обявено дружеството в несъстоятелност , най-големия кредитор-Общината определя , кога ще бъде назначено събрание на кредиторите и кой ще бъде синдикът и чии интереси ще защитава преимуществено той. „Ако отпадне кредитът, тази защита вече я няма за болницата”, категорично заяви адв. Виктор Велчев.
 

В отговор кметът Иван Гавалюгов заяви, че ако излезе един кредитор с просрочени задължения, който да обяви болницата в несъстоятелност, има вариант Общината да даде друг заем. Той попита адв. Велчев по отношение на давностния срок, колко пъти може да се удължава срокът за заем. Юристът  посочи, че няма абсолютен давностен срок.  „Ако се удължи срока на заема, се връща старото положение и може още 10 години да се заверяват отчетите и одитите и на Общината, и на МБАЛ”, категоричен бе адв. Велчев. Тогава Гавалюгов го попита, какви са аргументите на одиторката да не заверява отчетите на дружеството.
 
Поради важността на казуса кметът Гавалюгов с учудване и негодувание констатира,че в залата не присъства главния счетоводител на МБАЛ Григорий Гешев, който би трябвало да присъства. Гавалюгов се закани, че ще поиска оставката му.
 
Общинският съветник Георгиев заяви „Не подхождайте реваншистки към момчето, защото той е един доказал се счетоводител”. Георгиев използва монета да каже, че от няколко години тече такава вълна,ч е се готви законопроект, съгласно който всички медицински заведения, които са изпаднали в неплатежоспособност, да се премахнат.
 
 
По повод отсъствието на Гешев д-р Веселка Златева от групата на БСП даде предложение точката от Дневния ред да остане последна и да бъде извикан главният счетоводител. По-късно тя оттегли предложението си, поради липса на интерес.
 
Юристът на Общински съвет адв. Христо Якимов заяви, че никой не знае по-добре финансовото състояние на МБАЛ от регистрирания одитор. По думите му има различни варианти за излизане от създалата се ситуация. „Това, което е предложено е един от вариантите. Ако има опасност дружеството да изпадне в несъстоятелност, нищо не пречи Общинският съвет, който е едноличен собственик на капитала на МБАЛ, да направи една допълнителна парична вноска, която да покрие тази загуба, която би довела до несъстоятелност болницата”. В залата постъпиха въпроси на съветници, откъде тези средства. Кметът отговори, оттам, откъдето и преди  - чрез банков заем.

Общинският съветник Георги Георгиев нарече това експеримент. Той попита директно адв. Якимов, може ли по законов път да се преобразува капитал на търговско дружество, което в момента няма наличен финансов ресурс в разплащателната си сметка. „Казваш може и аз ти плюя на дипломата, не може  - казвам, защо подведе кмета”. Адв. Якимов заяви, че може. Георгиев надмина всички граници на добрия тон и отправи обидни думи към юриста на ОбС. Той директно го нарече неграмотен. Заради грубия тон, председателят Мартин Тинчев напрви забележка на съветника от ОББО. Адв. Якимов от своя страна се въздържа да коментира думите на съветника Георгиев. 
 
В края на дебатите кметът Иван Гавалюгов призова присъстващите съветници да приемат Докладната записка, а след това той ще направи допълнителни консултации, след което ако действително има по-удачен вариант, ще предложи на редовното заседание решението да се отмени и да се гласува ново решение. „По мнение на юристите, счетоводителя, включително и на одитора, това е вариантът за момента. Ние тук защитаваме интересите на болницата и аз поемам цялата отговорност”, заяви кметът Гавалюгов.
 
След като Мартин Тинчев подложи на гласуване Докладната записка, тя не се прие. Групата на ГДБОП гласува „за”, групата на ГЕРБ - „въздържал се”, групата на БСП - „за”, от ОББО - Георги Георгиев, Йорданка Лалчева, Николай Велков и Стоян Иванов  – „против”, и всички останали - „въздържал се”. Тинчев обяви накрая резултата: 12 - „за” , 13- „въздържал се”, 4 – „против”. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (70)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:11

    очаквайте поведение от Стоян Иванов, гледайе и пълнейте

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:22

    Ако Тухлата вземе заем от Опушения за определен период , то Опушения колко ще удължава периода на връщане сигурно докато е жив Тухлата .

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:34

    Сн.1 - какви сте ми 'убавци.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:35

    Снимка №1-къртач-в средата дерибеят от Новачене-полуизлегнал се , крепещите левия му и десен т....к Кочкова и Лалчева и готовите да умрат за вожда трима,гледащи важно-важно послушковци.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:37

    #4.Ti si debil !!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:56

    То не трябва много акъл да се сетиш да плюеш на купена диплома! Дори Георги се е сетил!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 14:59

    Сега Якимов, ако верно е адвокат и не е неграмотник, очаквам да осъди Георгиев за клевета и обида!
    Ама хващам бас, че няма да стане! 8)

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 15:07

    От снимка 1 лъха интелект, възпитание, култура... Особено от разпльоканата личност в центъра.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 15:14

    А бе тая диплома на Г.георгиев бившия така наречен КМЕТ си я е купил във Свищов.Много Автобусни шофйори по това време обслужващи тази линия го знаят как се е ДИПЛОМИРАЛ Г.Г.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 17 Февруари, 15:23

    А пък за дипломата на Дитко има достоверна информация, че същия е толкова грамотен, че при изписването на трите си имена пропуска няколко букви. Информацията е от официален документ и ще бъде предоставена на редакциата, за да се види за пореден път кой е неграмотен.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete