Д-р Филип Филев: „Българинът не знае как да се храни-оттам идват заболяванията”
Бум на диабета в Ботевград отчита МБАЛ
Два пъти увеличение на болестите на ендокринната система регистрира МБАЛ през 2011 г. Това са преди всичко заболявания на щитовидна жлеза и диабет, заяви управителят на лечебното заведение д-р Филип Филев. За сравнение през 2009 г. заболелите от ендокринни болести представляват 1, 84% от общата заболеваемост. За 2010 г. тези заболявания отново са 1, 85%, но за 2011 г. те са 3, 69%. „Това е една много тревожна тенденция и смятам, че тук основна тема е правилното и рационално хранене”, заяви д-р Филев. „Хранителната индустрия днес създава много рискове особено за младите хора чрез използването на набухватели, стабилизатори и оцветители. Газираните напитки например са с много високо съдържание на захар, а тяхната консумация е изключително голяма. Изобщо културата на хранене на българина е много ниска”, каза още д-р Филев. По данни на хирурга всеки втори, постъпил за операция, е диабетик. Негови наблюдения сочат, че има бум на диабета в община Ботевград, който е в резултат на големия брой сърдечно-съдови заболявания, представляващи основния дял починали болни. Другата тревожна тенденция е , че хората не знаят за заболяването преди да са легнали на хирургическата маса. Тревожно е, че диабетиците знаят за задължителния хранителен режим,но не го спазват, констатира д-р Филев. Според него като цяло хората не си обръщат навреме внимание и допускат високи стойности на холестерина. По отношение на останалите заболявания се наблюдава лек ръст на инфекциозните заболявания и на болестите на храносмилателната система. Има обаче спад на болестите на нервната система. Общо взето тези показатели не представляват съществени изменения от съществуващата тенденция, каза управителят на МБАЛ.
Повече за последиците от заболяванията и за показателите на демографската тенденция в Ботевград, четете в новия брой на вестник „Балканец”, който излиза в петък, 6-ти април.
Източник: balkanec.bg
Холестеролът (наричан някога холестерин) е стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид, съдържащ се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и транспортирано в кръвната плазма на всички животни. Минимални количества холестерол се съдържат и в мембраните при растенията. Холестеролът е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители. Промишлено холестеролът се получава от говежди гръбначен мозък или от ланолин.
Името на холестерола идва от гръцкото chole- (жлъчка) и stereos (твърд) и химическата наставка „-ол“ за алкохол, тъй като учените за първи път откриват и идентифицират холестерол в твърда форма в жлъчни камъни през 1784 г.
Ti pa si mnogo ubav!
д-р Филев вдигна на крака общинската болница и привлече много специалисти, голяма е неговата заслуга да има още болница в града
ЗНАЕ,ЗНАЕ,НО С ТЕЗИ ДОХОДИ НЯМА ИЗБОР.