Петък, 26 Април 2024, 12:03

ДЕН на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА отбелязаха днес в ОУ ‘‘Св. Св. Кирил и Методий’’ – Ботевград (снимки)

29 Февруари 2012, 16:16
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3671 3


(Pink Shirt Day) – 29.02.2012
Днес (29.02.2012г.) в ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий" отбелязаха Деня на розовата фланелка. По този начин учениците изразиха своята позиция за непримиримост и борба с тормоза в училище. Те се включиха с огромно желание в инициативата. Всяко едно дете държеше в ръцете си саморъчно изработени плакати. Те пяха вълнуващи песни и рецитираха емоционални стихове. Във връзка с празника бе проведен турнир „Топка над въже" с учениците от III и IV клас. 
Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище в Канада. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците са помолени от инициаторите на събитието да носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
Всичко започва като протест срещу инцидент свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия (Central Kings Rural High School). Тогава събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г.в тяхното училище група по-големи ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище облечен с розово поло докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища чрез sms-и, емейли, както и след публикации в печатните медии и предавания по телевизията.
През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. На следващата година на 25 февруари  2009 година също много ученици честват този ден идвайки в училище по розови тениски и други розови дрехи, на които пише „тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят и през 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни честваха този ден. 
ДЕН на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА се отбелязва за първи път в училище от община Ботевград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Февруари, 17:07

    Браво на децата! :wink: :P

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Бети Агапазова 29 Февруари, 17:08

    Невероятни деца!Напълниха ми душата! Само така!!! :wink: :wink: :wink: :wink:

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete