Петък, 26 Април 2024, 12:02

Десет години клуб „Гунди”в Ботевград

15 Ноември 2017, 18:06
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2112 1


Учреденият през 2007 г клуб ”Гунди” в Ботевград отбеляза днес десетата си годишнина. Тържественото събитие се състоя в зала „Орханиец” на Исторически музей-Ботевград от 16.00ч.

Да уважат юбилея бяха дошли легендарни футболисти от „Славия” като Стефан Аладжов и Димитър Ларгов, Стефан Павлов (съотборник на Гунди), Николай Илиев от ФК”Левски”, Димитър Каров ( зет на Гунди) – футболист от ЦСКА и националния отбор, от Националния клуб „Гунди” – Архангел Петров, Георги Дечев, Стефан Спасов и др. От местните спортни величия и деятели присъстваха Марин Романски, Веселин Боженски и адв. Дарин Донков – треньор на женския баскетболен отбор през 70-те години, когато отборът е в „А” група. Сред спонсорите на тържеството са кметът на община Правец Румен Гунински, Валентин Малинчев – председател на ЗК”Единство” и др.

По време на тържеството председателят на клуб „Гунди” в Ботевград – Добри Доцов съобщи, че в момента фен-клубът наброява около 30 души членски състав. Сред тях са и почетните членове Цветан Бонев (починал на 95 г), кметът на община Правец Румен Гунински, легендарният ни треньор Иван Колев, Лазар Маринов от Джурово (приятел с Георги Аспарухов), адв. Дарин Донков, както и спортист № 1 на Ботевград – Георги Христов.

Пред присъстващите Доцов припомни как е учреден клубът в Ботевград. През 2007 г в Правец футболистите на „Левски” с треньора Емил Велев са в Правец. Добри Доцов използва случая да ги покани на учредяването на фен-клуба. „Целта бе да не се забравя личността на Георги Аспарухов. Той оставя завинаги в сърцата ни. По една или друга причина Гунди много го обичаха в Ботевград, а и той намери своята трагична смърт край Ботевград. Просто затова бяхме задължени да учредим клуба. Аз се радвам, че ние сме първият извън столичен клуб в страната”, подчерта Добри Доцов. По думите му след това биват създадени в Хасково, Кюстендил и В.Търново и др. От друга страна според Доцов идеята е и да се поддържа паметта на спортните величия от родния ни край. „Към местните спортисти оставаме длъжници. За в бъдеще се надяваме, че ще променим тази наша дейност”.

Добри Доцов очерта накратко дейностите и инициативите на клуба за изминалия период. На първо място клубът се грижи за поддържането на морената и лобното място на Георги Аспарухов, като всяка година се почита неговата памет и тази на Никола Котков, съвместно с националния клуб „Гунди”. Местният фен-клуб е участвал в откриването на паметната плоча в Редута – София, в откриването на алеята на славата на спортното дружество, откриването на параклис в Кюстендил, всяка година е участвал в тържествата на националния клуб. Традиционно клубът почита паметта на Васил Редовски. За своята работа като председател Добри Доцов е награждаван с почетен плакет от Национален клуб „Гунди”.

На днешното тържество Добри Доцов отново бе награден от националния клуб. Стефан Каров му връчи купа „Гунди”, а Георги Дечев почетен плакет, като му благодариха за голямата заслуга в нашия край, да се поддържа жив споменът за легендарния футболист Георги Аспарухов. На клуба бяха дарени 100 значки с лика на Гунди, както и албум „Отзиви за Георги Аспарухов в чужбина”.

В края на проявата бяха споделени спомени с житейски случки на Гунди. Сред тях бе и този на Олимпи Кътев, депутат от 40-то Народно събрание, който призова гостите да съдействат за доброто име на футболния отбор на Ботевград, чиято спортна дейност бе възродена.



Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete