Петък, 26 Април 2024, 16:32

Десетки българи молят посолството да ги изведе от Турция

16 Юли 2016, 20:33
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 981 0


Десетки българи са блокирани на различни места в Турция. Опитът за военен преврат в страната доведе до пълна парализа и много българи са били затруднени да се приберат у нас.

Над 50 наши сънародници, които в петък вечер бяха блокирани на летището в Истанбул, са поискали да бъдат откарани до българското консулство в Истанбул или до България с превоз на посолството, съобщи пред БНР консулът Ангел Ангелов.
Няма проблем с българските туристи, които се намират в големите курорти на Турция, уверяват представители на туристическите агенции. Георги Банков от една от големите туроператорски фирми коментира пред БНР, че вече хотелите работят нормално, но хората са неспокойни поради липсата на информация.

“В момента виждам, че пропускат коли, камиони, автобуси и от турска страна към България. Говорихме с партньорите си и в Кушадасъ, и в Мармарис. Казаха, че всичко е спокойно, никъде няма безредици, хора по улиците. Хотелите функционират нормално, всичко работи. Българските туристи не са спокойни. Хората звънят и питат. Имаме и телефон за спешна връзка с консулството ни в Турция”, поясни Банков. Група деца с преподавателите им също са блокирани в Трабзон, градче в североизточната част на Турция, на Черно море. Те се намират в олимпийско градче в Турция са за спортно състезание.

Снежана Аначкова, която води едната от групите, заяви, че не знаят как ще се приберат. По график се връщат в понеделник с полет от Трабзон до Истанбул и оттам директно за Варна, каза за “24 часа” директорът на Варненската математическа гимназия Павлин Петков. В групите има 6 момчета от математическата гимназия във Варна и 6 момичета заедно с ръководителя си от езикова гимназия.
Управителят на туристическа агенция Джамал Кара пък каза пред bTV, че той и колегите му в момента отговарят за 305 български граждани в Истанбул. Екскурзиите им за събота са отменени, но очакванията са, че в неделя ще могат безаварийно да се приберат у нас.

От футболния “Локомотив” (Пд) обявиха, че няма да прекъсват лагера си в Турция заради неуспешния преврат. Отборът е настанен в хотел на 80 км източно от Истанбул. “Вечерта бяха затворени някои възлови улици, но на другия ден ни казаха, че всичко е нормално. Намираме се далеч от епицентъра на събитията и до нас трудно достига конкретна информация за положението”, заявиха от клуба.
Ситуацията се нормализира, съобщиха от Външно министерство снощи. От ведомството на Даниел Митов обаче препоръчаха на гражданите, които се намират на лятна ваканция в Турция, да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката. 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete