Петък, 26 Април 2024, 06:29

Десислава Иванова участва в международна конференция

19 Юни 2012, 15:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3126 5


Eкскурзоводът на Исторически музей Ботевград Десислава Иванова участва вчера в Международна конференция, посветена на европейския музей. Темата на форума бе „Обединена Европа и нейното културно наследство” и се състоя  в голямата зала на Националния археологически институт и музей при БАН, под патронажа и със съдействието на Н.Пр. Лешек Хенсел, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша в София, на Н.Пр. Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Унгария, както и с подкрепата на Столична община, г-жа Виолета Станичич, Ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България и Националния археологически институт и музей при БАН. Поканата към Исторически музей Ботевград бе заради успешните му изяви, отразени във Фейсбук-сстраницата на музея и пресата.
Ползотворна работа на присъстващите пожелаха:  г-н Тодор Чобанов, зам.кмет на Столична община, д-р Мария Рехо, зам директор на НАИМ при БАН, Снежана Тодорова, и.д. председседател на УС и главен секретар на Съюза на българските журналисти.
  Д-р Юлия Фабени откри научното звено от работата на конференцията с доклад и компютърна презентация на тема „Регионалният музей-национален или европейски? Устойчивият музей!” Лекторката подчерта, че устойчивостта е в пряка зависимост от финансовото състояние. Препоръча въвеждане на съвременни иновации и търсене на възможност за реализация на собствени приходи. Сподели опита на музеите в област Бараня, чийто директор е. Интересен доклад бе подготвил г-н Ласло Чорба, директор на Националния музей на Унгария на тема „ Историческите спомени на националните конфликти в Музеите на Нова Европа”. Той подчерта, че миналото не трябва да се превръща в произволно експониране на събития, а е необходимо да се стремим към максимална обективност и истиннност, новите идеи не бива да пренаписват историята. Експозициите да са достоверни и обективни. За националните конфликти и разрешаването им, лекторът подчерта, че Унгария е била 150г. под турско робство, но това не е попречило да се построи паметник на Сюлейман. Конфликтите не бива да бъдат забравяни, доколкото са част от националната традиция, но те не трябва да пречат на мирното съвместно съществуване занапред в обединена Европа.
Г-н Войчех Пиотровски, в контекста на добрите практики в опита на другите, представи „Популяризиране на археологията, опазване на националното наследство и образование-примери от опита на археологическия музей в Бискупин, Полша”. Археологически проучвания в района започват преди ІІ Световна война под ръководството на проф. Костевски, който датира откритото в Бискупин към желязната епоха около 8 в.пр.Хр. Доброто състояние на находката, кара археолозите да го определят като полския Помпей. Първоначално е на територия от 2 ха, след  реконструкция в периода 2003-2006г. обхваща 24 хектара и 20 археологически обекти. От 80-те години на 20 век имат готовност и представят пътуващи изложби с ценни предмети от района. Всяка година провеждат фестивал, в който представят етнография, култура и традиции на други народи. Вече са правени възстановки на занаяти от Унгария, бит на древните индианци, Рим, Гърция... Фестивалът има и свой вестник, който се разпространява в над 5000 броя. Днес Бискупин е резерват, в който е съхранена типична за района флора и фауна. Провежда се и лятно училище с приложно- познавателна цел. Учениците правят миниатюрни макети на постройките, така както са градили домовете си древните хора.
 
 
На снимката: Десислава Иванова с Н.ПР. Лешек Хенсел, извънреден и пълномощен посланик на Полша в София и г-н Войчех Пиотровски, научен секретар на Археологическия музей в Бискупин, Полша
 

 
 
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Юни, 16:36

    Тая ненормална и завистлива библиотекарка да земе да се гръмне!!!!!!!!!!!!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Каменова 19 Юни, 16:58

    Браво, Деси!!! Успех

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Юни, 20:33

    Ти №1, се гръмни и научи правописа. Пише се -вземе, а не земе.
    А Деси, е страхотен човек.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Грамотен 19 Юни, 23:13

    №3, преди да казваш на другите да се гръмнат, вземи да научиш пунктуационните правила. Запетайките май ти идват в повече - след ''Деси'' няма запетая, защото името в този случай не е обръщение! :D

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 19 Юни, 23:22

    http://www.segabg.com/article.php?id=602965

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete